Verdieping

Scrabulizer, de doodsteek voor Wordfeud

0

Sinds eind augustus speel ik het spel Wordfeud op mijn iPhone. Hoofdzakelijk tegen mensen bij mij uit de buurt. Een soort van onderlinge competitie. En ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik er niet heel goed in ben. Ik verlies vaker dan dat ik win. Ik neem mij ook voor om het spel niet te vaak te spelen. Het verslavingsrisico is namelijk groot. Maar daar komt binnenkort verandering in…

Deze week viel mijn oog op de top 10 van de best verkochte apps in de Apple App store. Wat bleek? Drie applicaties zijn speciaal bedoeld om je te helpen bij het spelen van ‘Wordfeud’. Twee applicaties zijn niets anders dan een schilletje over de database van Open Taal. Een applicatie is echter een stuk intelligenter. Namelijk Scrabulizer. Door een foto te nemen van het Wordfeud bord en deze foto in te laden in Scrabulizer, gaat de applicatie voor je aan de slag. Allereerst worden de letters van het bord ‘gelezen’. En vervolgens kun je met de knop Solve laten uitrekenen wat voor jou de beste oplossing is.

Ik vind het een mooi stukje techniek dat de kracht van een smartphone demonstreert. De applicatie ‘herkent’ het beeld. Ze is in staat om de letters te ‘lezen’. En vervolgens gaat ze voor jou op zoek naar de beste lettercombinatie met het hoogste aantal punten. Nu wordt deze functionaliteit slechts gebruikt voor het spelen van een potje Scrabble. Maar je moet groter denken. En dat is natuurlijk ook wat bijvoorbeeld Google Goggles doet.

De twee buurvrouwen waartegen ik drie potjes gespeeld, en overtuigend van gewonnen heb (mwhaha), heb ik inmiddels op de hoogte gebracht. Beide buuvs hadden al zo’n donkerbruin vermoeden. Het kan toch niet zo zijn dat ik plotseling zo goed was geworden? Een van de dames noemde mij zelfs een verrader. Ik ben bang dat ik niet de enige ben. Als er drie apps in de top 10 staan, betekent dit dat veel mensen het spel Wordfeud inmiddels zo spelen. Wie kun je straks nog vertrouwen? Hoe weet je of je tegen een mens of een computer speelt? De doodsteek voor Wordfeud of niet?