How to

Nieuw in Google Analytics: Flow visualization

0

Tot nu toe was Google Analytics wat beperkt in de manier waarop je analyses kon maken op bezoekersstromen op je website. Maar hier komt eindelijk verandering in! Gisteren kondigde Google aan dat ze beginnen met het uitrollen van de nieuwe feature Flow Visualisations. Hoe ziet dit er uit en wat kun je ermee? Hierbij alvast een voorproefje.

Padanalyse was tot nu toe beperkt

In het huidige Google Analytics kun je vanaf een specifieke pagina alleen zien welke pagina’s vóór en na de betreffende pagina waren bezocht. Wat bezoekers daarna deden, was niet te achterhalen. Ook het instellen van een trechter moest je van te voren instellen, waarbij je niet kon zien waar bezoekers vandaan kwamen of welke pagina’s ze daarvoor bezocht hebben. Daarnaast was het niet mogelijk een trechterweergave te tonen binnen een geavanceerd segment. Aan deze beperkingen komt nu met Flow Visualization een einde.

Flow visualization geeft vele inzichten

Met deze nieuwe feature worden bezoekersstromen op de website beter inzichtelijk gemaakt. Bovendien wordt dit aantrekkelijk gevisualiseerd, waardoor je, door te klikken met je muis op een bepaalde stroom, deze verder kunt uitlichten en analyseren.


Er komen 3 verschillende stromen (flows):

  • Visits flow
    Deze stroom geeft weer hoe de bezoeker zich door de site beweegt, gesplitst naar bron van herkomst. Zo kun je selecteren op bijvoorbeeld organic om te zien wat bezoekers via organische zoekresultaten op je site doen. Ook is de bezoekersstroom met andere dimensies te bekijken, bijvoorbeeld per browser.
  • Navigation flow:
    Hiermee kun je pagina’s groeperen en kijken hoe het verkeer via deze pagina’s loopt.
  • Goal flow:
    Hiermee kun je zien hoe het verkeer naar een specifiek doel heeft geleid, zonder dat je dit van te voren hoeft in te stellen. Het mooie is dat je dit kunt segmenteren naar diverse dimensies, zoals bron van herkomst, medium, zoekwoord, browser, etc. Zo kun je snel zien of je bestelproces in alle browsers goed werkt en welke stappen problemen geven. Ook zie je of bezoekers vanaf een bepaalde stap in de funnel (bijv. in het bestelproces) terug gaan en kun je op een pagina inzoomen om te zien naar welke pagina bezoekers zijn gegaan en wat ze vervolgens daarna hebben bezocht.

Ook kun je de flows zien binnen bepaalde geavanceerde segmenten. Kortom, een enorme en welkome verbetering t.o.v. de huidige mogelijkheden van funnel visualisatie van een doel.



Wanneer is het zichtbaar in Google Analytics?

Google heeft aangekondigd dat ze de komende weken Flow Visualization gaan uitrollen naar alle gebruikers, maar het nog niet duidelijk is wanneer iedereen hier beschikking over heeft. Er is in ieder geval geen aanpassing in het Analytics script voor nodig. De nieuwe functionaliteit zal worden getoond onder de tab home onder ‘Stroomvisualisatie’ in de nieuwe versie van Google Analytics.