Columns

Het kantoor in je tas: tips & tools van Arjen Strijker

0

Inspiratie nodig op het gebied van Het Nieuwe Werken? Dan raak je gegarandeerd geïnspireerd met dit vervolg in de Frankwatchingserie over ‘slimmer werken met het kantoor in je tas’. Met dit keer de tas van nomad worker Arjen Strijker. Exclusief voor Frankwatching neem ik je in de komende tijd mee in de praktijk van de nomad worker leefstijl waarbij vrijheid, flexibiliteit en slimmer leven centraal staat. In het eerste artikel uit de reeks maakte je kennis met mijn eigen mobiele kantoor. In het 2e deel maakte je kennis met het ultralichte mobiele kantoor van Oskar van Rijswijk. Dit keer praat ik met Arjen Strijker (31), een reislustige serieondernemer en nomad workerdie woont en werkt vanuit Zwitserland.

Europa als achtertuin

Het lijkt alsof Arjen de begrippen onrust, verandering en reizen heeft uitgevonden. Hij beschouwt Europa als zijn achtertuin en het liefst is hij continu onderweg om nieuwe mensen te leren kennen die dezelfde neiging als hem hebben om te leren en te innoveren.

Arjen investeert het grootste deel van zijn tijd in het uitbouwen van zijn onderneming Somesso.com, sinds 2008 een onafhankelijk platform voor de bedrijfswereld, waar men gemakkelijk de best passende social media-aanbieders voor projecten kan vinden en inhuren. Al het werk van aanbieders is gebaseerd op echte casestudies en meningen van klanten, zodat de ROI van de aanbieders meetbaar wordt gemaakt en de markt transparant wordt. Hiervoor kon elk bedrijf zich “social media specialist” noemen zonder zich te hoeven bewijzen.

De tijd die overblijft investeert Arjen in het succesvolle CapitalOnStage.com en zijn net gelanceerde project NomadWorking.net, de eerste co-sharing werkplek in Zwitserland die gericht is op het fysiek bij elkaar brengen van internetondernemers. Ik ontmoette Arjen enkele weken geleden in Utrecht en had een gesprek met hem over zijn visie op Het Nieuwe Werken, ondernemen en innovatie.

Van Berlijn naar Utrecht via Zurich

Arjen: “Ik werk gemiddeld 50% van mijn tijd vanuit mijn uitvalsbasis NomadWorking.net. De rest van de tijd ben ik meestal onderweg door Europa. Om je een idee te geven van hoe dat er doorgaans aan toe gaat, geef ik graag in vogelvlucht een idee van mijn week.

Het begon met een weekend in Berlijn voor CapitalOnStage, gevolgd op maandag en dinsdag met meerdere vergaderingen in mijn vaste ontmoetingsplaatsen in Zurich: La StanzaAlmodobar. Woensdag bestond uit vergaderingen met Google en de Zwitserse overheid over NomadWorking.net. En donderdag tot zondag was ik in Nederland voor afspraken en een conferentie.

Ik hou van onderweg zijn en hoop dat ik samen met mijn vriendin dit nomadisch bestaan kan blijven voortzetten. Zij in haar functie als Collaboration Lead op het hoofdkantoor van een grote verzekeraar en ik als internetondernemer. Zij moet in deze nieuwe rol gaan bewijzen dat collaboratie mogelijk is vanuit elke locatie. Eind van dit jaar hebben we plannen om voor 3 maanden Australië en Azië – deels vakantie, deels werk- te bezichtigen. Menigeen zal zich bij ons leven niets kunnen en willen voorstellen, omdat het een constante stroom van verandering is, ik vind deze variatie juist heerlijk.”

Gedreven door verandering

Arjen: “Ik ben gefascineerd door wat er in de hoofden van mensen gebeurt tijdens processen van verandering en ik beschouw mezelf daarvoor ook als proefkonijn. Vanuit mijn interesse voor de mentale processen bij verandering, koos ik voor de studie Organisational Change and Development aan de Universiteit van Manchester. Daar behaalde ik als eerste Nederlander deze Master (MSc) titel. Tijdens deze studie ontmoette ik veel medestudenten uit andere culturen. Het belangrijkste wat ik daar heb geleerd, is om mensen telkens nieuwe kansen te geven en zaken te herformuleren. In de praktijk betekent dit vooral mensen ruimte te geven om fouten te maken, wat volgens mij de enige natuurlijke weg is om te kunnen veranderen en innoveren.

Na mijn tijd in Manchester verhuisde ik naar San Francisco waar ik werkte voor Red Herring. Vanuit Red Herring zou ik overgeplaatst worden naar Parijs, waarbij ik last-minute te horen kreeg dat het toch niet Parijs maar Zurich zou worden, waar ik nu sinds 6 jaar woon. De rode draad door mijn leven is altijd mensen verbinden geweest. Tegenwoordig maak ik elke week gemiddeld 16 mensen blij met een e-mail- of persoonlijke introductie. Deze contacten, in combinatie met mijn nomadische mindset, hebben mij gemaakt tot wie (en waar) ik nu ben.”

Innovatie is de essentie van geluk

Arjen: “Ik geloof dat creëren, iets maken wat voorheen nog niet bestond, de sleutel is tot een gelukkiger leven. De opwinding die creëren met zich meebrengt, is de basis van geluk. Je ziet dat er momenteel een nieuwe generatie opstaat die het belang van innovatie inziet en ook het risico durft te nemen om hiernaar te leven. Hierdoor is er een beweging gaande, van werken in grote organisaties, naar zelfstandigheid. Veel mensen zijn het zat om te werken voor grote organisaties waar de druk, en daarmee de stress, alleen maar verder wordt opgevoerd. Dit systeem blijkt verouderd en zaken zoals Het Nieuwe Werken worden het alternatief. En wat is er nu mooier om iets te kunnen doen waarvan je gelukkig wordt en waarmee je de wereld in positieve zin kunt veranderen?

Terwijl ik het hierover heb, moet ik denken aan mijn goede vriend Jeroen, hij is de eerste hypotheekadviseur in Nederland die alleen nog via Skype zaken doet. Afgelopen december heeft hij, na 6 jaar ervaring opgedaan te hebben, zijn baan opgezegd en is hij ModernAdvies.nl begonnen. Door de financiële crisis en zaken zoals het fileprobleem in Nederland, zag hij een niche. Hij is nog niet eens officieel begonnen, maar krijgt al zoveel aanvragen binnen, dat hij de komende maanden meer dan genoeg werk heeft. Hij reist helemaal niet meer, marketing verloopt via zijn Twitteraccount en referenties zijn makkelijk te checken op zijn LinkedInprofiel. Met deze werkwijze bespaart hij tijd en dus kosten voor zijn klanten. Zijn klanten willen geen uur langer thuisblijven om naar een vreemde man in pak te luisteren (wilt u nog een kopje koffie meneer?). Inefficiënt en duur. Bij Jeroen kun je zijn kennis kopen om de juiste hypotheek af te sluiten: onafhankelijk, online en goedkoop, maar nog steeds met vriendelijkheid en persoonlijk advies. Hij maakt nu zelf zijn eigen keuzes en voelt zich niet meer in het keurslijf van een loonslaaf. Prachtig om te zien met hoeveel passie hij zijn idee uitwerkt en doorontwikkelt. Een hypotheekadviseur vrij van plaats en tijd!”

Grote organisaties staan zichzelf in de weg

Arjen: “Ik ken weinig mensen die echt gelukkig zijn in hun werk bij een grote organisatie. Een van de belangrijkste oorzaken die ik daarvoor zie, is dat het nemen van risico niet wordt aangemoedigd. Op die manier worden de mooiste vormen van spanning en creativiteit uit de werkdag van mensen gehaald. Ik vind dit te gek voor woorden: als werknemer heb je een grotere kans om ontslagen te worden in plaats van gepromoveerd te worden voor het feit dat je de wil toont om de huidige manier van werken te verbeteren! Het logische gevolg is dat mensen afgevlakt raken, omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. In dit kader zal ik de uitspraak van Wesley Chan – hoofd van Google Ventures – als keynote spreker op een Somesso conferentie in Londen nooit vergeten: “Als ik niet elke 2 weken de kans loop om ontslagen te worden, dan doe ik mijn werk niet goed.” Hij zorgt ervoor dat het stof blijft opwaaien in zijn organisatie en dat mensen flexibel blijven.

Ik ben er groot voorstander van om mensen te laten experimenteren in hun werk. In grote organisaties hangt dit natuurlijk in grote mate af van of het management hun medewerkers vertrouwd en hen de mogelijkheid geeft om (een deel van hun tijd) te experimenteren in hun werk. Dat begint met mensen aan te moedigen om niet bang te zijn hun nek uit te steken en herhaaldelijk fouten te maken. Zo leg je de basis voor een organisatie die in staat is om de concurrentie weg te blazen door innovatief vermogen.”

Het Nieuwe Werken = Nomad Working Light

Arjen: “Mijn definitie van nomad working is: tijd- en plaatsonafhankelijk ondernemen, innoveren en leven op basis van eigen verantwoordelijkheid. De pseudo-vrijheid van Het Nieuwe Werken binnen een grote organisatie kan niet op tegen echt vrij en innovatief zijn als een nomade. Ik voorspel dan ook dat Het Nieuwe Werken zoals het door de meeste organisaties wordt aangepakt, niet zal leiden tot de gehoopte resultaten.

Natuurlijk begrijp ik goed dat sommige mensen er juist bewust voor kiezen om ‘veilig’ voor een grote organisatie te willen werken. In dat geval is het mooi meegenomen als je onder het motto van Het Nieuwe Werken iets meer ruimte krijgt om zelfstandig te ondernemen en creatief te zijn binnen de grote organisatie. Hoe veilig zijn de meeste grote organisaties tegenwoordig echter? Dat zie je maar weer in deze economische tijd waarin mensen met de bosjes worden ontslagen en op zichzelf worden teruggeworpen.”

Nomad workers zorgen voor innovatie

Arjen: “Het overgrote deel van werkende mensen zal zich gaan herorganiseren buiten de grote organisaties om. De open source movement doet dit overigens al jaren. Je ziet nu al een steeds groter contrast ontstaan tussen twee werelden, met aan de ene kant de grote organisaties die zichzelf in stand proberen te houden door middel van angst en controle en aan de andere kant een steeds groter wordende groep zelfstandigen die samenwerken en ondernemen in de vrije ruimte. Daartussenin zit een interessant grijs gebied met (middel)grote organisaties die zichzelf opnieuw proberen uit te vinden onder de noemer ‘Het Nieuwe Werken’.

Dit contrast met zijn grijstinten ertussenin zie je natuurlijk bij alle tegenstellingen. Wat ik hierbij echter interessant vind is dat het leeuwendeel van de innovatie plaatsvindt daar waar de meeste ruimte en vrijheid is: aan de kant van de zelfstandigen. Zij hebben zich losgemaakt en de ruimte voor zichzelf gecreëerd om anders te kunnen werken en denken. Grote organisaties zullen als uitgangspunt voor hun toekomstvisie en managementstijl veel kunnen leren van de wijze waarop zelfstandigen zich tegenwoordig groeperen door onder meer slim gebruik te maken van het internet.

Interessegebieden zijn de nieuwe ‘kantoren’

De muren van kantoorgebouwen zullen mensen in de toekomst niet langer als organisatie bij elkaar houden. De nieuwe ‘muren’ die mensen bij elkaar houden worden hun interessegebieden, expertise en talenten, waarmee ze elkaar via het internet makkelijk kunnen vinden. Het bestaan van centrale fysieke ontmoetingsplekken zal overigens wel cruciaal blijven voor het versterken van sociale banden. We zijn en blijven immers sociale wezens die persoonlijke interactie nodig hebben om mentaal gezond te blijven.

Mijn advies aan traditioneel werkende organisaties is om medewerkers de ruimte en de tools te gaan bieden waarmee ze hun talenten en ideeën, mede door onderlinge samenwerking, maximaal kunnen ontplooien. Elke organisatie die voldoende opwinding en creativiteit weet los te maken bij haar medewerkers heeft een duurzame en innovatieve strategie gevonden om haar personeel (langer) te behouden. Belangrijk is dat dit ook bijdraagt aan het geluk en welzijn van medewerkers, waarmee hun werkplezier verder wordt vergroot. NomadWorking.net is hier een goed voorbeeld van, wat ik overigens begonnen ben uit noodzaak: mijn vrienden en ik wilden meer “like-minded” ondernemers fysiek om ons heen hebben zodat we samen meer projecten in kortere tijd kunnen realiseren. We hebben trouwens grote plannen voor dit concept. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig een fonds op te zetten waarmee zelfverzekerde mensen hun spaargeld direct in onze portfolio van jonge ondernemers en hun ideeën kunnen investeren. Een goed alternatief voor beleggen op de beurs of je geld op de bank te zetten.

Waarom het kantoor in je tas?

Mensen maken werk en daarmee ook werkplekken! In de meeste grote organisaties zijn door de heersende cultuur de werkplekken voor iemand als ik oninteressant. Daarnaast is werken vanuit het kantoor in mijn tas bij mij ontstaan doordat elke werkdag er bij mij anders uitziet. Voor mij houdt dit in: nieuwe mensen ontmoeten en andere (werk)omgevingen opzoeken om de variatie aan interessante prikkels zo groot mogelijk maken. Nomad working en mijn mobiele kantoor bieden mij deze noodzakelijke dosis variatie om gelukkig te blijven.

Gouden tip

Mijn gouden tip om je werk leuk te blijven vinden? Leer systematisch nieuwe mensen kennen: interview eens een bekende Nederlander of een ander belangrijk iemand die jou inspireert. Een van de eerste keren dat ik dit deed was een twee uur durend interview met Tjerk Hooghiemstra, toen nog hoofd HR wereldwijd bij Philips. Het was de eerste keer dat hij door een student op deze manier was geinterviewd. Ik belde gewoon 10 topmensen op in dit bedrijf. Nu, via de events die ik organiseer zoals CapitalOnStage of de keynote sprekers die ik regelde voor bijvoorbeeld Emerce eDay in 2011, ontmoet ik talloze investeerders, succesvolle ondernemers en topmensen die werkzaam zijn bij bedrijven zoals Harvard Universiteit, MIT, Mozilla, Al Jazeera, Google, Spotify etcetera. Maar goed, om te beginnen kun je altijd een dineetje bij je thuis organiseren met 6 mensen die jou inspireren (zonder dat zij dat hoeven te weten).

Mijn tas

De start van mijn bestaan als nomad worker was heel eenvoudig: ik heb gewoon mijn laptop in mijn tas gedaan, omdat ik begon met vaker vanuit verschillende plekken te werken. In het begin gebruikte ik een nogal zware leren tas en veel te zware Macbook Pro. Ik kwam er al gauw achter dat dit de bezoeken aan mijn fysiotherapeut vergrootte, dus heb ik al snel mijn oude tas ingeruild voor een lichtgewicht INCASE tas met daarin een lichtgewicht Macbook Air 13 inch. Deze combinatie van tas en laptop zijn een verademing als je dagelijks wisselt van omgeving. Wanneer ik wissel van omgeving kan ik mijn laptop snel dichtklappen en in mijn tas stoppen zonder dat deze beschadigd door loszwervende objecten in mijn tas.

Tevens gebruik ik geen papier, op de enkele keer na dat ik mijn A5-formaat Moleskine notitieboekje gebruik voor belangrijkste meetings. Ik vind het erg inefficient dat er in deze tijd nog zoveel mensen zijn die rondslepen met pakken papier, terwijl er volop digitale oplossingen zijn om je informatie te managen. Wanneer je veel onderweg bent, merk je al gauw dat 1 kg, hoe weinig dit ook klinkt, veel uitmaakt. Voor de rest heb ik eigenlijk nooit veel andere dingen bij me dan de genoemde items. Lekker eenvoudig en vooral lichtgewicht!

Favoriete hardware top 3 voor onderweg

  1. Macbook Air 13 inch. Heb ik inmiddels een half jaar. Waarom een Macbook? Tja, daar kan ik kort over zijn: doet wat ie moet doen.
  2. iPhone 4.Belangrijkste reden is dezelfde als de keuze voor een Macbook: de iPhone biedt mij precies die mogelijkheden die ik nodig heb in een zeer compact formaat zonder overbodige knoppen.
  3. Extern trackpad. Als ik langere tijd op een plek werk, gebruik ik een draadloos trackpad om een muisarm en een verkeerde houding tegen te gaan.

Wat opvalt, is dat Apple producten goed passen bij een nomadisch bestaan. Voor mij is het echter geen kwestie van een merk waarmee ik geassocieerd wil worden, maar het feit dat de voor mobiel werken van belang zijnde eenvoud en gebruiksgemak bij Apple terug te vinden zijn.

Favoriete software top 3 voor onderweg

  1. De Rapportive plugin voor Gmail.Hiermee kan ik snel vanuit mijn Gmail inbox in één oogopslag een heleboel nuttige informatie zien over een (nieuw) contact.
  2. Twitter-client YoruFukurou.Voor mij is dit de fijnste no-nonsense tool om Twitter bij te houden. Deze is alleen beschikbaar voor Mac.
  3. En uiteraard Skype, waarmee ik een groot deel van mijn communicatie in video- en chatvorm afhandel, zonder roaming kosten.

Nog maar zelden maak ik gebruik van lokale applicaties. Hooguit een enkele keer Teksteditor (Notepad voor Mac) voor het bewerken van een stukje tekst.

Favoriete low-tech tools top 2 voor onderweg

  1. Uiteraard mijn lichtgewicht INCASE tas. Deze biedt een prima bescherming voor de laptop, met precies de ruimte die ik nodig heb om de paar kleine dingen die ik bij me wil hebben een plek in te geven.
  2. Mijn Vespa uit 1986. Deze brengt me, ondanks dat er nog wel eens onderdelen vanaf vallen, overal waar ik moet komen in de Zurich. Ik rijd hiermee makkelijk langs files, bussen en trams.

Tijd besparen

Op het gebied van productiviteit ben ik net als veel andere nomad workers een groot fan van de Getting Things Done (GTD) methode van David Allen. Voor het takenbeheer volgens GTD gebruik ik Remember the Milk (RTM), Evernote en Google Calendar. RTM gebruik ik om al mijn todo’s per project te bundelen met elk een deadline, Evernote voor al mijn losse notities en andere zaken zonder direkte deadline (gescande documenten, foto’s, ervaringen, blog post drafts, business plannen, opslaan van website URL’s, losse teksten etcetera) en Google Calendar om mijn tijd te blokken. Ik blok tijd in mijn kalender uiteraard voor ontmoetingen, maar ik blok ook elke week uren om veel todo’s van een project uit RTM geconcentreerd af te handelen. Alle drie deze tools synchroniseren continue, zodat ik altijd alles actueel bij me heb op zowel mijn iPhone als de Mac.

Het gebruik van een digitale takenlijst als RTM vind ik ook erg prettig vanwege het meetbare karakter. Aan het einde van de dag kan ik snel zien wat ik nu echt heb gedaan.

Favoriete communicatiemethode

Ik bespaar veel tijd door Twitter te gebruiken in plaats van email. Het mooie van Twitter blijft dat je gedwongen wordt om kort en bondig te communiceren zonder onnodige franje. De mensen waarmee ik het meeste contact heb, zitten bijna allemaal op Twitter. Het versturen van DM’s met deze mensen werkt prettig en efficiënt.

Wat betreft email: als ik kijk naar mensen die ik ken die werken bij grote organisaties, krullen mijn tenen bij de wijze waarop daar email gebruikt wordt. Wat mij betreft zouden daar keiharde afspraken over gemaakt moeten worden. Ik geloof stellig in het KISS principe: Keep It Simple Stupid! Als je iets niet in een paar zinnen kunt uitleggen, denk dan eerst nog eens goed na wat je precies wilt zeggen. Ik verwerk mijn email gemiddeld twee keer per dag gedurende 20 minuten. Ik ben geen Labrador die bij de postbus ligt te wachten totdat er weer nieuwe berichten binnenkomen. Notificaties voor nieuwe email staan bij mij dan ook gewoon uit. Ik bepaal zelf wanneer ik kijk, zodat ik geconcentreerd mijn werk kan doen. Hetzelfde geldt trouwens voor telefoongesprekken.

Los van alle digitale communicatie geloof ik sterk in fysieke ontmoetingen in deze digitale tijd. Dat is precies de reden dat ik events organiseer en de eerste NomadWorking.net werkplek in Zurich geopend heb.

Favoriete manier van reizen

Zoals gezegd verplaats ik me in de stad voornamelijk op mijn Vespa, of gewoon met de fiets. Binnen Zwitserland en bij reizen tot maximaal 4 uur reis ik bij voorkeur met de trein. Langere reizen maak ik standaard met het vliegtuig, zoals nu van Zurich naar Londen. Voor Europese vluchten maakt het mij weinig uit welk bedrijf mij vervoert. Wel ben ik prijsbewust en gebruik vaak online prijsvergelijkers voor tickets.

Tijd die ik in het vliegtuig zit is kostbaar voor mij, omdat je totaal onbereikbaar bent. Ik benut deze tijd dan ook bijna altijd om nieuwe ideeën op te schrijven of verder vorm te geven. Een tip bij reizen met het vliegtuig: draag altijd sneakers en geen (metalen) riem, zodat je makkelijk door de controle komt zonder gefouilleerd te hoeven worden.

Ik heb nog nooit een auto in mijn bezit gehad. Ik huur of leen ze altijd. Wat betreft auto’s ben ik voor de norm dat een auto niet van jou alleen zou moeten zijn. Overheid zou het wat mij betreft zo duur moeten maken dat mensen gedwongen worden om een auto te delen. Het is zo ontzettend zonde dat auto’s voor 90% van de tijd stil staan bij mensen voor de deur. Daarbij komt nog de uitdaging voor overheden betreffende autogebruik in steden: er is voorspeld dat binnen 40 jaar 70% van de wereldbevolking in steden zal leven en werken! Ik noem dit verschijnsel “Urbility” (Urban Mobility).

Belangrijkste nomad working vooruitzichten in 2012

Dit jaar zullen wereldwijd meer traditionele bedrijven dan ooit tevoren opgedoekt worden. Ook al zullen hiervoor veel uiteenlopende verklaringen voor worden afgegeven in de media, ik geloof dat de grootste oorzaak is dat het management van deze ondernemingen niet inzag dat het flexibel meegaan in de constante veranderingen een hoofdfactor voor succes is. Vooral de financiële sector, waaronder veel banken, hebben dit nog steeds niet begrepen. Stil blijven staan kan niet, zelfs niet als je doelgroep gemiddeld boven de 70 jaar oud is!

Verder denk ik dat dit jaar het jaar van de corporate social media wordt. Bedrijven komen er niet meer mee weg met het onderwerp social media af te vinken op hun todo-lijst door een Facebook en Twitter icoontje op hun website te plaatsen. Zaken doen op basis van een monoloog bestaat sinds de komst van social media al lang niet meer. Om als bedrijf echt geaccepteerd en gewaardeerd te worden door je klanten, potentiële klanten, leveranciers en eigen personeel, moet je in staat zijn om een mening te durven hebben in echte 1-op-1 dialogen met je omgeving. De monoloog is dood omdat iedereen zijn of haar mening openlijk uit en veel mensen binnen korte tijd veel andere mensen kunnen beïnvloeden, net zo snel als een griepvirus!

Dit jaar zullen grote organisaties ook echt gaan merken dat hun talent weglekt. Het is vaak gewoon niet leuk meer om hier te werken. Met name het grootste talent in deze organisaties zal dit als eerste inzien en de werkgever verlaten om op innovatieve wijze zelfstandig een minimaal gelijk salaris te gaan verdienen en daarbij de levenskwaliteit te vertienvoudigen. Deze mensen hebben waarschijnlijk zowel online als offline meerdere “like-minded” individuen om zich heen verzameld die in vergelijkbare situaties zitten. Door de kruisbestuiving die zo ontstaat zie ik veel innovatieve mogelijkheden vrijkomen. En, wat is er nu leuker dan met gelijkgestemden samen fysiek in één co-working space te innoveren én te werken?!

Je kunt Arjen volgen op Twitter en zijn blog of contact met hem opnemen via info@somesso.com.