How to

Tips voor tevreden websitebezoekers: bananen en landingsbanen

0

Wat zijn de fijne kneepjes van het beïnvloeden van het gedrag van online klanten? Aartjan van Erkel, online copywriter, gaf daarover recent een presentatie ‘Verleiden op internet’ waarin het thema ‘tempo maken op websites’ centraal stond. Handige tip: presenteer op de homepage direct de hoofdtaken binnen je website. Bezoekers zijn ongeduldig als ze je website bezoeken, en zo help je ze om tempo te maken.

Aartjan van Erkel gaf deze workshop op 22 april tijdens de MediaCT Friday Afternoon Session in Groningen en ging daarbij in op een deel van zijn nieuwe seminar Verleiden op internet. Hij kwam met een verrassend statement: help bezoekers om tempo te maken. Verleid ze om verder te klikken. Tijdens de presentatie werden de volgende onderwerpen besproken:

 • Waarom haken klanten vaak snel af op een website?
 • Hoe zorg je dat ze enthousiast worden van je site?
 • Maak je website klaar voor top-taken!

Tijdens een jarenlange ontdekkingstocht naar geheimen van beïnvloeding en verleiding die online toe te passen zijn, deed Aartjan opmerkelijke ontdekkingen. Hij deelt zijn favoriete tips en technieken tijdens seminars, workshops, en heeft daarover een nieuw boek geschreven: Verleiden op internet – Hoe maak je een website onweerstaanbaar?.

Zeg nooit welkom

Aartjan begon zijn presentatie met de woorden: “Zeg nooit welkom!”. Goed bedoeld, maar schrijf in plaats daarvan een verleidelijke introtekst op je homepage (ook beter voor Google) en zorg ervoor dat bezoekers doorklikken. Bezoekers willen gelijk aan de slag. Zeg geen welkom, maar zorg dat ze zich welkom voelen:

 • Zorg dat bezoekers snel vinden wat ze zoeken
 • Zorg ervoor dat bezoekers direct zien wat ze kunnen doen
 • Zorg ervoor dat bezoekers weinig hoeven te lezen en te wachten

Clown Bassie heet bezoekers welkom. Zég geen welkom, maar zorg dat het zo vóelt.

Welkom op mijn website

Waar is de banaan?

Zorg dat bezoekers gelijk weten waar ze kunnen klikken, vergeet de belangrijkste call to action niet. Bezoekers op websites zijn te vergelijken met kleine aapjes die op zoek zijn naar een banaan. Aartjan gebruikte de metafoor ‘banaan’ in zijn presentatie. Een metafoor die ooit bedacht is door Seth Godin.

Bezoekers willen maar 1 ding: klikken op een knop die opvalt. Met een duidelijke call to action (banaan) op alle pagina’s binnen je website zorg je er voor dat bezoekers gelijk vinden wat ze zoeken. Bezoekers vinden het fijn als je ze helpt bij het vinden van belangrijke informatie of het juiste product. Houd bezoekers zo kort mogelijk op je website.

Zorg dat de banaan op elke pagina een concrete call to action bevat. Een opschrift dat de bezoekers vertelt wat de achterliggende handeling is:

 • Schrijf je in voor de nieuwsbrief
 • Bekijk de promo
 • Download de brochure

De banaan op Usabilla is een opvallende groene knop.

Onduidelijk waar op de homepage van de website van de stad Gent de banaan staat.

Gemeente Gent

Een goed opschrift op een knop doet een oproep tot actie en wordt daarom vaak de call to action genoemd. Tips voor het schrijven van een concrete call to action die zorgt voor doorkliks:

 • Benoem de handeling. Gebruik bijvoorbeeld woorden als bestellen, aanvragen, inschrijven, inloggen, stemmen, verzenden, reserveren, downloaden, openen, bekijken, printen of opslaan.
 • Prikkel een behoefte. Internetgebruikers zijn vooral uit op gemak, tijdsbesparing en prijsvoordeel. Maar je kunt ook nog andere behoeften proberen aan te spreken, zoals plezier, slimheid of controle.
 • Gebruik klassieke „klikmagneten‟. Bijvoorbeeld: Nu, direct, gratis, korting, bespaar, voordeel, eenvoudig, geheim, succes, tips.

Leg landingsbanen aan

Maak toptaken binnen je website makkelijk te vinden. Bezoekers komen altijd naar je website om een taak uit te voeren. Een website is te vergelijken met een vliegveld. Bezoekers komen binnen via een landingsbaan en willen zo snel mogelijk weer weg. Alles draait om tempo maken. Aartjan heeft zich laten inspireren door Gerry McGovern. Hij doet al jaren onderzoek naar toptaken binnen websites.

Landingsbanen: bij ‘Veelbezocht’ staat de top 5 van populaire pagina’s bij de gemeente Den Haag.

Landingsbanen op je website

Het advies: maak startpunten binnen je website herkenbaar. Werk met grote, gekleurde call to actions. Veel website-eigenaren staan niet stil bij de toptaken binnen hun website. Wat zijn de toptaken binnen jouw website?

Zorg dat het klikt!

Wil je meer doorkliks naar belangrijke pagina’s? Plaats dan onderschriften bij buttons. Want voordat klanten een volgende stap gaan zetten op je website, willen ze even gerustgesteld worden. Maak ik wel de juiste keuze? Neem met een korte tekst bij een button de twijfel weg die op dat moment in het hoofd van de klant zit.

Op de website van ABN AMRO worden bijvoorbeeld de aantallen afspraken met een hypotheekadviseur getoond die via de website zijn gemaakt in de afgelopen maand. Vlak boven de knop “Direct afspraak maken” wordt genoemd dat er 3.962 klanten je voor gingen. Door deze aantallen te noemen is de doorklikratio van de knop toegenomen met 12,5%. Deze simpele optimalisatie levert de bank dus veel extra leads op.

Bijschrift call to actions

Kijk eens in de veelgestelde vragen van je website en beantwoord in iedere stap van het online verkoopproces de vraag die op dat moment leeft bij je klant. Zet het antwoord in de buurt van de button. Belangrijke vragen zijn bijvoorbeeld:

 • Wat is de levertijd van een product?
 • Heb ik garantie op een product?
 • Plaats ik een bestelling via een beveiligde verbinding?

Albert Heijn beantwoordt vlak onder de button “Naar de kassa” een veelgestelde vraag. Albert bezorgt tot in de keuken.

Onderschrift call to action

Aartjan gaf een boeiende en interactieve presentatie en zorgde voor veel eye-openers. De aanwezigen werden flink aan het denken gezet. Een mooie opstap naar het seminar over online verleiden van Aartjan. Uit de vragen die Aartjan tijdens de presentatie stelde, blijkt dat veel webshopeigenaren niet weten wat de belangrijkste taken zijn binnen hun website. Heb jij de banaan al gevonden?


Lees hier meer over de Friday Afternoon Sessions.