Inspiratie, Verdieping

Sterke groei social media: meer tijd, meer mobiel en meer 55+-ers

0

Gisteren heeft het gerenommeerde onderzoeksbureau Nielsen haar Social Media Report voor Q3 van 2011 gepubliceerd. De resultaten van het onderzoek geven trends en patronen weer op het gebied van social media gebruik in de Verenigde Staten en andere belangrijke landen. Helaas is Nederland in dit onderzoek niet meegenomen, maar veel trends kunnen worden doorvertaald naar de Nederlandse markt. In dit artikel de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek. 

Groot aandeel en snelle groei social media

In de Verenigde Staten beslaan social media al meer dan een kwart van alle tijd die op internet wordt doorgebracht. Dit is meer dan online gamen, e-mailen en search. Daarnaast groeien social media zo snel, dat 4 op de 5 internetgebruikers op één of andere manier gebruik maakt van sociale netwerken. Het meest in opkomst in Amerika, is de sociale site Tumblr.com.

Facebook domineert alles

Nielsen Research - Social Media Report Q3 2011 (Meest bezochte websites)Uit het onderzoek is ook gebleken dat Facebook zo groot is, dat het vaker wordt bezocht dan welke andere website ook. In de top-10 van Amerika komen met name blogsites voor (Blogger, WordPress) en staat Twitter hoog qua bezoekersaantallen. Wat betreft de gemiddelde tijd die social mediagebruikers besteden per website, is ook hier Facebook mijlenver voor andere sociale kanalen uitgesneld. Twitter wordt met name door 25 tot 34 jarigen gebruikt, grotendeels via smartphones.

Mobiel gebruik stijgt snel

Bijna 40 procent van degenen die gebruikmaken van social media, doet dit via mobiele apparaten zoals smartphones of tablets. De social media-apps staan in de top-3 van meest gebruikte apps voor smartphones. Alleen games en het weer staan (net iets) hoger in de ranglijst. In vergelijking met het derde kwartaal van 2010 is het mobiele gebruik van sociale kanalen met 30% gestegen.

Demografisch: 55+ers komen er aan

De meeste groei qua social mediagebruikers ontstaat vanuit het 55+ segment. In deze groep is ook een sterke stijging van het gebruik van social media via de mobiele telefoon te constateren. De meest actieve gebruikers op social media vallen binnen de categorie 18 tot 34 jaar, maar ook de 35- tot 54-jarigen zijn in opkomst en worden steeds actiever op sociale netwerken.

Vrouwen zijn actiever dan mannen en kijken vaker naar YouTube en andere videowebsites, maar mannen kijken langer naar online video’s dan vrouwen. Daarnaast is het mannelijk geslacht oververtegenwoordigd op de zakelijke netwerksite LinkedIn en op wiki’s, maar alle andere sociale netwerksites worden gedomineerd door vrouwen. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat de gemiddelde social mediagebruiker hoog tot zeer hoog is opgeleid, vaak hebben zij minimaal een Bachelor diploma gehaald.

Online kruipt dichter bij offline

Gebruikers die online zeer actief zijn, blijken ook actieve beïnvloeders te zijn in hun offline omgeving. Online actieve gebruikers blijken politiek meer betrokken te zijn, actiever te zijn in professionele sporten of fitnessen! Zo’n 60% van alle social mediagebruikers plaatst reviews van producten of diensten die zij geconsumeerd hebben. Deze reviews zijn vaak de primaire bron voor anderen om als resultaat van een zoekopdracht te vinden. Hier wordt zeer veel waarde aan gehecht. Ook bleek uit het onderzoek dat:

  • Social mediagebruik het shopgedrag beinvloedt. Gebruikers van sociale netwerken winkelen vaker online dan personen die geen gebruik maken van Social Media. Dit scheelt zelfs 12%.
  • Merken vaker gevolgd worden dan beroemdheden. Meer dan de helft van alle social mediagebruikers volgt een merk (53%), terwijl één op de drie een beroemdheid volgt.

Bekijk het volledige Social Media Report Q3 2011 van Nielsen hier.