How to

4 essentiële automatische meldingen in Google Analytics

0

In Google Analytics is het mogelijk om automatische meldingen in te stellen. Je geeft dan een bepaald criterium op waarover je gewaarschuwd wilt worden, en op het moment dat zich dat voordoet, krijg je een e-mail met de melding. Zo ben je altijd direct op de hoogte van een wijziging in de website-statistieken.

Waar kun je aangepaste meldingen instellen?

Aangepaste meldingen kunnen in Google Analytics worden ingesteld onder de knop ‘Beheerder’ in het tabblad ‘Items’, bij het onderdeel ‘Aangepaste meldingen’. Er kunnen verschillende soorten meldingen worden aangemaakt, ze kunnen worden gedeeld met andere profielen, er kan worden ingesteld of ze per dag, week of per maand gecontroleerd moeten worden, en daarnaast is het ook nog mogelijk om de melding naar meerdere e-mailadressen te verzenden.

Essentiële aangepaste meldingen

Door deze meldingen op een juiste manier te gebruiken, blijf je altijd direct op de hoogte van belangrijke wijzigingen in de statistieken. Maar wat zijn nou essentiële zaken die je zo snel mogelijk wilt weten? Hier een aantal op een rij!

Een dag geen enkele bezoeker

Is er een enkele dag helemaal geen bezoeker? Dan is er vast iets mis met je meetscript. Een nieuwe website gekregen en niet de (goede) code geplaatst? Een nieuwe theme of template op je website geïnstalleerd en daar de code in vergeten? Er zijn genoeg problemen waardoor je 0 bezoekers op je website binnen krijgt, en dat wil je natuurlijk direct weten!

Een dag geen enkele bezoeker

Toename & afname in aantal bezoeken

Een afname in het aantal bezoeken is iets dat je ook snel wilt weten zodat je kunt bekijken waardoor het komt en de eventuele fout kunt herstellen. Maar ook een toename kan belangrijk zijn, op die manier kun je zien waar de toename door gekomen is, en dit eventueel herhalen om het aantal bezoekers hoog te houden. Voor de meeste sites is een vergelijking per week afdoende, mocht je een grotere site hebben dan kun je kiezen voor een vergelijking per dag (dezelfde dag in de vorige week). Het percentage is afhankelijk van de hoeveelheid bezoekers op je website, je kunt ook kiezen voor een absoluut getal, je kunt dit zelf altijd achteraf nog aanpassen.

Toename & afname in aantal bezoeken

Afname in aantal bezoeken via zoekmachines

Met deze automatische melding blijf je op de hoogte van de hoeveelheid bezoekers die via de zoekmachines binnenkomt. Wanneer deze ineens drastisch daalt kan dat betekenen dat de rankings van je website aan het veranderen zijn. Ook bij deze melding geldt: je kunt monitoren op een bepaald percentage, maar ook op een absoluut getal afhankelijk van je wensen en het aantal bezoekers op je website.

Afname in aantal bezoeken via zoekmachines

Stijging bouncepercentage

Als het bouncepercentage ineens stijgt kan er iets mis zijn op de website. Misschien is een pagina recent aangepast en kunnen mensen nu een bepaald onderdeel niet meer vinden, of komen ze binnen via een bepaalde Adwords campagne die niet op hun verwachtingen aansluit. Kortom, ook dit wil je zo snel mogelijk weten. Je kunt er voor kiezen om te monitoren op een bepaalde stijging, van bijvoorbeeld 20%, maar je kunt ook een vaste waarde instellen.

Stijging bouncepercentage

Nog meer aangepaste meldingen

Naast dit lijstje met voor eigenlijk iedere website toch wel essentiële controlepunten zijn hier nog een aantal optionele meldingen die je kunt instellen.

Mobiele website

Is het aantal mobiele bezoekers gestegen? Of komt het aantal mobiele bezoekers boven een bepaald aantal uit? Dan is het tijd voor een mobiele website!

Mobiele website

Toename & afname in conversies

Hou je op je website conversie bij? Bijvoorbeeld door het instellen van doelen, dan wil je het natuurlijk ook weten als ineens het aantal conversies af- of toeneemt. Zodat je het kunt onderzoeken en eventueel het probleem verhelpen, of juist een succesvolle actie herhalen.

Toename & afname in conversies

En waar kun je nog meer aan denken?

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos met deze Google Analytics meldingen. Voor elke website zijn er wel belangrijke pagina’s of doelen waarvoor meldingen gemaakt kunnen worden. Voorbeelden van andere meldingen die relevant kunnen zijn:

  • Bij e-commerce website: daling (of stijging) van het aantal verkochte producten
  • Daling in het verkeer via een partner.
  • Daling in het Google Adwords verkeer
  • Daling in het aantal bezoekers of stijging van bouncepercentage op een belangrijke (landings)pagina.
  • Daling in het verkeer op een specifieke zoekterm welke belangrijk is voor de website.
  • Daling van het aantal bezoekers via een (nieuwsbrief) campagne.
  • Toename in het aantal ‘niet gevonden’ (404) pagina’s.

Een melding gehad, en dan?

Wanneer je een e-mail melding hebt ontvangen, hoeft dat nog niet altijd direct te betekenen dat er een probleem is. Het kan bijvoorbeeld net het seizoen zijn waarin er nou eenmaal minder aandacht is voor bikini’s of teenslippers. Het blijft dus altijd een kwestie van de gegevens bekijken en analyseren, wat is er gebeurd en waarom zou dat gebeurd zijn? De eerste tijd zul je misschien aan het zoeken zijn wat de juiste percentages of absolute getallen zijn voor jou specifieke website.