Trends

Twitterend Nederland wil Van Persie in de spits

0

Vandaag begint de belangrijkste bijzaak die miljoenen mensen wekenlang van de straat houdt. De mening van ’16 miljoen bondscoaches’ wordt in het digitale tijdperk niet meer aan de toog gedeeld maar op sociale netwerken als Facebook en Twitter. Onderzoeksbureau DamKam analyseerde ruim 60.000 tweets op het Oranje-sentiment: welke spelers roepen de meeste emoties op? En om antwoord te krijgen op de prangende vraag die het land al dagen bezighoudt: wie moet er in de spits?

Tussen 15 mei en 6 juni hebben we 61.000 tweets verzameld met steekwoorden als #EK #Oranje #ek2012. Ook hebben we gekeken welke spelers van het Nederlands Elftal de afgelopen weken het meest genoemd werden op Twitter, in vaktermen: het conversatie-aandeel.

Huntelaar meest besproken

De blessure van verdediger Mathijsen en de spitsenkwestie leven erg op Twitter. De top 3 van meestgenoemde Oranjespelers bestaat dan ook uit Huntelaar, Mathijsen en Van Persie. De topscorer in de Bundesliga die dit EK waarschijnlijk op de bank begint, houdt de twitteraars duidelijk bezig. Hij wint wat aantal tweets betreft niet alleen van concurrent Van Persie maar van het hele elftal. Veel tweets komen van Ajax-fans die verwijzen naar het oefenduel tegen Slovenië in de Kuip waar Huntelaar onder applaus het veld in kwam. Als invaller voor Van Persie welteverstaan.
Opvallend is de nummer 4 op de lijst van meestgenoemde Oranjeklanten: de bondscoach. Van Marwijk is populair, hij verslaat op Twitter ruim driekwart van de spelers uit zijn selectie. Minstbesproken zijn keeper Maarten Stekelenburg en Heerenveen-aanvaller Narsingh.

Wilfred Bouma

Over de verdediging van Oranje is de afgelopen dagen veel te doen. Vooral nu ‘we’ een van de meest ervaren verdedigers door een blessure moeten missen, althans tegen Denemarken. We onderzochten welke verdedigers de meeste emoties oproepen op Twitter. De geblesseerde Mathijsen en PSV-veteraan Wilfred Bouma steken er met kop en schouders bovenuit: Bouma roept 2,5 keer zoveel emoties op als de gemiddelde Oranjeklant, en is daarmee de Oranjespeler die de meeste emoties losmaakt. Op de voet gevolgd door Mathijsen, met name door zijn blessure.

Het merendeel van tweets over de fitte Bouma betreft negatieve emoties: twitteraars vragen zich hardop af waarom de bijna 34-jarige PSV-er in de basis van dit Oranje speelt. Zijn veel jongere teamgenoot bij PSV Jetro Willems en Ajacied Gregory van der Wiel roepen veel minder emoties op.

De Sneijder Tapes

Nog een prangende vraag onder de duizenden patiënten met Oranjekoorts: wie moeten er op het middenveld spelen om de titel te kunnen pakken? Met twee ‘controleurs’ De Jong en Van Bommel is er geen plaats meer voor alle aanvallende middenvelders die Nederland rijk is.

Om de mening van Twitterend Nederland te peilen, analyseerden we de duizenden tweets op emoties en zekerheid. De drie aanvallende middenvelders ontlopen elkaar weinig wat betreft emoties, maar des te meer wat betreft zekerheid. Daarop scoort Sneijder 5 keer hoger dan Affelay die waarschijnlijk op de linksbuiten positie speelt, en nog iets meer dan Van der Vaart. Veel tweets gingen over ‘De Sneijder Tapes’, de documentaire die de NOS op 31 mei uitzond en over Wesley’s eigen woorden dat hij ‘fit en scherp’ aan dit EK begint.

Meest sexy speler

Ibrahim Affelay roept weinig zekerheid en emoties op bij de duizenden twitteraars. Opvallend, als je bedenkt dat de speler van het grote Barcelona -die in september een zware knieblessure opliep en pas aan het einde van het seizoen terugkeerde- in de oefenduels soms de pannen van het dak speelde. De 26-jarige speler met fluwelen traptechniek roept op Twitter meer emoties op over zijn uiterlijk dan over zijn voetbalkwaliteiten. Van het kleine aantal tweets over ‘Ibi’ ging eenderde over zijn uitverkiezing tot ‘meest sexy speler van Oranje’. Niet door LINDA of een ander populair vrouwenblad, maar door gay.nl.

Wie in de spits?

We schuiven nog een linie naar voren en komen uit bij het gesprek van de dag. Welke topscorer moet in de spits van het Nederlands Elftal spelen: die van Duitsland of die van Engeland? Een luxeprobleem voor Van Marwijk. We helpen hem graag een handje. Wat twijfel betreft ontlopen Huntelaar en Van Persie elkaar niet veel, over Klaas-Jan zijn iets meer twijfels onder de twitteraars. Maar als we inzoomen op emoties wint Van Persie overduidelijk. De beste speler van de Premier League roept twee keer zoveel emoties op als Huntelaar, met name positieve.

Het verschil in waardering is ook terug te zien in Wordclouds, die het relatieve gebruik van woorden in tweets aangeven. Hoe groter het woord, hoe vaker het is gebruikt op Twitter.

Terwijl de topspits van Schalke 04 het moet doen met veelal neutrale woorden als ‘Kuip’, ‘Oranje’, ‘EK2012′ en ‘RT’ zijn de twitteraars duidelijker over hun waardering voor Van Persie met woorden als  ‘vorm’ (met en zonder hoofdletter), ‘juicht, ‘oranje shirt’ en ‘Beter’. Eén steekwoord vat de mening van twitterend Nederland over de topscorer van Arsenal misschien het beste samen: ‘Geniaal’

Ze hebben toch wel Wifi in het Sheraton-hotel in Krakau?