How to

5 super SEO tips voor meer verkeer naar je webwinkel

0

Iedereen die wel eens een webwinkel heeft gestart kent het gevoel: je hebt hard gewerkt aan het ontwerp van de site, lange discussies gevoerd met designers en ontwikkelaars, specificaties opgesteld, getest, dingen aangepast en opnieuw getest. Met enkele weken tot maanden vertraging ga je dan vol spanning live. En dan… gebeurt er niets. Geen bezoekers, geen bestellingen, alleen doodse stilte. In dit artikel geef ik je 5 SEO-tips om meer bezoekers naar je webwinkel te krijgen!
Als je verwacht dat de tips in deze post je virtuele kassa vanaf dag één doen rinkelen, dan moet ik je teleurstellen (kies dan voor AdWords en wees bereid flink te investeren en hard te werken om de campagne winstgevend te maken). Is jouw doel om ‘gratis’ verkeer te genereren via SEO, dan kun je met onderstaande tips op langere termijn veel bereiken.

1. Maak van de categoriepagina’s geoptimaliseerde landingspagina’s

Middeleeuwse kleding categorie

Vaak gaat bij zoekmachineoptimalisatie de aandacht uit naar de homepage en de productpagina’s. Deze pagina’s bevatten (hopelijk) unieke content, gericht op relevante, veelgezochte zoekwoorden. De categoriepagina’s worden echter vaak vergeten, en dat is zonde: deze pagina’s lenen zich namelijk uitstekend voor het targeten van zoekwoorden. Met name zoekwoorden die iets beschrijven dat specifieker is dan jouw markt / hoofdcategorie, maar breder dan een specifiek product / model, zijn uitstekend geschikt om via categoriepagina’s te targeten.

Stel, je hebt een webwinkel in carnavalskleding (die ik geheel toevallig heb ;-). De homepage target het woord ‘carnavalskleding’ 60.000 zoekers en een van de productpagina’s target het zoekwoord ‘herbergier kostuum’ 80 zoekers p/m. De tussenliggende categoriepagina leent zich in dit geval uitstekend om een >zoekwoord als ‘middeleeuwse kleding’ te targeten (1.000 zoekers p/m). Met andere woorden: plaats unieke, relevante content op de categoriepagina’s om ‘mid-tail’ zoekwoorden te targeten.

2. Maak gebruik van een ‘lees meer’ link

Zodra je content gaat toevoegen op categoriepagina’s, loop je al snel tegen een probleem aan: hoe langer de tekst wordt, hoe verder de producten naar beneden verschuiven. En juist de producten wil je duidelijk in beeld hebben voor de bezoeker. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de tekst onder de producten te zetten. Voor zoekmachines is het echter aan te bevelen om de content hoger in de code te zetten, zeker bij categoriepagina’s met veel producten.

Een handige truc is het gebruik van een ‘Lees meer’ link. De eerste alinea is dan altijd zichtbaar voor bezoekers, terwijl boven de vouw ook producten  zichtbaar zijn. Als de bezoeker de hele tekst wenst te lezen, dan kan die via de ‘Lees meer’ link zichtbaar worden gemaakt. Voor zoekmachines is de tekst wel volledig leesbaar.
Lees meer link

3.  Gebruik data van je interne zoekmachine

De zoekwoorden die bezoekers via de interne zoekmachine invoeren zijn puur goud. Het geeft immers direct inzicht in de behoefte van jouw bezoekers.

Zo ontdekten wij dankzij onze interne zoekmachine veel vraag naar smurfenmutsen. Sinds we dit product hebben toegevoegd aan onze webwinkel is dit een van onze hardlopers. Zonder deze data hadden wij nooit geweten dat de Nederlander graag als smurf over straat gaat!

4. Voorkom duplicate content: gebruik een AJAX filter in combinatie met hash-URL’s (GEEK-tip!)

Voorbeeld filter / gelaagde navigatie
Een veelgebruikte feature in webwinkels is de productfilter. Dit is een hulpmiddel om de selectie van getoonde producten te verfijnen, bijvoorbeeld op maat, prijs etc. Om de juiste selectie te bepalen worden aan de URL vaak parameters toegevoegd, zoals https://www.feestkleding365.nl/middeleeuwse-kleding/?maat=small (de parameter in deze URL is “maat” met de waarde “small”).

Het probleem is dat iedere URL-variatie door zoekmachines als een aparte pagina wordt gezien, met duplicate content als gevolg. Zoekmachines willen voorkomen dat hun index volstaat met URL’s die (vrijwel) dezelfde content bevatten. Het is daarom belangrijk om duplicate content te voorkomen.
Er bestaan een paar quick fixes voor het tegengaan van duplicate content (waaronder de Canonical link tag en de Meta Robots tag). Deze technieken nemen echter niet de oorzaak van het probleem weg (het bestaan van vele URL’s met dezelfde content). Een ‘echte’ oplossing is het gebruik van AJAX in combinatie met hashes (#). Het gedeelte in de URL dat achter de hash komt wordt namelijk genegeerd door zoekmachines. In bovenstaand voorbeeld zou de URL bijvoorbeeld https://www.feestkleding365.nl/middeleeuwse-kleding/#maat=small worden. Zoekmachines zien deze URL vervolgens als https://www.feestkleding365.nl/middeleeuwse-kleding/.
Op deze manier houd je het aantal geïndexeerde URL’s beperkt. Zoekmachines hoeven dan minder tijd te verspillen aan het crawlen van duplicate content, zodat er meer focus komt op pagina’s met unieke content.

5. Gebruik incentives om links te verkrijgen

kortingscode
Backlinks zijn belangrijk voor rankings, maar links verkrijgen naar je webwinkel is niet makkelijk: bloggers en webmasters linken over het algemeen niet graag naar commerciële sites. Een goede strategie is om iets terug te bieden waardoor de blogger/webmaster in een goed daglicht komt te staan bij zijn of haar lezers. Dit kan bijvoorbeeld via een kortingscode, die exclusief geldt voor de bezoekers van de betreffende blog of site. Maak de code uniek door bijvoorbeeld de naam van de site erin te verwerken (zoals frank10).

BONUSTIP: Word gastblogger op e-commerce/online marketing blogs!

Deze post is in de eerste plaats geschreven om kennis te delen. Mijn hoop is dat mede-webwinkeliers hun vindbaarheid kunnen verbeteren aan de hand van bovenstaande tips. Daarnaast is gastbloggen een goede manier om exposure en links te verkrijgen. Zolang de link waarde toevoegt aan de post (bijv. door externe sites als voorbeeld te gebruiken) is het meestal geen probleem om de link te plaatsen. Maak geen reclame, maar zorg dat de link past in het verhaal.