How to

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) voor webredacteuren

0

Zoekmachines zorgen vaak voor een belangrijk gedeelte van het verkeer naar een website. Het bereiken van een goede positie in de zoekresultaten is mede afhankelijk van de inspanningen van webredacteuren. Veel webredacteuren hebben er echter geen idee van hoe ze invloed kunnen uitoefenen op de ranking van hun website. In dit artikel uitleg over de werking van zoekmachines en hoe je als webredacteur zorgt dat jouw webpagina’s beter worden gevonden.

Hoe werkt een zoekmachine eigenlijk?

Zoekmachines maken gebruik van searchbots, die het internet afzoeken naar nieuwe webpagina’s. Wanneer een searchbot op jouw pagina langskomt, slaat hij de HTML-code van de pagina op in een grote database. Deze database wordt gebruikt om de zoekopdrachten van zoekmachinegebruikers op los te laten. Een zoekmachine kan niet nadenken en kan dus niet bepalen wat het onderwerp van een pagina is. Een zoekmachine kan ook niet bepalen welke informatie belangrijk is en welke van minder belang. Om toch een rangorde aan te brengen in de zoekresultaten worden bepaalde webpaginaonderdelen door de zoekmachine als belangrijker beschouwd dan andere. Wanneer deze webpaginaonderdelen relevante zoekwoorden bevatten, zal dit leiden tot een hogere ranking.

Zoekmachines hanteren voor het vaststellen van de rangorde van de zoekresultaten nog vele andere criteria. In dit document focus ik op zaken waar een webredacteur direct invloed op heeft.

Wat betekent dit nu concreet voor webredacteuren?

Natuurlijk schrijf je een tekst voor de websitebezoeker, maar wanneer je tekst niet gevonden wordt door zoekmachines zal dit gevolgen hebben voor het aantal websitebezoekers en dus ook voor het aantal lezers van jouw tekst. Hieronder leg ik uit hoe je van je tekstuele hoogstandje ook nog eens een zoekmachinevriendelijke tekst kunt maken. Help die zoekmachines gewoon een handje, zorg dat het voor zoekmachines gemakkelijker wordt om te bepalen wat het onderwerp van jouw tekst is en wordt zo beter gevonden.

Bepaal je zoekwoorden

Probeer hier te denken vanuit het oogpunt van een potentiële klant. Hij zoekt bijvoorbeeld informatie over een ERP-systeem voor bouwondernemingen. Kleine kans dat hij hierbij zal zoeken op de merknaam van het ERP-systeem dat jouw bedrijf aanbiedt – tenzij je een grote marktleider bent. Probeer dus zo veel mogelijk de in de markt gebruikte oplossingsnaam te gebruiken (ERP-systeem) i.p.v. de merknaam waaronder jouw bedrijf dit product aanbiedt. Varieer in het gebruik van enkelvouds- en meervoudsvormen van jouw zoekwoord(en). Gebruik ook synoniemen.

Tip: Google Adwords biedt de tool ‘Hulpprogramma voor zoekwoorden‘ waarmee je gemakkelijk inspiratie op kunt doen voor je zoekwoorden. Met deze tool krijg je ook inzicht in het aantal zoekopdrachten die maandelijks op een bepaald zoekwoord worden verricht.

Verricht eerst een nulmeting

Om er achter te komen wat je inspanningen opleveren, is het goed om eerst een nulmeting uit te voeren voor de zoekwoorden waarop je wilt optimaliseren. Je kunt dit handmatig doen, maar het is nogal wat werk om voor elk woord na te gaan op welke positie jouw webpagina staat. Installeer in Firefox even de add-on Rank Checker en je bespaart heel veel tijd.

Verwerk zoekwoorden in belangrijke webpaginaonderdelen

Je hebt je zoekwoorden bepaald en bekeken hoe je op deze woorden scoort. Hoogste tijd om nu aan de slag te gaan met de optimalisatie van je webpagina’s voor zoekmachines. Verwerk je zoekwoorden in de webpaginaonderdelen die door zoekmachines als belangrijk worden gezien. Zorg er voor dat hét zoekwoord in elk belangrijk webpaginaonderdeel terugkomt.

Title-tag

Verwerk je zoekwoorden in de ‘title-tag’. De title-tag wordt boven in de webbrowser weergeven. De title-tag wordt ook als titel in de zoekmachines getoond. Wanneer jouw title-tag het exacte zoekwoord bevat, wordt deze in de resultaten ook nog eens dikgedrukt.

Zoekresultaat uit Google op de termen ‘ERP’ en ‘bouw’. Zoals je ziet worden de zoekwoorden in het resultaat dikgedrukt.

Hoe schrijf je een goede title-tag?

  • Maximaal 65 karakters (meer kan en wordt ook zeker gescand, maar wordt niet weergeven in de zoekmachineresultaten)
  • Plaats je belangrijkste zoekwoord helemaal vooraan
  • Neem waar mogelijk een call-to-action op

Koppen en tussenkoppen

Verwerk de zoekwoorden in de kop en tussenkoppen. H1, H2, H3 etc. worden goed gescand. Zorg dat de koppen informatief zijn en je zoekwoorden bevatten, i.p.v. dat ze alleen aandacht trekken.

Sowieso scant een websitebezoeker over het algemeen de teksten. Gebruik van tussenkoppen maakt dit scannen stukken makkelijker. Het gebruik hiervan komt dus niet alleen de zoekmachinepositie ten goede; het zorgt ook nog eens voor beter leesbare teksten.

Content

Natuurlijk zorg je dat je zoekwoorden ook in je tekst voorkomen. Focus hierbij vooral op het bovenste deel van de pagina (de lead); er wordt wel gezegd dat zoekmachines vaak alleen de eerste 250 woorden scannen. Ook wordt dikgedrukte tekst nog iets beter gewaardeerd dan niet-dikgedrukte tekst.

Anchor-tekst & Title-attribute

De anchor-tekst is de tekst waarmee een link verbonden is. De title-attribute zie je als je met je muis over een link heen gaat. Soms wordt dit ook wel de tooltip genoemd. Ook de anchor-tekst en het title-attribute worden door zoekmachines gebruikt om het onderwerp van de pagina te bepalen. In dit geval gaat het niet om het onderwerp van de pagina waarop de de verwijzing staat, maar om het onderwerp van de pagina waarnaar de link verwijst. Zeker wanneer er veel verwijzingen binnen de site (interne links) voorkomen, is het dus belangrijk om een goede invulling aan anchor-teksten te geven.

De volgende twee links verwijzen allebei naar Frankwatching:

Bij de eerste link zal ‘Klik hier’ door de zoekmachine als belangrijke informatie worden gezien. Bij de tweede link zijn de zoekwoorden in de anchor-tekst en in het title-attribute verwerkt.

URL

Ook de URL wordt door zoekmachines geïndexeerd. Wanneer je leesbare URL’s hebt, die je belangrijkste zoekwoord bevatten, draagt dit bij aan een hogere plaatsing in de zoekmachineresultaten. Veel moderne CMS-systemen bieden de mogelijkheid om zelf aan te geven wat de URL van een webpagina moet worden. Probeer ook hierin de zoekwoorden te verwerken.

Alt-tekst & Title-attribute

Searchbots kunnen niet zien wat er op een afbeelding staat. Hiervoor is de alt-tekst in het leven geroepen. Dit is de tekstequivalent voor een niet-tekstueel element. Je vertelt dus aan een searchbot wat er op een afbeelding te zien is. Voordeel: ook voor slechtzienden/blinden, die software hebben die voorleest wat er op een pagina staat, is het invullen van de alt-tekst erg fijn. Deze software kan namelijk ook niet zien wat er op een afbeelding staat.
De title-attribute zie je als met je muis over het plaatje heen gaat. Ook hier kun je je zoekwoorden in verwerken.

Geef een duidelijke beschrijving op bij de alternatieve tekst, natuurlijk laat je hier je zoekwoorden in terugkomen. Is een afbeelding enkel decoratief, dan mag je bij ‘Alternate text’ een spatie neerzetten. Dit geeft voor slechtzienden/blinden aan dat een afbeelding niet echt iets voorstelt. Vul gelijk even de title-attribute en je plaatje is helemaal klaar voor de searchbots.

Meta-description

De ‘meta-description’ speelt tegenwoordig niet echt meer mee bij het bepalen van de zoekmachinepositie. Echter, de meta-description speelt wel een hele grote rol bij het al dan niet doorklikken van een zoekmachinebezoeker. De meta-description wordt namelijk in zoekmachines als beschrijving van de pagina opgenomen. Wanneer de meta-description het exacte zoekwoord van de zoekmachinegebruiker bevat wordt deze in de zoekresultaten ook nog eens dikgedrukt. Dit valt weer meer op.

Zoekresultaat uit Google op de term ‘kinderstoel’. Er is hier een duidelijke call-to-action in de meta-description geplaatst, die verleidt tot doorklikken.

Vul je geen meta-description in? Dan bepaalt Google zelf welke informatie van de pagina opgenomen wordt in de zoekmachineresultaten.
Zorg dat de tekst minimaal 130 tekens lang is, anders vult de zoekmachine de tekst aan met de eerste tekst van de pagina. De meta-description wordt door de zoekmachine afgekapt bij ongeveer 160 tekens.

Nog een zoekresultaat uit Google op de term ‘kinderstoel’. Je ziet dat hier geen meta-description is ingevuld en dat Google dus zelf de eerste tekst op de pagina heeft gebruikt.

Wat zijn jouw ervaringen?

De hierboven genoemde tips zullen er zeker voor zorgen dat webpagina’s beter in de zoekmachines naar voren komen. Zoals al eerder aangegeven, spelen er echter nog veel meer factoren mee bij de bepaling van zoekmachineposities. Wat is jouw ervaring met het optimaliseren van je website? Welke veranderingen hadden veel effect en welke minder?

Update 25-3-2011: Enkele waardevolle aanvullingen uit de reacties hieronder zijn in het artikel verwerkt.