Verdieping

10 Redenen om Google te haten +1

0

Google is handig, gratis en zeer populair. Wat zo verweven is met ons dagelijks bestaan lijkt veilig en wordt op zijn minst vertrouwd. Kritisch kijken naar een imperium zoals Google inmiddels heeft opgebouwd is lastig. Wat voor beeld ontstaat er als we het bedrijf uitdrukken op basis van zijn mindere eigenschappen? Google als 10 (+1) personages waar je in werkelijkheid misschien met een grote boog omheen zou lopen. Klaar voor de ontmoeting?

Google betekent geld1. Google als manipulator

Google gaf in 2010 meer geld uit aan lobbyisten dan Yahoo, Facebook en Apple samen: ruim 5,1 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar stegen deze uitgaven met 54%. Lobbyen is niets anders dan het consistent uitdragen van steeds dezelfde boodschap om politici en andere machthebbers te beïnvloeden. Met lobbyen creëert het bedrijf ook zijn gewenste imago. Zo wordt de lange arm van Google – zonder dat we het merken – steeds langer.

2. Google als handlanger

Het bedrijf  schikt zich anderzijds ook naar de wens van autoriteiten zoals China en de Verenigde Staten, en negeert daarbij mensenrechten en landelijke wetgeving. Google besloot enkele jaren geleden in China te blijven en slikte censuur op de zoekmachine. De Gay Pride bestond in China’s Google dus niet. Data van Europeanen worden door Google opgeslagen op Amerikaanse servers en daarvoor geldt dan weer de Amerikaanse wetgeving: Uncle Sam is watching you.

De Google schoen past ons allemaal3. Google als machtswellusteling

Google koopt concurrenten op. Soms om een bedrijf om te dopen of te integreren in een nieuwe tak van dienstverlening. Soms om concurrentie in de markt uit te schakelen. Een kleine greep: AdMob, Admeld, Aardvark, reMail, DocVerse, SocialDeck, Quicksee, BeatThatQuote. Google richt zijn pijlen vooral op jonge bedrijven die actief zijn in sociale netwerken, mobiele technologie, grafisch adverteren en de reisbranche. Nieuwe initiatieven die in het vaarwater van Google komen, hebben weinig kans. De overname van Ruba.com in 2010 leidde tot verontwaardiging van de gebruikers die de site jarenlang hadden gevuld met reisverslagen. De site vol user generated content werd opgedoekt.

4. Google als valsspeler

Google manipuleert rankings voor eigen gewin of uit rancune. Zo verdwenen onlangs een aantal Waalse kranten uit de algemene index, na klachten van diezelfde kranten over opname in Google Nieuws. Google werkt met lijsten, waarmee bepaalde webpagina’s in de zoekresultaten worden geblokt, of lager of hoger worden gezet. Volgens onder meer Expedia en TripAdvisor misbruikt Google daarbij zijn dominantie in de zoekmachinemarkt om bezoekers bij voorkeur naar de eigen diensten te verwijzen.

Google Chrome is King5. Google als cyclops

Google’s algoritme is zo belangrijk dat hele websites verbouwd worden om hogere rankings te halen. Voorbeeld: Google gebruikt de meta keywords tag en meta description tag niet in het rangschikken van zijn zoekresultaten. Dus worden ze in websites minder toegepast. Ander voorbeeld: Google lanceert een nieuw speeltje dat effect heeft op de noteringen. Hup, en iedereen gaat het om die reden gebruiken. Zo creëert de gigant een land van blinden. En raad eens wie koning Eenoog is…

6. Google als inbreker

Google besteelt de privacy van het individu. Het bedrijf was ‘onzorgvuldig’ in de manier waarop de Street View-auto’s zeer persoonlijke gegevens verzamelden van miljoenen nietsvermoedende slachtoffers. E-mailadressen, Facebook-accounts, wachtwoorden en medische en financiële gegevens zijn opgeslagen, maar nog steeds niet vernietigd. En in afwachting van een gerechtelijke uitspraak lijkt Google ook niet van plan te zijn dat te doen.

Film: Gmail Man, een aanval op Google door Microsoft?

Accepteer cookies

Google als God - foto Tyler Olson7. Google als God

God is alwetend. God is omnipotent, dus overal aanwezig. God heeft almacht. God heeft antwoord op al onze vragen. Vul Google in waar God staat en zie dat het – bijna – klopt. Het bedrijf heeft al een eigen kerk en de ambitie om nog verder binnen te dringen in alle facetten van ons leven. We weten dat grote macht in handen van organisaties misbruik in de hand werkt, maar van Google wordt geen kwaad verwacht.

Google als het kwaad8. Google als Judas

Al onze handelingen, zoekvoorkeuren en persoonlijke gegevens worden door Google zoveel mogelijk verzameld en hergebruikt. Google lijkt gratis, maar we betalen met onze data, die het bedrijf elders te gelde maakt. Wat is er over van het motto ‘Don’t be evil’? Vast staat: als Google een persoon was, had hij een onschuldige blik en prachtige blauwe ogen. Maar hij zou zijn eigen schoonmoeder voor data verkopen.

9. Google als betweter

Mensen lopen als makke schapen achter het nieuwste van Google aan. Google bespeelt de markt (zoals Apple dat ook doet) door kunstmatig schaarste te creëren: invites only! Wat schaars is moet wel aantrekkelijk zijn. Vlotte en veelbelovende filmpjes op YouTube (ook van Google) doen de rest. We zien wat er van komt: Google Wave en Google Buzz stellen als de hype voorbij is niet veel meer voor.

Google+ is – behalve een sociaal netwerk – de opmaat voor het verder richten van de zoekervaring. Het persoonlijke algoritme is straks afgestemd op jouw surfgedrag, jouw voorkeuren en dat van je circles. Is het wenselijk dat je alleen vindt wat in je straatje past? Google is geen encyclopedie die iedereen hetzelfde biedt. De radicale anarchist vindt andere resultaten dan de spirituele vogelaar. En dat roept op zijn minst ethische vragen op.

10. Google als energieverslinder

Het serverpark waar Google wereldwijd op draait, verbruikt onnoemelijk veel energie en is slecht voor het milieu. Reken uit: 40 miljard zoekopdrachten per jaar. En van de energie die nodig is voor  één zoekopdracht kan een spaarlamp één uur branden. Klimaatneutrale alternatieven zoals Ecosia hebben door de monopoliepositie van Google het nakijken.

11. Google als…

Accepteer cookies

Dit artikel is deels geïnspireerd door 2 uitstekende artikelen van Marie-José Klaver in InformatieProfessional (nr. 1/2 en 03, 2011) en een column van Max Pam. Het initiële idee was afkomstig van Rutger Steenbergen.