How to

Content marketing met kliekjes: recyclen van informatie!

0

Marketing met kliekjes. Want, wie heeft ze niet, kliekjes? Zijn ze nog wel goed, en wat kun je ermee? In een tijdperk van informatieoverload heb je als marketeer te maken met een kritische externe doelgroep of koper aan de ene kant en een minstens zo kritische interne doelgroep, de directie en/of je collega’s. Kun je dan content of  ‘kliekjes’ hergebruiken?

Information Overload

Of je nu in B2C of B2B zit, de kritische koper van tegenwoordig beschikt over zoveel informatie, keuzes en prikkels, dat hij vaak door de bomen het bos niet meer ziet.  Niet lang geleden schreef ik nog over het idee dat we misschien met silence marketing wel verder kunnen komen dan met al dat gepush van informatie. Tjonge, wat is er veel. Ik kan mijn mailbox niet openen of er stromen weer tientallen nieuwsflitsen en mailings binnen.

Laatst viel me op dat een van de afzenders altijd dezelfde mail naar me stuurt.  Het viel me echter pas op na meerdere mailings gedurende een langere periode. Frappant was dat ik de mail iedere keer weer interessant vond, maar dat ik pas na de derde of vierde keer dacht ‘ he, volgens mij heb ik het eerder gelezen’. Een maandelijks mailshot met exact dezelfde inhoud. Dat zette me aan het denken.

Een schrijnende tegenstelling met bijvoorbeeld de medische industrie, waar soms iedere twee maanden een totaal nieuwe campagne, inclusief positionering, uitingen, posters, direct mailings wordt uitgerold. De belaagde artsen die worden beschoten zijn nog niet bekomen van de eerste ‘prima’ campagne, of ze worden alweer benaderd met een nieuwe campagne voor hetzelfde product, maar dan met een totaal nieuwe boodschap.

Even schudden, herschikken, nieuw sausje en voilà!

Voor de doelgroep is dit moeilijk te vatten, bovendien zit de kracht ‘m juist vaak in herhaling. Waarom gebruiken we niet wat vaker wat we al op de plank hebben liggen? Elk bedrijf heeft kasten met (ongebruikte) content. Even schudden, herschikken, nieuw sausje….en voilà!

Goodwill opbouwen bij de interne doelgroep

Waarom verrassen we onze collega’s binnen het bedrijf niet eens en geven we onszelf een compliment? Hoe? Door alle goede dingen die we als marketingafdeling in het verleden hebben gedaan nog eens te bezien. Misschien kunnen we gaan recyclen. Denk aan dat ene ronde-tafel-verslag, aan die mooie whitepaper, aan dat filmpje dat ‘we slechts eenmaal hebben gebruikt’, aan een artikel dat een collega schreef voor het intranet, aan een klantensurvey of een klantenevent.

Het mes snijdt aan twee kanten bij kliekjesmarketing

  • Opruimen voelt goed! Je bekijkt de materialen met andere ogen, namelijk met het doel: hoe kan ik dit anders of opnieuw inzetten voor mijn doelgroep?
  • We hebben niet meteen een groot budget nodig om acties en marketing te bedrijven. De content en ideeën liggen voor het oprapen. Geen moeizame budgetrondes nodig dus. Gewoon doen.

Hoe te starten met kliekjesmarketing in 5 stappen:

  1. Maak een inventarisatie van alle marketingmaterialen die in de afgelopen 2 a 3 jaar geproduceerd werden.
  2. Rangschik ze op categorie: video, brochures, whitepapers, etc.
  3. Lees of bekijk alles.
  4. Oordeel of het te recyclen is en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Zo kan een brochure misschien wel in een serie van 5 blogposts worden omgezet en een klantentestimonial in een video.
  5. Maak een contentplanning die aansluit bij je marketingplan.

Je zult versteld staan van de schat aan informatie en leuke dingen die in je kast liggen. Doe er wat mee. Het kan het leukste project van het jaar worden en bovendien past het prachtig in je contentmarketingstrategie.