How to

Creatieve tips voor linkbuilding & benaderen linkpartners

0

Eerder heb ik een artikel geschreven over hoe je relevante linkpartners kunt vinden. Als je deze hebt gevonden, is het natuurlijk ook de bedoeling om daadwerkelijk een linkvermelding te krijgen. Voor het aanvragen van links bij potentiële linkpartners heb je zowel goede content als een benaderstrategie nodig. In dit artikel een aantal creatieve tips voor waardevolle content en aandachtspunten bij het benaderen van linkpartners.

Wat is de waarde van een domein?

Ieder domein heeft een bepaalde waarde (autoriteit) en het is lastig in te schatten wat voor impact een link van een bepaald domein zal hebben. Wel kan er aan de hand van de data uit Open Site Explorer (OSE) of een ander backlink analysetool achterhaald worden wat voor waarde/autoriteit een domein heeft. Aan de hand hiervan kun je besluiten wat voor benaderstrategie je gaat gebruiken. Een domein met veel links van (vaak) verschillende domeinen (met hoge autoriteit) is een ideaal domein om een link van te krijgen. Kortom, hoe hoger de domein- of de pagina-autoriteit, hoe belangrijker het is om daar een link van te krijgen.

Wat is een link waard?

Het is aan te raden om in grote lijnen te achterhalen wat een link voor jouw domein waard is. Dit komt voort uit wat een betere positie naar verwachting voor jouw domein zal gaan opleveren. Hierbij kun je denken aan bezoekers en conversies. Let daarbij wel op dat door een algoritme-update van Google de waarde van een link kan veranderen (de Panda update is hier een voorbeeld van). Ook worden social shares belangrijker. De vraag is in hoeverre de social shares de oude verwijzende links gaan vervangen. Er zijn hierover 2 goede blogs geschreven die een must zijn om te lezen, zo kun je zelf een beeld vormen over welke kant we op gaan met het vaststellen van een autoriteit.

De kans is groot dat social shares geleidelijk aan steeds meer linkwaarde krijgen (de vraag is natuurlijk hoeveel). Dat betekent een geïntegreerde linkbuildingaanpak.

Wat heb je te bieden?

Wanneer je contact opneemt met een beheerder of medewerker van een potentiële linkpartner, dan moet je wat te bieden hebben. Nu zijn er 2 mogelijkheden:

 1. Betalen voor een link
  Betalen voor een link is een simpele manier om aan links te komen, maar is financieel niet voor iedereen van toepassing. Tevens is betalen voor links in strijd met de Google Webmaster richtlijnen.
 2. Niet betalen voor een link
  Niet betalen voor een link is een ideale situatie, maar is wel lastig voor elkaar te krijgen. Je krijgt niet-betaalde links wanneer je goede/unieke content hebt en uitblinkt in wat je doet.

Ik zal beide mogelijkheden behandelen met voorbeelden hoe je aan links kunt komen. De creatieve invulling en uitvoering zijn natuurlijk aan jou!

Betaalde links

Betalen voor links mag dus niet volgens de richtlijnen van Google. Sta er dus goed bij stil dat, wanneer je betrapt wordt op het betalen voor links, je uit de index van Google gegooid wordt. Daarnaast moet je alle betaalde links laten verwijderen en moet je een verzoek tot heroverweging van je website indienen. Een hoop ellende dus, die je ten alle tijden moet voorkomen! Nu ik je hiervoor gewaarschuwd heb, kan ik een paar tactieken beschrijven die zich in een grijs gebied bevinden, mits je het goed aanpakt. Zolang er uit de website/content/sectie niet te achterhalen valt dat het om een betaalde link gaat, zit je goed. Probeer hier zelf zo sturend mogelijk in te zijn.

 • Reviews/tests/advertorials
  Reviews, tests en advertorials zijn ideaal voor het verkrijgen van links, omdat ze qua content vaak goed in elkaar zitten en je daarnaast (hopelijk) een positieve mention krijgt, omdat ze jouw product/dienst aanprijzen. Zorg er wel voor dat het een relevante website voor jouw website is.
 • Wedstrijden
  Verzin een wedstrijd voor een domein waar je een linkje van wil, waarbij de bezoekers iets kunnen winnen. Ook hier moet je sturend in zijn door ervoor te zorgen dat de actie niet vanuit jouw bedrijf is opgezet, maar juist vanuit het domein waar het linkje door geplaatst wordt.
 • Give-aways
  Houd een actie en geef je producten weg. Een ‘money can’t buy’ prijs werkt ook goed.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer manieren te bedenken.

Niet-betaalde links

Het draait natuurlijk allemaal om de niet-betaalde links. Dit zijn de links die goed zijn voor de lange termijn en er zijn veel manieren om hier grote slagen mee te maken. Het is eigenlijk heel erg simpel en je hebt dit waarschijnlijk al erg vaak gehoord; goede content leidt tot links. Wanneer je content hebt, die van toegevoegde waarde is voor andere websites (en dus hun bezoekers), dan kun je dat  aanbieden aan de contactpersonen van die websites, met de vraag of ze zouden willen linken of het willen embedden. Dit kun je natuurlijk het best mooi verpakken met een (sales)praatje via de telefoon of met een onweerstaanbare e-mail. Met de voorbeelden die ik hieronder benoem vergroot je bovendien de kans op het verkrijgen van links zonder erom te vragen. Wat voor soort content heb je nodig?

 • Uniek geschreven content, waar anderen wat aan hebben

Verplaats je eens in de schoenen van een bezoeker die een website heeft. Wat zal ervoor zorgen dat jij iets zal schrijven over het bedrijf met een link verwijzing? De content moet zo goed/uniek/relevant zijn voor jouw lezers, dat je het ze niet wil onthouden. Zorg er dus voor dat jouw content aan de eisen voldoet, zodat de kans op een linkverwijzing het grootst is.

 • Infographics

Infographics zijn perfect om links te verkrijgen. Probeer een veel voorkomend vraagstuk in een infographic te vertalen en zorg ervoor dat deze gemakkelijk overal te plaatsen is. Het is natuurlijk belangrijk dat jouw brandname naar voren komt, voor het geval dat mensen jouw infographic claimen.

 • Afbeeldingen

Creëer afbeeldingen die door anderen gebruikt worden. Je kunt ook reversed image linkbuilding gaan toepassen. Met reversed image linkbuilding kun je een afbeelding die van jou is in Google plaatsen en dan kijkt Google waar deze nog meer op internet naar voren komt. Je kunt dan bekijken of deze afbeelding naar jouw website linkt. Als dit niet het geval is kun je contact met hen opnemen om alsnog een link te verkrijgen.

 • Creativiteit

Hoe creatiever hoe beter. Wanneer iets een “wow”-factor heeft, heeft het al gauw een viraal effect. Een voorbeeld is “Ben The Bodyguard” en onlangs een ontzettend goede voorbeeld van “Responsive Design“.

Accepteer cookies
 • Doe-het-zelf-informatie

Niet voor iedere industrie van toepassing, maar how-to’s werken altijd heel erg goed. Geef er een eigen draai aan door er bv. een (video)infographic van te maken.

 • Video’s

Maak video’s over jouw product of dienstverlening en plaats deze op je website. Laat mensen vragen stellen en geef antwoord via een video op hun vraag.

Tien creatieve tips

De bottom line voor content op je website is dat de content moet uitblinken en dit komt niet zomaar, dit vergt veel tijd en inspanning. Het is namelijk erg belangrijk om je content zo strak mogelijk in te richten. Hieronder nog tien creatieve tips.

1. Kijkje in eigen keuken

Wanneer je een aantal domeinen hebt gevonden die veel schrijven over jouw industrie dan kun je ze ook uitnodigen om een kijkje in eigen keuken te nemen om daar vervolgens wat over te schrijven.  Dat kan natuurlijk ook door middel van een interview. Je moet dan wel iets unieks te vertellen hebben, zodat het interview ook daadwerkelijk geplaatst wordt. Een collega van mij werd bijvoorbeeld geïnterviewd door iemand van Herman Miller, met een verwijzing naar onze website. Wat ook heel goed werkt is een primeur of sneak peak.

2. The chosen one

Maak een shortlist van pakweg 10 á 20 domeinen en nodig ze uit om deel te nemen aan een bepaalde actie. De actie moet zo aantrekkelijk en laagdrempelig mogelijk zijn, zodat ze hier aan deel zouden willen nemen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat men hier wat over gaan schrijven en doorlinkt naar jouw domein.

3. Connect

Probeer ook in contact te komen met voor jouw branche belangrijke personen, die online als autoriteit gezien worden door anderen. Connect met ze en probeer een relatie met ze op te bouwen. Share, retweet, post hun artikelen, volg en subscribe (Facebook updates). Wanneer je dit doet zullen ze eerder geneigd zijn om iets voor jou te betekenen.

4. Widget, apps en tools

Maak een widget of app, zodat anderen deze kunnen embedden in hun website. Zorg dat er op een correcte manier (link plaatsen) een link is die verwijst naar jouw website. Of maak een tool waar gebruikers wat aan zullen hebben.

5. Gastbloggen

Achterhaal of je op bepaalde relevante websites kunt gastbloggen.

6. Linkpartners

Links wil je het liefst niet ruilen, maar als het een website betreft, die relevant is en van toegevoegde waarde voor jouw website, dan kan het geen slecht idee zijn. Bekijk wel of de website een goede autoriteit heeft opgebouwd, want als de site zo goed als geen linkwaarde heeft opgebouwd, dan zal een linkruil niet veel impact hebben.

7. Advies geven (vriendendienst)

Wanneer iemand uit zichzelf iets voor jou doet, dan zal je waarschijnlijk (in de toekomst) sneller geneigd zijn iets voor de desbetreffende persoon te doen. Stel je hebt een website gevonden waar je graag een link van wil krijgen dan kun je een scan doen van de website om bv. 404 errors te achterhalen (of andere punten) en deze dan aangeven bij de webmaster. Wanneer het probleem is opgelost kun je vragen of er een link naar jouw website geplaatst kan worden. Maak het voor de contactpersoon gemakkelijk en zoek bv. een relevant artikel/blogpost waar jouw link in verwerkt kan worden.

8. Events

Ga op een event spreken. Er wordt vaak geschreven over wat er door sprekers wordt gepresenteerd op events. Zet je presentatie op je website, zodat er naartoe gelinkt kan worden. Events zijn tevens zeer goed voor netwerken. Leer nieuwe mensen kennen en connect met ze. Wellicht dat ze in de toekomst wat voor je kunnen betekenen.

9. Awards

Verzin een award en stel de top 10 á 20 ervan op de hoogte. Geef aan dat ze mogen schrijven dat ze genomineerd zijn en maak daar een speciale button/lintje die ze op hun website kunnen plaatsen. Wanneer de uiteindelijke uitslag bekend is, kan er een follow-up volgen, waarbij de top 3 een award ontvangen en het op hun website kenbaar kunnen maken.

10. Badges

Creëer een badge,  die anderen op hun website zouden willen plaatsen. Er is enige tijd geleden een artikel geplaatst over SEO Wars en daar staat een leuke infographic, maar ook een aantal badges, die gemakkelijk op een website geplaatst kunnen worden. Nu zal een SEO’er begrijpen wat de achterliggende gedachte is van zo’n badge, maar als jij een soortgelijk iets kan doen voor jouw industrie, dan heb je een groter kans dat men zal toehappen.

Linkpartners benaderen

Nu je genoeg ideeën hebt,  moet je de domeinen op de juiste manier benaderen. De identiteit die gebruikt wordt om de link aan te vragen is daarom ook belangrijk. Wanneer een link naar jouw website wordt aangevraagd, valt het op wanneer de e-mail verstuurd is vanuit een G-mailadres of de domeinnaam van een marketingbureau. Het is daarom altijd aan te raden om een @bedrijfsnaam e-mailadres te gebruiken, want anders kan dit argwaan opwekken.

Hoe te benaderen?

Er zijn verschillende manieren om een domein te benaderen. Afhankelijk van wat voor domein het is (autoriteit, type website en gewenste link). Bij het benaderen van een domein is het belangrijk dat de desbetreffende contactpersoon niet het gevoel krijgt dat het puur om een linkvermelding gaat. Probeer ook een connectie te maken met degene die je gaat benaderen door bijvoorbeeld een compliment te geven. De aanvraag moet in een mooi jasje verpakt worden, zodat deze niet gelijk in de prullenbak belandt.

Telefonisch

Wanneer een domein een hoge autoriteit heeft en relevant is voor jouw website, dan kun je het best telefonisch contact opnemen n met iemand van de redactie die over de content van het domein gaat. Via de telefoon is een gesprek persoonlijker en kun je snel aanvoelen of het mogelijk zal zijn om een link te verkrijgen en kun je hier dus snel op inspelen. Een telefoongesprek kan ook dienen als een korte kennismaking, zodat de contactpersoon weet met wie hij te maken heeft (echt persoon) en waarna er eventueel per e-mail verder gecommuniceerd kan worden. Mocht het niet mogelijk zijn om de telefoongegevens te achterhalen, dan is een gepersonaliseerde e-mail de beste tweede optie om in te zetten voor belangrijke domeinen.

E-mail

Voor domeinen die minder belangrijk zijn kun je het beste kiezen voor een gepersonaliseerde e-mail. Het onderwerp van de e-mail is ontzettend belangrijk en moet de interesse van de lezer opwekken, zodat de mail geopend wordt. De eerste alinea is naast het onderwerp ook belangrijk. In de eerste alinea stel je jezelf voor en leg je uit waarom er contact opgenomen wordt. Wat goed werkt is een om compliment geven (ik ben een trouwe bezoeker, leuke website hebben jullie etc.). Zoals eerder is uitgelegd, moet het niet gelijk duidelijk zijn dat het om een linkvermelding gaat. Een voorbeeld van een inleiding kan zijn:

“Mijn naam is … en ik ben al enkele jaren werkzaam bij <bedrijfsnaam>. Laatst reed ik met een vriend van mij mee en hadden wij een discussie over <green widgets>. Hij las namelijk op jullie website een interessante artikel over <green widgets>, maar moest aan mij vragen wat er precies bedoeld werd. Ik kom ook regelmatig op jullie website, omdat jullie goede artikelen schrijven. Nu ik het artikel gelezen heb kan ik me er iets bij voorstellen. Wij hebben zelf een <green widgets> FAQ dat wellicht ook interessant is voor jullie gebruikers.  

In de rest van de mail komt naar voren toe wat er precies verwacht wordt en werk je naar een link aanvraag toe. Het is bij benadering via e-mail slim om te werken met een x aantal templates werkt. Deze kunnen in de loop der tijd gefinetuned worden, maar zullen je een hoop tijd en moeite besparen.

Bijhouden van linkaanvragen

Het is uiterst belangrijk om alle linkaanvragen zo volledig mogelijk bij te houden, om te voorkomen dat er dubbele aanvragen worden gepleegd en zodat ook bekend is wat er allemaal is gecommuniceerd en wat de status is. Daar zijn verscheidene tools voor, zoals Link-assistant.

Conclusie

Het zal niet gemakkelijk zijn en het vergt tijd om alles goed op orde te hebben. Doel van dit artikel is om je ideeën te geven, er zijn namelijk nog zoveel andere slimme manieren om aan links te komen. Just step out of the box! En nogmaals, content is het allerbelangrijkst. Want wanneer je content ontzettend goed is, zullen anderen als vanzelf geneigd zijn om (uit zichzelf) naar jouw website te linken.