Trends

De kansen van HTML5: is het einde van de app nabij?

0

Native apps en mobiele websites bieden allebei zowel voor- als nadelen. Om een helder beeld te krijgen, zette mijn collega Bart ter Steege vorig jaar in de eerdere artikelreeks ‘The Mobile Mindmap’ de voor- en nadelen van een mobiele site ten opzichte van de (native) app uiteen. Door de komst en doorontwikkeling van HTML5 zijn er slechts een jaar later alweer serieuze verschuivingen in de Mindmap aan te brengen. Dit artikel maakt inzichtelijk welke verschuivingen er waar te nemen zijn, dankzij de mogelijkheden die HTML5 biedt.

Performance: Offline beschikbaarheid

Een groot voordeel van de app ten opzichte van de mobiele site was dat deze offline beschikbaar was. Een app wordt op de telefoon geïnstalleerd. Hierdoor is deze altijd toegankelijk en is alleen voor dynamische content verbinding met het netwerk nodig. Een mobiele site moest daarentegen voor elk bezoek opnieuw worden ingeladen omdat deze alleen via een server toegankelijk was. Toepassingen binnen HTML5 (offline application cache, localStorage) maken het echter mogelijk om zowel de interface als data offline toegankelijk te houden. Hiermee gaat een belangrijk voordeel van de app verloren.

Gebruik: Interface

Vergelijkbaar met de ‘gewone’ website is door de standaardindeling en het vele gebruik van de app een conventie ontstaan. Deze interface was voor mobiele sites moeilijk te ontwikkelen. Binnen HTML5 is dit echter een stuk gemakkelijker en is het mogelijk om user interfaces te ontwikkelen die qua uiterlijk weinig onder doen voor de app. Een voorbeeld hiervan is te vinden in de mobiele site van Leverate. Deze softwareleverancier voor aandelenhandel biedt een mobiele site die qua interface niet te onderscheiden is van een app waarbij voornamelijk de navigatie aan de onderkant sterke overeenkomsten vertoond.

Functionaliteit: Gebruik GPS functionaliteit

Met behulp van HTML5 is het mogelijk om de GPS-functionaliteit te gebruiken die in voorgaande HTML versies zeer beperkt toegankelijk was. Hierdoor kunnen in een mobiele site location based services aan worden geboden. Een mooi voorbeeld hiervan wordt geleverd in de mobiele website van Crutchfield. De Amerikaanse elektronicawinkel herkent de locatie van haar shoppers en kan hierdoor de relevante bezorgkosten en geschatte bezorgtijd aangeven.

Kosten: Ontwikkelkosten en gemak

In the Mobile Mindmap werd al aangegeven dat mobiele sites qua ontwikkelkosten en beheer een streepje voor hebben. Dit omdat mobiele sites niet afhankelijk zijn van mobiele platformen (iPhone, Android etc.) zoals bij apps het geval is. Het was echter wel noodzakelijk om in voorgaande HTML-versies een aparte mobiele site te ontwikkelen, naast de website voor op de PC. HTML5 (in combinatie met CSS3) maakt het echter mogelijk om een site te ontwikkelen die zich aanpast aan het device waarmee de site wordt bezocht.

Dit wordt ook wel responsive design genoemd. Door voor de verschillende onderdelen van de site (navigatie, cotent etc.) aan te geven hoe ze zich moeten aanpassen voor de verschillende devices, hoeft slechts nog een variant van de site ontwikkeld te worden. Afhankelijk van het scherm wordt de site in de juiste verhoudingen getoond.

Toekomst voor de app?

De mogelijkheden die HTML5 biedt (ten aanzien van functionaliteit en vormgeving) maken de positie van de mobiele website ten opzichte van de native app steeds sterker. Naast de mogelijkheden van HTML-5 pleit ook de reële verwachting dat het mobiele web steeds krachtiger en zo goed als altijd beschikbaar wordt in het voordeel van de mobiele website. De keuze voor een native app lijkt alleen nog in specifieke gevallen gerechtvaardigd:

  • Bij het gebruik van specifieke smartphonetoepassingen die (nog) niet door HTML5 worden ondersteund (zoals het gebruik van de camera)
  • Voor zware toepassingen in de app (zoals 3D games)
  • Wanneer de app zelf commercieel vermarkt moet worden (betaald aanbieden van de app in de App-store)

Gemiddeld genomen lijkt het echter steeds meer voor de hand liggend om voor een mobiele site te kiezen. Native apps zijn erg populair en het bereik van de verschillende app stores is natuurlijk groot dus de app zal niet per direct verdwijnen. Maar kijkend naar de mogelijkheden die HTML5 biedt, lijkt de mobiele website de native app op termijn toch te gaan verslaan. Gaat het ook daadwerkelijk zo ver komen? Ik hoor graag je mening.