Trends

Livestreaming: omdat een TV niet in je tas past

0

Livestreaming is vet. Vind ik. Bovendien geloof ik er heilig in dat livestreaming dé manier is om nieuwe journalistiek te bedrijven. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als tientallen, of honderden kijkers live en tegelijkertijd aan de slag gaan als civil journalist om de onderste steen boven te krijgen van, ik noem maar wat, een bonnetjesaffaire? Doordat alle kijkers hun eigen netwerk inschakelen, stromen van alle kanten de gegevens, data, meningen en quotes in no time binnen. Een onafhankelijke journalist is met livestreaming niet meer alleen, maar met zijn allen. Hoe vet is dat!

Ik was benieuwd naar het holy belief van andere livestreamers. Ik stelde de vraag “why do you believe in livestreaming?” in de LVS (Live Video Streaming) groep op LinkedIn. In de stuk of 17 reacties kwamen 4  hoofdredenen bovendrijven.

Op het Plein in Den-Haag kun je iedere donderdag live meepraten met occupy

1. Interactie, interactie, interactie

Livestreaming is… live! Waarom zouden mensen live naar een programma kijken als ze hem ook in hun eigen tijd – on demand – kunnen zien? Het antwoord: interactie. Via Chat, Twitter, Facebook en Skype ontstaan live gesprekken tussen programmamaker en -kijker. En tussen de kijkers onderling. En dat is onwijs leuk. Het kan ook mooi en ontroerend zijn. Of leerzaam.

“Even live streaming with Chat of the weather channel was awesome during last years dud hurricane that came up the US east coast. The audience providing additional entertainment with on the scene commentary, priceless!” (Robert Newman)

“I’m currently working with a church. A large portion of their members are military and being deployed. Live streaming the service gives those men and women a chance to reconnect.” (Floyd Fernandez)

Jaap reageert live op de chat in de 1%SHOW

2. Groter bereik

Dit is een makkelijke. Door camera’s te richten op je event, productlancering, persconferentie, congres of netwerkborrel kun je veel meer mensen bereiken. Mensen die niet konden komen bijvoorbeeld, of mensen die zich het toegangskaartje niet konden veroorloven, mensen die op reis zijn, of geëmigreerd. Eigenlijk iedereen wel.

“Live streaming allows companies to gain more exposure and gives them a broader audience for their event. By enabling people to watch important meetings from their home it offers convenience and flexibility that is valuable beyond measure.” (Jim Shab)

Geen kaartje voor de Dalai Lama, wel erbij zijn via de livestream

3. Een tv past niet in je tas

Live TV-kijken doen we thuis. Als we op onze mobiel of tablet kijken, doen we dat on demand, met uitzending gemist bijvoorbeeld. Maar heel weinig tv-programma’s kun je mobiel en live volgen, zoals het nieuws op Journaal24. De radio is wat dat betreft verder; op bijna ieder radioprogramma is wel een camera gericht. Radio heeft ook vaak interactieve rubrieken, dus wat dat betreft lijkt dat medium nog het meest op livestreaming. Maar ik dwaal af.

Livestreams zijn alleen via het web, dus overál te volgen. Met livestreaming kun je de kijker dus bereiken, waar hij ook maar is; onderweg, op kantoor, in het café, op vakantie, you name it.

“Where can you reach viewers? On their computers, social media, phones, pads, and tablets. Live event viewing will need to travel with the viewers. This will happen less and less with a 50” TV in the living room, and even a desktop PC tethered to a cable modem. Believe in live streaming, and believe in reaching the viewer wherever they are.” (Dan Francis)

4. Social branding on steroids

Branding is een social issue geworden. Want fans die op de social media positief over je praten, zijn je ambassadeurs en vaak een belangrijke sleutel tot succes. Livestreaming is een vorm van social branding, maar dan on steroids. Liver, interactiever en grenzelozer kan niet. Bovendien, de gemiddelde kijktijd van livestreams is bijna een kwartier. En een kwartier lang direct contact met je achterban, dat is in deze tijd goud, of zeg maar gerust: briljant, voor marketeers.

“It’s a type of programming that typically might be classified as “premium content”. (Anthony Romero)

“We had a Networking group of 17 businesses come to our studio and we Live Streamed their “Elevator Message”. We called it Biz Share. The only promotion was that most businesses invited people using FB & LinkedIn. We had viewers from Maine to California, Australia to Switzerland. If someone wants to reach more people for less money, stream it for them and you’ll have a customer for life. (Ted R Ruiz Sr)

Accepteer cookies

Waarom geloof jij?

Ben jij ook een livestreaming-fan? Maak je livestreams, of kijk je er graag naar? Laat me weten waarom jij gelooft, of wat je erin ziet. Ik ben benieuwd. Ook naar je vragen. Niet dat ik per sé een antwoord heb, maar daar gaat het ook niet om. De vraag stellen is al genoeg. Het helpt ons verder denken. En praten. Laat dus vooral iets achter hieronder in de comments.