Verdieping

Mijn digitale geheugenpaleis

0

Ik ben actief lid van Delicious, Facebook, Twitter en LinkedIn. Zonder het in de gaten te hebben, heb ik hier al heel wat tijd op doorgebracht. En heb ik ook overal digitale sporen in de vorm van links, foto’s en discussies achtergelaten. Heel af en toe browse ik nog wel eens door mijn online verleden. Om snel even iets te vinden wat ik ooit aan het digitale canvas heb toevertrouwd.

Eerder deze week werd ik geattendeerd op een initiatief van Intel: The Museum of Me. Door je Facebook-account te koppelen aan deze website, wordt er een museum gecreëerd rondom jouw digitale herinneringen. Je loopt van kamer naar kamer. Je ziet avatars, foto’s en filmpjes voorbij komen. Dit alles voorzien van een licht muziekje.

Ik vond het heel mooi. Ik was eigenlijk geraakt. En ik weet eigenlijk niet zo goed waarom. Het gaat denk ik om de connecties die ik in de loop der tijd heb opgebouwd. Mensen die ik online (en in sommige gevallen ook offline) heb ontmoet. En dat schept dus toch een band. Een emotionele band. En dat had ik niet verwacht. Dat mijn digitale leven zo doorvlochten is in mijn fysieke bestaan. Dat de nullen en enen zo diep onder mijn huid zitten.

Technologie kruipt onder onze huid

Marshall McLuhan zei in het elektronische tijdperk: “All media are extensions of some human faculty. Mental or physical. The wheel is an extension of the foot. Book is an extension of the eye. Clothing is an extension of the skin. Electric circuitry is an extension of the central nervous system. The extension of anyone’s sense, displaces the other senses and alters the way we think. The way we see the world and ourselves. When these changes are made, men change.”

Technologie is een extensie van de mens. Technologie kruipt ook steeds meer onder de huid. Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk in de vorm van allerlei hardware. Sensoren die de toestand van jouw lichaam meten en bewaken. Figuurlijk in de zin dat informatie toegang krijgt tot je brein.

Technologie (lees: boek, radio, televisie) was volgens McLuhan een versterking van de zintuigen. Het medium internet voegt hier nog iets extra’s aan toe: informatie versterkt niet alleen je zintuigen, het versterkt ook je psyche, je brein. De fysieke en digitale wereld komen steeds dichter bij elkaar. Smelten als het ware in elkaar over. Mijn digitale geheugenpaleis is hier een uitstekend voorbeeld van.