Trends

Hyves: de tussenstand na 2 maanden content netwerk

0

Ruim twee maanden geleden zette Hyves een nieuwe koers in: van sociaal netwerk naar content netwerk. Het resultaat: een aantal nieuwe onderdelen die goed worden opgepakt. Ook een minpuntje: Hyves is niet langer het grootste sociale netwerk van Nederland. Maar het is maar de vraag of Hyves zelf zich hier wel druk om maakt.

Social media in Nederland

Gisteravond organiseerde Hyves een pers-update over de tussenstand na twee maanden actief te zijn als content netwerk. De avond begon met een update van social media in Nederland door Insites Consulting. De aanleiding was een onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder, die niet werkzaam zijn in de journalistiek, marketing, marktonderzoek en/of social media. De uitkomst: Hyves (99%) is twee keer bekender dan LinkedIn en Twitter en even bekend als Facebook (98%). 78% van de ondervraagden gebruikt Facebook en 57% gebruikt Hyves. Hiervan uitgaande is Hyves in Nederland niet langer het grootste sociale netwerk.

De presentatie had (uiteraard) een sterke focus op Hyves. Van de 57% ondervraagden die Hyves gebruiken is 41% loyaal: de zogenoemde “Hyves Lovers”. Maar wie is nou die Hyves gebruiker? Over het algemeen vrouwelijk, gebruikt ook Facebook, maar geen LinkedIn, heeft vaker een Samsung telefoon dan een Iphone, woont op het platteland of in een dorp en kijkt vooral naar commerciële zenders. Volgens haar eigen gebruikers zijn dit de sterkte punten van Hyves: menselijk, laagdrempelig, user-friendly, gezelligheid, kindvriendelijk, Nederlands en aanpasbaar.


Hyves, de stand van zaken

Na de presentatie van Insites gaf Hyves CEO Marc de Vries een update van de huidige stand van zaken. Ook Hyves merkt op dat de Nederlander verschillende netwerken naast elkaar gebruikt, waarbij relevantie voor de gebruiker cruciaal is. Het gebruik van Hyves is veranderd. Waar men het voorheen vooral over koetjes en kalfjes had, zit er nu meer diepgang in de conversaties. Mensen willen zich verbonden voelen en praten over wat er speelt. Natuurlijk volgde er ook een update omtrent het gebruik van Hyves. Hyves heeft 6,9 miljoen unieke bezoekers per maand en 2,0 miljoen per dag. 4,3 miljoen bezoekers loggen minimaal één keer per maand in op Hyves en 1,7 miljoen gebruikers doen dit maandelijks via hun mobiel. Het sociale netwerk is goed voor 7% van alle internettijd in Nederland. De Hyvers worden over het algemeen afgeschilderd als tieners, maar de gemiddelde leeftijd van de Hyver is 29 jaar. Naar eigen zeggen heeft Hyves zo’n 50% bereik bij elke leeftijdsgroep. Ook het onderdeel van Hyves waar spelletjes gespeeld kunnen worden, wordt nu goed gebruikt.


Hyves in 2012

In 2012 wordt Hyves meer open: in de toekomst kun je meer en meer gebruik maken van Hyves zonder in te loggen. Ook wordt het onderdeel ‘Hyves Voorspellen’ stand-alone beschikbaar, waardoor ook Twitter- en Facebook-vrienden kunnen meespelen. Maar Hyves heeft meer in petto voor 2012. Het onderdeel ‘Nu & Straks’ zal gepersonaliseerd worden en zo nog beter gaan aansluiten bij de leeftijd van de Hyver. In de ‘Hyves Sportzomer’ gaat Hyves samen met haar partners aandacht besteden aan de Tour, het EK en de Olympische Spelen in Londen. De ‘Hyves Huiskamerconcerten’ smaken naar meer en zullen in de toekomst ook steeds vaker te volgen zijn via een livestream.

Hyves vs. Facebook

Natuurlijk is er dan nog het punt omtrent Hyves vs. Facebook. Volgens het onderzoek van Insites zijn de rollen nu omgedraaid. Facebook wordt in Nederland meer gebruikt dan Hyves. Hoewel veel vakidioten zich hier erg druk om maken kreeg ik de indruk dat Hyves zich hier niet zo druk om maakt. Zij zijn vooral erg trots op wat ze tot nu toe hebben bereikt en het grote marktaandeel dat ze nog steeds hebben. “Er zijn in Nederland maar weinig websites die 7 miljoen unieke bezoekers per maand weten te trekken, maar ons lukt het nog steeds.” aldus een trotse Marc de Vries.