TomTom mag mijn gegevens gewoon verkopen

0

Is dit een verlate 1 april grap? Dat was de eerste reactie op mijn tweet vanochtend: ‘TomTom verkoopt gegevens van HD Traffic gebruikers door aan de Politie om te bepalen waar flitscontroles het meeste opleveren’. De politie gebruikt gegevens van TomToms om plekken voor snelheidscontroles en flitspalen te kiezen. Dit zijn dus echt intelligente agenten… dat we daar zelf niet eerder op waren gekomen.

Boze gebruikers

De ANWB, TomTom gebruikers en heel Wakker Nederland zijn boos. En ons gevoel van privacy had al net zo’n knauw gehad met de iPhone volgdata die ook al op straat lagen. Iedereen viel over TomTom heen en het is wachten op een scherpe column van Youp in het NRC komend weekend.

Aan het einde van de middag beloofde TomTom CEO Harold Goddijn plechtig om de licentievoorwaarden aan te passen om dit soort gebruik in de toekomst te voorkomen.

Betrouwbare reistijdeninformatie

Het gebruik van onze TomTom reistijdeninformatie is goed voor de BV Nederland en voor onszelf. Betrouwbare reistijdeninformatie is onmisbaar voor een scherpe, klantgerichte en duurzame logistieke planning. Wie wil er niet op tijd op zijn werk zijn? Wie wil niet dat pakje van bol.com met een scherpe tijdsafspraak? Wachten op een monteur? Liever niet!

TomTom stelt daarom onze reistijdeninformatie ook beschikbaar aan bedrijven en overheden.

Transportbedrijven kunnen met ‘speedprofiling‘ een meer betrouwbare transportplanning maken met de inzet van minder voertuigen. Dat is goed tegen de files en goed voor de veiligheid op de weg en het milieu. En als consument worden we beter bediend.

Overheden kunnen zien hoe en waar files ontstaan en kunnen gerichte maatregelen nemen die de verkeersdoorstroming bevorderen en de wegen veiliger maken. Dat is goed verkeersmanagement en dat vragen we ook van onze overheid.

Vooral doorgaan

Dankzij de data van TomTom hoeven we in de toekomst minder te investeren in asfalt en kunnen we inzetten op het beter benutten van onze infrastructuur. Daar kan niemand op tegen zijn.

Dat het onhandig is die data eerst te gebruiken voor snelheidscontroles was natuurlijk communicatief niet echt sterk van TomTom. Die data zijn natuurlijk van ons allemaal! Daarmee had je zorgvuldig en democratisch moeten omgaan.

Kortom, gewoon even diep adem halen… en nog eens goed nadenken voor we het kind met het badwater weggooien.

Iemand anders reageerde ook vanochtend op mijn tweet met: ‘Je bedoelt natuurlijk: … waar de veiligheid het meest vergroot kan worden’. En misschien had de discussie daarover moeten gaan. Meer veiligheid? Wie wil dat niet?