Innovatie

Een op de drie Nederlanders wil eigen webshop beginnen [infographic]

0

Van alle Nederlanders zegt bijna een derde binnen vijf jaar een eigen webshop te willen beginnen. Populaire producten om online te gaan verkopen zijn kleding, boeken, dvd’s en games. Van alle ondervraagden geeft 69 procent aan de webshop naast een huidige baan te willen runnen. Slechts drie procent zou zijn of haar baan opzeggen.Organisatie SSI heeft in opdracht van webshop software aanbieder Winkeltje.nl onderzoek verricht naar het opstarten van webshops in Nederland. De belangrijkste reden die de respondenten aangeven om een webshop te beginnen, is het extra zakcentje dat een eigen webwinkel zou kunnen opleveren. Petra van Dreumel, woordvoerster van Winkeltje.nl: “Naast de extra inkomsten hopen vooral vrouwen dat een webshop ze meer vrijheid kan geven, en dat ze het kunnen combineren met de zorg voor kinderen.”

Mannen positiever over een webshop

Mannen denken makkelijker over het beginnen van een webshop dan vrouwen. Zo verwachten mannen minder tijd kwijt te zijn aan het opzetten en onderhouden van een webshop en schatten ze de inkomsten hoger in. Mannen denken tussen de vijf en tien uur kwijt te zijn aan het beheer van een webshop en tot € 5.000,- per maand te verdienen.

Vrouwen zeggen geen idee te hebben hoe ze een webshop moeten opzetten en denken dat ze er al snel twintig uur per week aan kwijt zullen zijn. De inkomsten schatten ze ook lager in: tussen de € 100,- en € 1000,- per maand. “Wie gelijk heeft is lastig te zeggen, dat ligt echt aan de markt en het product. Vrouwen denken dat het opzetten van een shop tot wel een half jaar kan duren, maar dat hoeft zeker niet. Wanneer je weet wat je wilt verkopen kun je tegenwoordig met een kant-en-klare webshop al in enkele dagen zelf een professionele webshop maken”, aldus Van Dreumel.

Goede service belangrijk voor succesvolle webwinkel

Volgens de respondenten is goede service de belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle webwinkel, gevolgd door een lage prijs en goede vindbaarheid in zoekmachines. Adverteren is volgens de ondervraagden het minst noodzakelijk om een webshop te laten slagen. Dat vindt Winkeltje.nl een verrassend resultaat: “Het adverteren via bijvoorbeeld Adwords of Marktplaats is juist een goede manier om meer relevante bezoekers naar je webshop te trekken.”

Aantal webwinkels in Nederland groeit

Door de stijging van online aankopen, groeit het aantal webwinkels in Nederland. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel kent Nederland nu ruim vijfentwintigduizend webwinkels en daar komen er jaarlijks ongeveer 6.500 bij.

Winkeltje.nl heeft de onderzoeksresultaten gebundeld in de onderstaande infographic. Klik op de afbeelding om de infographic in het groot te bekijken.