Onderzoek

Jongeren verslaafd aan apps & populariteit Facebook daalt door aanwezigheid ouders

0

Deze week verzorgt Frankwatching opnieuw het online jongerennieuws. Een interessant onderzoek van MTV US toont aan hoe jongeren denken over apps. Ouders die hun iPad niet steeds kwijt willen zijn aan hun kinderen hebben een alternatief: een speciale tablet voor kinderen. En nu we het toch hebben over ouders: een digitaal analist uit Amerika constateert een daling van het gebruik van Facebook onder jongeren doordat ouders daar steeds meer aanwezig zijn.

Jongeren verslaafd aan apps

MTV US onderzocht onder haar kijkers hoe zij denken over het gebruik van applicaties. 83% van de jongeren die meededen aan het onderzoek, zegt verslaafd te zijn aan de apps die zij downloaden. Ze zien applicaties als een digitale verlenging van zichzelf. 7 van de 10 jongeren is het eens met de stelling dat applicaties ‘de rest van het leven beter maakt’. En 9 van de 10 jongeren is het eens met dat applicaties ze laten kennismaken met nieuwe dingen.

Word-of-mouth is heel belangrijk als het gaat om hoe zij in aanraking komen met applicaties. 45% zegt een app te ontdekken doordat vrienden en kennissen ze er op wijzen. Ook user reviews zijn belangrijk bij het ontdekken van een nieuwe app. Of jongeren een applicatie behouden of verwijderen ligt vooral aan hoe gemakkelijk de app in gebruik is en of er nieuwe content verschijnt.

Of een applicatie succesvol is ligt er uiteraard aan of het draait om ‘fun’ en ‘functie’. Jongeren willen het gevoel krijgen invloed uit te kunnen oefenen, maar tegelijkertijd ook vermaakt worden. Bekijk ook de ontzettend leuke en interessante MTV Sticky over hoe jongeren denken over applicaties.

Een speciale tablet voor kinderen

Kinderen zijn dol op iPads, dat weet ongeveer iedere ouder die er een heeft. Ze worden volgens onderzoek dan ook ontzettend veel gebruikt door kinderen. Het Amerikaanse bedrijf van kinderspeelgoed Leapfrog bracht deze week een tablet speciaal voor kinderen op de markt, de LeapPad. De LeapPad heeft een 5 inch touchscreen, een camera, microfoon en 2GB geheugen.

De tablet biedt kinderen de mogelijkheid om e-books te lezen, video’s te spelen en er komen apps die kinderen de mogelijkheid geven om een eigen verhaal te maken en deze te personaliseren met foto’s van vrienden. https://www.youtube.com/watch?v=jgOPIuYErL4&feature=player_embedded

Lees hier meer over de nieuwe tablet.

Populariteit van Facebook onder jongeren daalt door aanwezigheid ouders

Onderzoek wijst uit dat ouders het gedrag van jongeren controleren via sociale netwerken. Dit is de conclusie van onderzoeksbureau Retrevo. Vooral bezitters van een iPhone volgen vaker en intensiever het gedrag van hun kinderen online. Volgens David Martin, digitaal analist bij het magazine Forbes, ook een van de voornaamste redenen waarom Facebook onder jongeren minder populair wordt.

David Martin zegt het volgende

“Facebook was oorspronkelijk exclusief actief aan de Harvard University, maar spreidde zich nadien uit naar andere onderwijsinstellingen en de totale jongerengeneratie. De groep early-adopters bestond dan ook nagenoeg uitsluitend uit jonge gebruikers. Dat is inmiddels echter helemaal omgekeerd. De gemiddelde leeftijd van de Facebook-gebruiker benadert de 40 jaar. De snelstgroeiende gebruikersgroep bestaat uit 55+ers. Facebook wordt dan ook niet meer geïdentificeerd met de jongerencultuur.”

Lees hier de post die David Martin schreef over dit onderwerp.

Ik ben het niet eens met David Martin. Wij in Nederland kennen natuurlijk Hyves, waarbij ook de gemiddelde leeftijd steeds ouder werd. Steeds meer ouders begonnen het netwerk in gebruik te nemen en wilden natuurlijk vriendjes worden met hun kinderen. Met name oudere kinderen, zoals pubers, vinden het niet zo tof om hun ouders toe te laten in hun online vriendennetwerk. Ik ken jongeren met 2 profielen: eentje voor hun ouders en eentje zonder hun ouders. Overigens ken ik ook een hoop jongeren die er niet wakker van kunnen liggen dat hun ouders zich op Facebook bevinden en vrienden met ze zijn. Ouders gaan volgens dit onderzoek wel redelijk ver in het digitaal controleren van hun kinderen.

Nederlandse jongeren hebben zich niet laten wegjagen door ouders op Hyves, dus waarom zou dit bij Facebook anders zijn? Als het nieuwe netwerk van Google een succes gaat worden, gaan ze zich misschien opnieuw verplaatsen. Maar of dat dan werkelijk iets met ouders online te maken heeft of met het nieuwe en nog unieke van zo’n nieuw netwerk? Ik denk het laatste.