Innovatie

Twitter: de hype voorbij, maak ruimte voor de copycats?

0

Wie had dat gedacht? Eén enkel kanaal als marketingmiddel, onderzoekstool en voor informatievergaring. Nog gratis toegankelijk ook. Hoe briljant is dat? ‘To good to be true?’ Voorlopig nog niet. De Twitteracties volgen elkaar op de voet; Twitter is graadmeter voor de Nederlandse opinie over allerhande belangrijke onderwerpen, bron voor nieuwsartikelen én nog succesvol ook. Is het niet een beetje teveel verantwoordelijkheid voor een kanaal?

Sinds de koppeling met radio- en televisieprogramma’s – en dan met name sinds ‘The Voice of Holland’- is Twitter lekker ‘mainstream’ geworden. Niet meer enkel gebruikt door ‘de eerste generatie Tweeps’, marcommers en een verdwaalde consument, maar bekend en relevant voor iedereen. Tijd voor de ‘heilige graal’ om zich te bewijzen. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Iedereen lijkt zijn pijlen gericht te hebben op Twitter, maar laten we ook Facebook niet vergeten. Niet zonder succes. Beide kanalen hebben inmiddels een enorm bereik waardoor een actie in korte tijd veel aandacht krijgt.

Keerzijde

Zoals een groot man ooit zei: “Elk voordeel heb zijn nadeel” en ja ook Twitter heeft daar ‘last’ van. Nog meer dan Facebook. Dankzij recente wijzigingen ‘dwingt’ de maker van laatstgenoemde de participerende merken om niet alleen te focussen op fans, maar ook op conversatie. Oftewel: de inhoud. Twitter heeft zo’n mechanisme (nog) niet. Het gevolg: acties die wel heel erg veel op elkaar lijken. Want tsja, ie-der-een houdt Twitter in de gaten, originele ideeën ontstaan bijna nooit op één plek en wanneer iets blijkt te werken, is het toch altijd best wel makkelijk om dat ‘trucje’ te kopiëren naar een ander concept. Zo waren er gelijktijdig niet 1, niet 2, niet 3, maar 4 ‘verkoudheidsmerken’ die inhaakten op de hashtag #hatsjoe of verkoudheidstweets. Op Facebook zie je campagnes die ook behoorlijk veel overeenkomsten hebben. Steeds weer blijkt dat het sentiment op Twitter niet waterdicht is. Zo werd de uitgeroepen winnaar via #tvoh niet titelhouder van 2012; niet de eerste keer dat de discussie op de microblog niet aansluit op het eindresultaat. Een leuke temperatuurmeting, a lá, maar voldoende body om als waarheid aangenomen te worden of de enige bron te zijn voor nieuwsartikelen, dat is maar de vraag.

Niet zo dramatisch

Even geleden ging er een zucht van verlichting door medialand dat ‘de hype nu eindelijk voorbij’ was. Hè hè, ein-de-lijk. Tijd voor de praktijk! Maar ook tijd voor copycats? Hoe zit het dan met het tijdperk van ‘het nieuwe denken’, directe interactie met de doelgroep, echt de dialoog aangaan met stakeholders? Zijn we daar al echt aan toe met z’n allen? De simpele 1-2-3’tjes lijken het te winnen van de ‘lange adem trajecten’.

Maar… Zo dramatisch is het allemaal ook weer niet. Campagnes zijn succesvol en consumenten hebben directe interactie met radio- en televisieprogramma’s. Er zijn ook wel degelijk bedrijven die de dialoog aangaan met hun stakeholders en als social crm-kanaal blijkt Twitter ideaal. Het hebben van een Twitter- of Facebookaccount om in contact te komen met de doelgroep lijkt dus inderdaad net zo gewoon te worden als het hebben van een telefonische klantenservice. Langzaam maar zeker is er dus toch iets aan het veranderen. Misschien niet zo puriteins als menig ‘guru’ had gehoopt, maar wat niet is kan altijd nog komen natuurlijk. Bovendien is het niet meer dan logisch dat de kanalen ook gebruikt worden voor andere toepassingen en door mensen met een ander gedachtegoed. Aan wie is het om daarover te oordelen? Waren social media geen vrije kanalen?

Tijd voor iets nieuws

Voor we Twitter en Facebook toch heilig gaan verklaren, is het niet onverstandig om toch nog even een stapje terug te doen. De massa zit nu inderdaad op beide kanalen. Sterker nog, iedere dag komen er tig mensen bij die nog nooit iets met de kanalen hebben gedaan. Aan de andere kant is er een grote groep die ook alweer verder trekt. Voor wie Twitter en Facebook de glans alweer heeft verloren. In Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Engeland, waar Facebook door de voorlopers steeds minder gebruikt wordt, of in Amerika waar Google+ al een stuk populairder is dan in ons land.

Dat is te verwachten. Het is het natuurlijke verloop van dergelijke kanalen. Zo nieuw zijn ze nu ook weer niet. Beide zijn bijvoorbeeld ouder dan gratis dagblad De Pers.  Het zal nog wel even duren voordat Twitter en Facebook weer ‘uit’ zijn, maar het verloop gaat wel steeds sneller. Wedden op een paard is nog nooit echt verstandig geweest.