Infographic

Infographics zijn enorm populair; hoe toepasbaar zijn ze?

0

In de journalistieke wereld al langer toegepast, maar in het bedrijfsleven zijn de Infographics in een korte tijd enorm populair geworden. Een visuele (graphics) weergave van informatie (info). Het begon met een tabelletje uit excel, vervolgens kwamen de grafieken. Nu worden compleet nieuwe visuele weergaven gebruikt om grote getalen aan informatie om te zetten in behapbare ‘plaatjes’. Persoonlijke infographics kunnen binnenkort met vizualize.me gemaakt worden. Een zoekopdracht levert al snel meer dan 700.000 resultaten op. Er zijn schitterende en complexe voorbeelden te vinden. De vraag is of al dat visuele geweld ook toepasbaar is.

“Making the simple complicated is common place; making the complicated simple, awesomely simple, that’s creativity.” Charles Mingus (1922-1979)”

Het ontstaan van infographics gaat al een hele tijd terug, ze zijn niet van de ene op andere dag aan komen waaien. Sinds jaar en dag worden ze gebruikt om lastige gegevens visueel neer te zetten. Zo werd het Engelse metrostelsel als afbeelding weergegeven, terwijl de werkelijke metroverbindingen er echt niet zo recht uitzien. Dankzij deze infographic zien de reizigers eenvoudig de afstand tussen de stations en de snelste verbinding van de een naar de andere plek.

Infographics worden tegenwoordig echter te pas en te onpas ingezet, de meest simpele varianten komen voorbij. Die eenvoud doet helaas af aan de kracht van de methodiek om informatie te tonen. Onderstaande infographic over infographics vind ik dan weer wel leuk!

Infographic over infographics
Via Thinkbrilliant

Big Data als bron voor infographics

Big dataOm een waardevolle infographic te produceren heb je veel gegevens nodig, vaak vanuit verschillende bronnen. Sinds enkele jaren is ‘Big Data’ een veelgebruikte term die niets anders aangeeft dan veel data, heel veel data. Miljoenen records aan gegevens in verschillende immense databases, verspreid over de hele wereld. Een uitstekende combinatie waarbij infographics gebruikt worden om de grote getalen aan gegevens om te toveren in prachtige visuele informatie.

Data wordt steeds toegankelijker via het internet. Google houdt bijvoorbeeld een overzicht bij van open beschikbare data. Zelfs verschillende (gesloten) overheden openen de toegang tot hun gegevens. Ook over Big data is natuurlijk een infographic gemaakt.

Infographics evalueren

Infographics blijven allang niet meer alleen beperkt tot platte afbeeldingen. Zo worden er schitterende video’s gemaakt, denk bijvoorbeeld aan Social Media Revolution. Maar ook interactie komt om de hoek kijken bij infographics. Newsweek heeft bijvoorbeeld een schitterend overzicht gemaakt van de ‘beste’ landen.

Accepteer cookies

Toepasbaarheid van infographics

Een infographic wordt gebruikt wanneer er behoefte is om complexe informatie duidelijk te tonen en er geen twijfel over mag bestaan bij het bekijken. Dat infographics niet alleen mooi zijn maar ook toepasbaar lijkt logisch. Maar als er geen context gegeven wordt aan de gegevens, blijven het gegevens. De kracht van infographics moet dan ook in de visuele weergave liggen in combinatie met de juiste context. Op deze manier krijg je nuttige informatie op een juiste manier gepresenteerd.

Voor mij is onderstaande infographic één van de meest nuttige en toepasbare infographics van de afgelopen tijd. Dit vanwege de eenvoud van presentatie, tegelijkertijd is de informatie geput uit een complexe brei van data. Het geeft mij in een oogopslag inzicht in het gebruik van sociale platformen over de hele wereld. Daarbij is het visueel ook nog eens een plaatje:

Global web index

Infographics en EIM

Het vakgebied EIM (Enterprise Information Management) is met uitstek een geschikt vakgebied voor de toepassing van infographics. In potentie is er heel veel data beschikbaar om een nuttige en fraaie infographic mee op te bouwen. Ten tweede is het begrip en de toepasbaarheid van EIM met behulp van een infographic veel beter toe te lichten. Een grote plaat met verschillende visuele weergaves informatiedomeinen kan net die koppeling tussen deze domeinen teweegbrengen. Besluitvormers zien in een oogopslag de relatie en verschillen tussen de informatie domeinen.

Op Frankwatching komen regelmatig infographics voorbij, ook ik houd zelf een verzameling bij. Zelf infographics maken wordt ook steeds eenvoudiger, met onder andere deze gratis tools. Wat is volgens jou de meest toepasbare infographic van de afgelopen tijd?