Cases, How to, Reportages, Strategie, Trends

Second screen, connected TV en een vreemde eend in de bijt

0

Eind juni hield Hillywood het jaarlijkse Mediapark Jaarcongres. In de planning onder meer de opening door mediaburgemeester Pieter Broertjes, socialization of television door Gary Carter, innovatie van mediabedrijven door Henk Hagoort, connected TV door Barbara Schouten en levenslessen van Ogilvy & Mather’s reclameman Rory Sutherland. Sutherland heeft het Mediapark uiteindelijk niet gevonden en stuurde een filmpje waarin hij uitlegt dat hij ziek was. Bummer! Een korte impressie.

Laat ik met de deur in huis vallen. Dit jaar vond ik het Mediapark Jaarcongres 2012 een beetje tegenvallen. Ga niet alleen af op mijn woorden. Ga gerust af op de bezoekers die teleurgesteld reageerden. Ik ben het vooral eens met PCM’s journalist Abram Wagenaar die de inzichten niet erg vernieuwend vindt:

Ook dit jaar ging het over second screen en connected TV. Mijn overdreven advies zou zijn om mijn verslag van vorig jaar nogmaals te bekijken en via de Twitter-stream #mpjc de hoogtepunten. Overigens, is iemand dit opgevallen, getweet door Roeland Stekelenburg:

Is er een link naar de zenuwachtige presentatie van Lara Ankersmit? Het viel op dat zij nerveuzer was dan gewoonlijk en ook daar werden wat tweets aan gewijd. Ik zou het niet weten. In ieder geval vertelde Ankersmit over NOS-experimenten rondom uitgesteld kijken, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden. Zo kun je een live-uitzending terugspoelen en bijvoorbeeld 5 minuten later instarten. Verder werken zij aan verschillende apps en het archiveren van uitzendingen. Een flinke uitdaging. Primeurtje: vanaf eind juni is er een bètatest van de NOS-app voor Android beschikbaar.

Persoonlijke hoogtepunten

RTL4 is de meest besproken zender via social media en genereert 39% van alle Nederlandse tweets over televisie (bron: Remotely.tv). Netjes!

Henk Hagoort is positief over ons oude medium radio en geeft aan dat door social media het gebruik alleen maar wordt ondersteund en versterkt. Radio gaat niet dood en wordt alleen maar beter. Ik denk dat dit uiteindelijk ook voor TV en print zal gelden. Ook zegt Hagoort dat televisie vooral beleving is en exact om die beleving gaat het bij het tweede scherm en connected TV, vind ik.

Gary Carter komt met een aantal goede punten. Content is floating free from the distribution platforms, an opportunity for producers but a threat for broadcasters. Hij zegt ook dat wij in een ‘post megaformat age’ leven. Dit houdt in dat het accent van formats van de kwaliteit van het idee naar risicobeheersing verschuift. The holy grail of technology is presence, zegt Carter. Dat klinkt natuurlijk als een open deur, maar het is essentieel! Hillywood en de IT-wereld werken steeds hechter samen en dat is een interessante ontwikkeling.

In 2013 heeft de helft van de Nederlandse huishoudens een televisie die verbonden is met het internet, zegt Barbara Schouten. Het aantal huishoudens met een connected TV is het afgelopen jaar met 48% gegroeid. Nederland staat wereldwijd in de top-5 wat betreft het bezit van smart tv’s en ook dat is netjes.

Alex Terpstra zegt over second screen: de meeste smartphones en tablets worden tussen half acht en tien uur ‘s avonds gebruikt om televisie te kijken. 55% van de kijkers gebruikt weleens een smartphone tijdens het televisiekijken. 63% gebruikt tablets. Onder jongeren tussen 13 en 24 jaar ligt het gebruik van mobiel internet tijdens televisiekijken op 71%. Voor hen is hun televisie eigenlijk het tweede scherm en hun digital device hun eerste scherm.

De vreemde eend in de bijt

Alexander Bard was de vreemde eend in de bijt bij het Mediapark Jaarcongres. De man in kwestie komt uit Zweden, was onderdeel van de muziekgroep Army Lovers en is bekend van het lied crucified. Verder schreef Bard twee boeken Netocracy: The New Power Elite & Life After Capitalism en The Global Empire waarin hij zijn visies over de sociale gevolgen van een interactieve revolutie bespreekt. Hij is volger van de stroming Zoroastrisme. In geen tijden ben ik een excentrieke man als deze tegengekomen – Google en oordeel zelf -, maar zijn betoog over datastromen is absoluut het inzoomen waard.

Internet heeft grote invloed op alles in ons dagelijks leven. Onze samenleving wordt er enorm door beïnvloed. De jonge generaties geven niets meer om een adres of locatie en steeds meer bedrijven sluiten zich daarbij aan. Modern geography is defined by the distance between yourself and your telephone, zegt Bard. We zetten nog adressen op onze facturen en geven aan waar de ouderwetse post naartoe kan, maar meer is het niet. We leven in de wereld en voelen ons tot op zekere hoogte verbonden met een plaats, maar niet meer zo hevig zoals eeuwen geleden waarin wij onze levens ervoor zouden kunnen opgeven.

We leven op het internet, zeker de jongeren onder ons. Jongeren zoeken steeds vaker psychologische hulp om zaken die zich in de digitale wereld afspelen in plaats van in het fysieke leven. Veel jongeren willen graag in de media aan de slag, omdat zij het gevoel hebben dat zij op die manier macht hebben; macht over de manier waarop de medeburgers naar de wereld kijken. Ik vind dit kwalijk. Mensen die verhalen te vertellen hebben, dáár gaat het om en die hebben we in de media nodig.

Internet vraagt om nieuwe competenties, vooral rondom handig netwerken. Datastromen en connecties zijn zaken waarop mensen ingeschat worden. Enige vaardigheid heeft gevolg op de winstgevendheid van bedrijven of ondernemers. Awareness x credibility = attention. Als je voor bewustwording kunt zorgen en je wordt als geloofwaardig gezien, dan krijg je het nieuwe goud, namelijk aandacht. Ik vind het een behoorlijk risico om af te gaan op iemands online identiteit volgens deze formule. Voor een volledig beeld kijk je naar online en offline. Iemands echte identiteit kan vertroebelen, trouwens ook maar al te vaak in het fysieke leven. Bard zegt dat vele jongeren schizofrene identiteiten hebben en noemt het individualism – echt, versus dividualism – nep. Jongere, er is niets belangrijker dan dat je gaat luisteren naar wie je echt bent in plaats van anderen te dupliceren. Dat kan een hoop sessies bij de psycholoog schelen en de samenleving een stuk echter en sterker maken. Bard schreeuwt er letterlijk uit dat er geen online marketing bestaat. Het gaat om iedere vorm van online communications.

Al met al was het betoog van de vreemde eend het meest verrassend. Ik kijk uit naar volgend jaar. Soms kan het beter en dat is helemaal niet erg.