Social media nieuws: sceptische tieners & social media marketing

0

Deze week in social media nieuws: tieners (12 t/m 17 jaar) zijn sceptisch over social media; Life360 app; locatieservice die bijhoudt waar je kinderen zijn; social media engagement hoger op donderdag en vrijdag en Twitter local trends op meer locaties.

Tieners & social media marketing: sceptisch en voorzichtig

Forrester onderzocht onlangs hoe Amerikaanse kinderen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar denken over het gebruik van social media bij branding/marketing. De belangrijkste conclusie: tieners zijn sceptische consumenten. Zo bleek dat 46% niet verwacht dat bedrijven aanwezig zijn op social media en dat 75% helemaal niet ‘fan’ wil worden van je merk of organisatie.  De belangrijkste resultaten op een rij:

 • Tieners zijn altijd online. Via hun computer, maar ook via hun mobiele telefoon.
 • Ze gebruiken Facebook en Twitter om updates te plaatsen en te praten met vrienden, niet om content te creëren.
 • Tieners bloggen amper. Ze zijn niet geneigd om hun gedachten en meningen in detail te delen.
 • 75% gebruikt Facebook, 40% gebruikt Facebook & MySpace, 17% gebruikt Twitter.
 • Tieners gebruiken Twitter met name om beroemdheden te volgen.
 • Slechts 25% vertrouwt brand communities op social networking sites als Facebook.
 • Tieners vinden het niet leuk als merken social media gebruiken om zichzelf in hun sociale netwerk te forceren. Ze zien veel liever aanbevelingen voor merken of organisaties via hun vrienden.
 • Slechts 16% verwacht dat bedrijven social media gebruiken om met hen te converseren.
 • 28% verwacht dat bedrijven luisteren, vragen beantwoorden en meteen problemen oplossen wanneer zij zelf het contact met het merk zoeken. Het vertrouwen in je merk of bedrijf moet je verdienen.
 • Tieners gebruiken social media sites om producten of diensten te ‘raten’. 74% doet dat het liefst op social media platforms en niet op websites die speciaal daarvoor bedoeld zijn.
 • Tieners zijn gek op games. Spelletjes en fun zijn daarom uitermate geschikt om merken te versterken.

Lees het hele onderzoeksrapport: “Understanding The Intricate Digital Behaviors Of Young Consumers” van Forrester.

Life360: waar zijn mijn kinderen?

Life360 maakte onlangs bekend dat meer dan 2 miljoen (met name Amerikaanse) families gebruikmaken van de Family Tracking app. Life360 is een locatiedienst, die het mogelijk maakt voor ouders om in de gaten te houden waar hun kinderen zijn. Het biedt check-in-services, die het mogelijk maken voor ouders met kinderen af te spreken op een bepaald tijdstip op een bepaalde locatie in te checken, zodat ouders weten dat alles goed met ze is. Kinderen kunnen met de app ook eenvoudig een SOS-bericht sturen. Tot slot biedt de applicatie, heel Amerikaans, een overzicht van de dichtstbijzijnde ‘sexual predators’.

Al met al is Life360 een spraakmakende app. Hoewel het de Google Android Developer Challenge gewonnen heeft en technology winner is geweest van het Facebook fbfund en miljoenen families er gebruik van maken, vallen er genoeg argumenten te verzinnen tegen dit soort privacyschendende technologieën. Want in hoeverre wegen veiligheid en zekerheid op tegen het verlies van vrijheid?

Social media engagement: hoger op donderdag en vrijdag

Buddy Media ontdekte onlangs dat de beste dagen om mensen te bereiken via social media, niet verrassend, de donderdag en de vrijdag zijn. De reden daarvoor is minstens even logisch; mensen werken toe naar het weekend en zijn daarom op donderdag en vrijdag veel meer bezig met dingen buiten het werk. Buddy Media ontdekte dat mensen op donderdag en vrijdag 18% meer betrokken zijn en meer in gesprek gaan op social media. Volgens de onderzoekers kan dat ook komen doordat er op vrijdag over het algemeen minder posts en tweets zijn, omdat ook bedrijven zich klaarmaken voor het weekend. Minder posts betekent meer tijd te besteden per tweet of wall post.

Twitter brengt trending topics naar meer locaties

Twitter voegde vorige week 70 nieuwe locaties toe aan de Trending Topics. Het is vanaf nu mogelijk om de Trending Topics te bekijken van landen en steden als Santiago, Jakarta, Kuala Lumpur, South Africa, Japan en meer. In Nederland is Amsterdam als eerste stad toegevoegd. Om de trending topics van een andere locatie te bekijken ga je naar Twitter en klik je op ‘change’ naast Trending Topics.

Lees ook de andere artikelen in de serie social media nieuws