Inspiratie

Wordfeud, de nieuwe hype?

0

Sinds een week ben ik aan het spel Wordfeud verslaafd. Via een tweet van @ingeborgmaas werd ik op het spel geattendeerd. Direct heb ik de gratis versie geïnstalleerd, vrienden toegevoegd en spelen maar. Wordfeud is een variant op het aloude Scrabble. De regels zijn hetzelfde, het enige verschil is dat de tegels waarmee extra punten verdiend kunnen worden per spel van plaats veranderen.

Wat maakt het spel zo leuk en verslavend? Trendwatcher Lieke Lamb legde aan RTL Editie in de uitzending van dinsdag 23 augustus uit dat het gaat om een ‘heimweetrend’. Volgens de Dikke van Dale een ‘ziekelijk verlangen naar huis’-trend. Vrij vertaald zal het denk ik te maken hebben met nostalgie. Een verlangen naar vroeger. Met het gezin rond de tafel gezellig een spelletje doen.

Bij mij thuis deden we dit bijna nooit. Dus voor mij is het iets anders. Het zijn voor mij andere elementen:

  1. Het competitie-element. Je wilt laten blijken dat je meer weet dan de ander.
  2. Je bent niet aan tijd gebonden. Je hoeft niet direct te reageren wanneer een ander een woord heeft gelegd. Je hebt maximaal 72 uur de tijd om te reageren.
  3. De chatfunctie. Lekker elkaar bashen tijdens een spelletje.
  4. Je kunt tegen zoveel mensen tegelijkertijd spelen als je wilt. Ik speel gemiddeld tegen zo’n 6 mensen. Ik weet niet of er een grens aan het aantal mensen zit waartegen je kunt spelen. Maar 6 vind ik wel genoeg.
  5. Het is cross-platform. Zowel voor de iPhone/iPad, als voor Android. Ik heb een iPhone, maar speel bijvoorbeeld tegen iemand die de laatste Samsung heeft.
  6. Het is enorm verslavend. Iedere keer wanneer je tegenstander een woord heeft neergelegd, krijg je een ping om je oren. En dan wil je toch even kijken wat de ander heeft neergelegd.

In een week tijd heb ik een groot aantal mensen in mijn straat zover gekregen om mee te doen. Voortdurend dagen we elkaar uit en troeven we elkaar af. Wanneer ik de kinderen op school ga ophalen, is Wordfeud het gesprek van de dag. “Wat vond je van dit woord?”, “Ik had zulke rotletters, ik kon niets leggen”, “En van die buurvrouw win je met gemak.” Jammer is dat je geen poule kunt aanmaken binnen Wordfeud. Een functionaliteit die ongetwijfeld nog zal komen.

Ik ben benieuwd hoe lang deze hype aanhoudt. Nu eerst nog even een woordje leggen: ‘SJDTEEJ’.