Reportages

Big mother is watching you: social business the next decade

0

Social media blijven de gemoederen bezig houden. Dat bleek donderdag maar weer eens uit een volle zaal bij The Social Conference 2012, georganiseerd door Emerce en Krem. Uiteraard werden er ook weer veel open deuren ingetrapt door de sprekers, maar zo nu en dan word je toch verrast door de creativiteit van de mens. En bovendien, congressen over social media bieden je een mooie mogelijkheid weer helemaal up tot date te blijven over de laatste social media cijfers (mocht je die nog niet kennen).Ik wil graag de interessante lezing van Olivier Blanchard bespreken. Hoewel ook Olivier wel erg veel, inmiddels, bekende uitspraken heeft gedaan, zoals ‘mobiel groeit’, toont hij cijfers die zeker interessant zijn om te bekijken en nog niet vaak getoond zijn in presentaties die ik gezien heb.

Internet gebruik & devices

In 2006 gebruikte 18% van de gehele wereldbevolking social media. In 2011 was dat 35%, een geweldige groei. Het is nog interessanter om de verhoudingen te zien tussen de diverse devices die gebruikt worden voor internet. Duidelijk is te zien dat er in 2013 meer laptops zullen worden gebruikt dan vaste Pc’s. Als het ware vervangen de laptops de desktops en vervangen de tablets de laptops.

E-commerce & Mobile commerce

De e-commerce markt blijft de komende jaren nog vrolijk doorgroeien, dat zal je niet verbazen. Wat echter wel interessant is om te volgen is de ontwikkeling van mobile commerce. Waar dit in 2010 namelijk nog maar 1% uitmaakte van de totale e-commerce markt, is dat op dit moment al 7%. Een enorme groei, dit had ik zelf ook minder hoog ingeschat.

So-Lo-Mo: Social Local Mobile

Olivier wil duidelijk maken dat we op dit moment nog altijd teveel bezig zijn met het doorvertalen van traditionele marketingprincipes op social media. Kortom, we schuiven budget van offline naar online, maar veranderen de methodieken niet. Hier kunnen we Olivier natuurlijk alleen maar gelijk in geven. Het door hem zo geliefde Social CRM zien we in Nederland nog vrij weinig terug.

Olivier stelt dat we door gebruik te maken van de social media netwerken een enorme bron aan informatie bij de consument kunnen achterhalen, bijvoorbeeld:

  • Wie zijn je vrienden?
  • Wat vind je leuk?
  • Waar praat je over?
  • Waar luister je naar?
  • Waar kijk je naar?
  • Waar ben je?
  • Waar shop je?
  • Met wie shop je?
  • Waar ga je heen?
Volgens Olivier is dit diepgaandere gebruik van social media als databron de volgende stap die genomen moet gaan worden. Geheel terecht komt uit het publiek (Marco Derksen in dit geval) de opmerking dat Olivier de ongetwijfeld aankomende privacy wetgeving over het hoofd ziet, die juist jou als consument de leiding gaat geven over de data die beschikbaar komen. De mogelijkheden van targeting via diepgaande informatie worden door Olivier ook wel ‘Real-Time, Real-World Targeting’ genoemd. Een snel voorbeeldje verklaart deze uitspraak. Stel dat je in de stad loopt en zojuist een tweetje hebt gestuurd dat je wel aan een kop koffie toe bent. Een lokale koffietent kan dan op basis van de positie waarin je je bevindt een aanbod doen. We zien dit soort verschijnselen al een beetje komen met bijvoorbeeld Foursquare, maar er is nog een wereld te winnen.

Van big brother naar big mother

HET grote gevaar is echter dat mensen al deze controles niet gaan zien als handige targeting, maar als big brother gedrag. Voor zover merken nu al niet alles over je weten, wordt dat op deze wijze enkel nog extremer in de toekomst. Blanchard komt met een geweldig creatief nieuw alternatief, de ‘big mother’.
Deze vriendelijke moederfiguur stelt alles in het werk om je zo gericht mogelijk en relevant mogelijk te benaderen. Dit denkpartoon bevalt mij wel! Waarom mensen bang maken voor de big brother als er een alternatief is met de big mother. Van negatief naar positief beeld, dat is de kant die we op moeten.