How to

Nieuwe features in Google Analytics: wat & hoe?

0

Google Analytics is de laatste maanden behoorlijk aangepast en nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Eerder dit jaar lanceerde Google een nieuwe versie (Google Analytics V5) en ook de afgelopen weken hebben ze features toegevoegd en aanpassingen gedaan in de lay-out, voor een verbeterde gebruiksvriendelijkheid. Wat is er zoal aangepast dit jaar en wat kun je ermee? Dit artikel geeft een overzicht van een aantal nieuwe ontwikkelingen.

Nieuwe versie, nieuwe lay-out

In maart is de nieuwe versie V5 gelanceerd. In de oude versie, wat overigens nog bij veel mensen de huidige is, liep Google tegen veel beperkingen aan. Met de nieuwe versie staat een basis waarop ze verder kunnen (uit)bouwen, waarop ze nieuwe functionaliteiten makkelijker en logischer kunnen tonen. Eerder werd op Frankwatching.com al geschreven over Google Analytics V5, dus in dit artikel alleen wat er sindsdien is veranderd.

hoofdmenu google analytics

Zo’n twee weken geleden is Google begonnen met het uitrollen van weer een lay-out aanpassing. Het hoofdmenu is aangepast naar 3 items: Home, Standaardrapporten en Aangepaste rapporten. De tab ‘dashboards’ is vervangen door ‘home’, wat er opmerkelijk genoeg eerst niet was.

instantsearch Google Analytics

Onder ‘home’ vallen nu de Dashboards, Informatiegebeurtenissen, Stroomvisualisatie (Flow Visualization, wordt de komende weken uitgerold) en RealTime. Verder is het overzicht van accounts en profielen verhuisd naar linksboven, waardoor de gebruiker snel kan wisselen tussen de diverse profielen. Een andere goede verbetering is de zoekfunctie met instant search, waarmee namen van rapporten al worden getoond terwijl je de zoekterm aan het typen bent.

Periodiek mailen van rapporten en dashboard in pdf’s weer mogelijk

Deze week kondigde Google aan dat het binnenkort ook weer mogelijk is om rapporten te mailen en dit ook automatisch periodiek te doen, waardoor je bijvoorbeeld elke maandagochtend de cijfers van de afgelopen week weer in je mailbox vindt. Dit geldt ook voor dashboards, die als PDF verzonden kunnen worden. Deze functionaliteit was nog een groot gemis in de nieuwe versie en wordt de komende weken voor alle gebruikers uitgerold. Dit was ook wel een voorwaarde om met de oude versie te kunnen stoppen, begin volgend jaar. Het is dan ook aan te raden om over te stappen naar de nieuwe versie en periodieke rapporten die je nu nog in de oude versie hebt om te gaan zetten in de nieuwe, wanneer deze functionaliteit in de nieuwe versie live is.

Multichannel trechters (conversie-attributie)

Velen zullen het al gezien hebben: de multichannel trechters. Ze zijn te vinden onder ‘Conversies’ in het submenu van standaardrapporten. In mijn ogen is dit een van de grootste verbeteringen van Google Analytics dit jaar. Dankzij de multichannel trechter heb je inzicht welke verkeersbronnen hebben bijgedragen aan het bereiken van een doel (conversie), bekend onder de naam conversie-attributie.

Conversie-attributie

Conversies in Google Analytics worden standaard toegeschreven aan de laatste verkeersbron, het zogenaamde ‘last click’ principe. Het komt echter vaak voor dat je via meerdere bronnen weer terug komt op de site om bijvoorbeeld je bestelling te plaatsen. Denk alleen maar al aan de diverse vergelijkingssites die je nog gaat bezoeken voordat je tot de uiteindelijke koop over gaat. Met de Multichannel trechters zie je wat de beste conversiepaden waren voor het bereiken van je doel en zie je dus waar conversies precies vandaan komen. Hierdoor krijg je inzicht welke verkeersbronnen hebben bijgedragen aan de conversies en of de conversie eigenlijk wel aan het juiste kanaal is toegewezen. Wellicht dat je met dit inzicht bij bepaalde verkeersbronnen moet sturen op andere metrieken. Hierop kun je diverse analyses doen en zo de juiste keuzes maken in aanpassingen in je online marketingstrategie.

Integratie webmastertool: waar sta je in de organische zoekresultaten?

Sinds deze maand heeft Google Analytics diverse functionaliteiten van de Google Webmaster Tools geïntegreerd in Google Analytics. Deze kun je vinden in het menu onder ‘verkeersbronnen’, waar een kopje ‘Zoekmachineoptimalisatie’ is toegevoegd. Het voordeel van deze integratie is dat je nu binnen Analytics kunt zien hoe de site op bepaalde zoekwoorden presteert. Ook zie je per zoekwoord hoeveel resultaten er werden getoond, op welke plek je site stond in het resultatenoverzicht van Google en hoeveel bezoekers je uiteindelijk hebt gehad. Op deze manier kun je bijhouden of je op je focus keywords goed scoort en of je SEO-activiteiten al het gewenste effect geven.

seo in analytics

Keyword uit organic van ingelogde gebruikers worden niet meer doorgegeven

Op 18 oktober kwam Google met het opmerkelijke nieuws dat zoekwoorden van organische zoekresultaten uit google.com niet meer worden doorgegeven naar bijvoorbeeld Google Analytics als een gebruiker is ingelogd in zijn Google-account. Google zegt dat ze privacy hoog in het vaandel hebben staan en dat ze het beschermen van de ‘personalised search’ erg belangrijk vinden. Vandaar het besluit om de verbinding tussen browser en server van ingelogde bezoekers op google.com automatisch wordt versleuteld met SSL (Secure Sockets Layer). Dit betekent dat zoektermen en zoekresultaten worden weergegeven op een beveiligde verbinding, waardoor deze zoektermen niet meer worden doorgegeven.  Je ziet nog wel dat er bezoek is geweest vanuit ‘organic’, maar niet welke zoektermen zijn gebruikt.

Hier wordt overigens niet één lijn in getrokken door Google:  zoektermen binnen de Adwords-campagnes worden namelijk wel gewoon doorgegeven, ook al ben je ingelogd. Erg tegenstrijdig, want ze gebruiken nu maar een deel van de zoekresultaten. Door de groei van het sociale netwerk Google Plus en het groot aantal gebruikers van Gmail en andere Google producten zijn er veel mensen die als ingelogde gebruiker de zoekmachine gebruiken. Dit maakt het optimaliseren van je site op basis van gebruikte zoektermen uit organische zoekresultaten een stuk lastiger en minder betrouwbaar, aangezien je een (misschien wel hele grote) groep gebruikers mist. Zolang deze ‘privacy’maatregel alleen geldt voor het zoeken op google.com, zal de impact in Nederland relatief klein zijn. Meer hierover kun je lezen op het Google blog.

Social Media rapporten

Binnen digital marketing speelt Social Media een steeds belangrijkere rol. Dit is ook het geval bij Google. Wat er over je geschreven wordt op diverse social media platforms, aantal likes etc. telt mee in de zoekresultaten.  Google is zelf ook begonnen met het social netwerk Google Plus en de Google Plus-buttons zie je op steeds meer sites verschijnen. Vandaar dat social media ook veel aandacht krijgen binnen Google Analytics. Er is een speciale trackingmethode ontwikkeld, zodat ‘social engagement’ op je site beter gemeten kan worden. Deze data verschijnt in de social media rapportages, te vinden in het menu onder Bezoekers-Sociaal.

Social analytics
Google Analytics verschaft hier een mooi overzicht van welke acties zijn ondernomen per social network. Met een duidelijke (taart-)grafiek zie je hoe de sociale netwerken zich tot elkaar verhouden. Een ander rapport geeft inzicht welke pagina’s de meeste sociale activiteiten geven. Zo kun je zien welke inhoud je bezoekers interessant vinden om via social media te delen, zodat je je site verder kunt optimaliseren.

Integratie met AddThis en ShareThis

Afgelopen vrijdag maakte Google bekend dat er nu een volledige integratie is met de tools ‘ShareThis’ en ‘AddThis’. Dit zijn tools waarmee diverse social media buttons op je eigen site geplaatst kunnen worden, zodat bezoekers eenvoudig content via social media kunnen delen. Voor ShareThis is er geen extra code nodig om de gegevens in de social analytics rapporten te zien, voor AddThis is het een kwestie van een klein stukje code toevoegen.

Sitesnelheid: wat is de gemiddelde laadtijd van je pagina’s?

laadsnelheid van paginaMet een kleine aanpassing in de algemene trackingcode van Google Analytics is het mogelijk om de laadtijd van je pagina te meten. Deze worden vervolgens weergegeven in een overzichtelijk rapport onder Inhoud-Sitesnelheid. Zo zie je in één oogopslag welke pagina’s er lang over doen om geladen te worden. Het is bekend dat de laadtijd van de pagina een belangrijke factor vormt voor een goede vindbaarheid in Google. Daarnaast hebben pagina’s met een korte laadtijd een positieve invloed op de usability van een site en indirect daarmee ook op het conversiepercentage.

Door dit rapport toe te voegen aan je dashboard, hou je focus op dit rapport, zodat je gelijk actie kunt ondernemen op pagina’s met lange laadtijden, voordat dit een negatief effect heeft op je positie in Google en op je conversiepercentage.

Realtime: wie zijn er nu op je site?

Met de lancering van Google Analytics RealTime begin deze maand zie je hoeveel bezoekers op dat moment op je site zijn, waar ze vandaan komen en welke pagina’s ze bezoeken. Deze functionaliteit zou in oktober over alle gebruikers zijn uitgerold, echter heb ik gemerkt dat dit nog niet bij alle gebruikers is gebeurd. Meer over deze feature lees je in mijn vorige artikel.

Realtime analytics

What’s next?

Het is duidelijk dat Google Analytics met een behoorlijke inhaalslag bezig is. In september op de Google Summit in Mountain View (USA) heb ik kunnen zien waar Google mee bezig is. Er komen zeker nog mooie en zeer bruikbare features aan. Zo wordt flow visualisation de komende weken uitgerold. Wat dat betreft zullen de betaalde analytics-pakketten steeds meer hun meerwaarde moeten tonen t.o.v. de gratis, standaard versie van Google Analytics, die steeds completer wordt!