Strategie, Trends

Twitter niet langer het braafste jongetje van de klas

0

Dat Facebook geen lieverdje is, lijkt algemeen bekend. Het imago van Twitter is daarentegen een stuk braver. Zij denkt vanuit de gebruiker en laat zich niet gek maken door de concurrentie. Althans, tot voor kort. Met het nieuws dat Twitter-updates niet langer op LinkedIn verschijnen, lijkt de microbloggingdienst namelijk een nieuwe strategie in te slaan. Tijd dus om ook Twitter eens onder de loep te nemen.
Eerder schreef ik voor Frankwatching over onze haat-liefde verhouding met Facebook. Ik had niet verwacht een vergelijkbaar artikel over Twitter te ‘moeten’ schrijven. Het brave imago werd namelijk alleen al in de maand mei van dit jaar bevestigd door koppen als; ‘Twitter denkt niet aan beursgang’, ‘Twitter beschermt gebruiker internetdienst’ en ‘Twitter sluit zich aan bij privacy initiatief’. Maar de nieuwe strategie die Twitter inslaat, waarbij de regels omtrent het gebruik van de API steeds strenger worden, vraagt om een overzicht.

Twitter door de jaren heen

Wat veel mensen niet weten is dat Twitter oorspronkelijk werd gelanceerd als Twttr. In 2006 berichtte TechCrunch over deze lancering. Opvallend zijn vooral de reacties:

Reactie Twttr

Inmiddels weten we wel beter. Twitter passeerde in september van vorig jaar al de 100 miljoen actieve gebruikers. Door de jaren heen heeft Twitter de nodige veranderingen doorgemaakt.


Ook het welbekende blauwe vogeltje heeft door de jaren heen een flinke metamorfose gehad:

Twitter bird

Kritiek op nieuwe functionaliteit

In tegenstelling tot Facebook lijken de aanpassingen in functionaliteit en design bij Twitter veel beter te worden ontvangen door haar gebruikers.

Poll Mashable update Twitter

Uiteraard roepen veranderingen altijd kritiek op. Al blijft het bij Twitter hoofdzakelijk beperkt tot de nieuwe ‘Connect’ weergave, waarbij @mentions, nieuwe followers en retweets in een overzicht worden weergegeven.

Kritiek connect twitter

Foei!

Als je iets dieper graaft, laat ook het braafste jongetje van de klas wel eens een steekje vallen. Zo ontstond er in februari van dit jaar nog ophef over het feit dat Twitter gegevens uit de contactenlijst van smartphones 18 maanden opslaat op de eigen servers. D66 stelde kamervragen. In de VS werd Twitter zelfs aangeklaagd vanwege het zonder toestemming uploaden van adresboekgegevens.  Verder dreigde de Israëlische mensenrechtenorganisatie Shurat HaDin Twitter aan te klagen omdat het terroristische groepen zou toelaten. Eerder riepen een aantal leden van het Amerikaanse Congres Twitter al op om accounts van de Taliban te blokkeren. Ook schijnt het dat Twitter moeilijker is te weerstaan dan sigaretten en alcohol. Dat blijkt uit een studie van Wilhelm Hofmann van Chicago University’s Booth Business School.

Toch blijft Twitter het lieverdje van de media, met name door de aanwezigheid van de vele celebrities en het feit dat Twitter altijd voorop loopt met breaking news.

Twitter bijt van zich af

Hier lijkt echter verandering in te gaan komen. Vorige week vrijdag kondigde LinkedIn aan dat de koppeling vanuit Twitter is afgeschaft.

LinkedIn-Twitter koppeling

Ondanks het feit dat deze verandering door gebruikers van de platformen als zeer welkom wordt ervaren, geeft Twitter hier een duidelijk signaal af: wij hebben niemand anders nodig! Een behoorlijk fors statement voor het braafste jongetje van de klas. Zeker wanneer je in acht neemt dat Twitter juist groot is geworden door innovatieve externe ontwikkelaars en creatieve gebruikers.

Rejection

Deze nieuwe strategie wordt in een blogpost toegelicht door consumer product manager Michael Sippey: “Delivering a consistent Twitter experience“. Deze blog heeft een duidelijke boodschap: “Developers should not build client apps that mimic or reproduce the mainstream Twitter consumer client experience.” Wat eerder nog een roddel was, wordt nu krachtig bevestigd: “..in the coming weeks, we will be introducing stricter guidelines around how the Twitter API is used”. Oftewel, de mogelijkheden van de Twitter API zullen voor externe ontwikkelaars flink worden beperkt.  Een paar dagen eerder zei CEO Dick Costolo al: “What you’ll see us do more and more as a platform is allow third parties to build into Twitter.” Ze doen er dus alles aan om de gebruikers van Twitter binnen Twitter te houden en niet een vergelijkbare ervaring op een externe site te laten beleven.

Tussen de regels door lijkt de kern van het verhaal overduidelijk: “We’re building tools for publishers and investing more and more in our own apps”. Het gaat dus om het geld.

Money twitter

Twitter heeft altijd moeite gehad met een fatsoenlijk verdienmodel en lijkt nu dan echt van zich af te bijten: “These are the features that make Twitter Twitter.” Voor het eerst laat het imago van Twitter scheuren zien. Op Twitter wordt de nieuwe strategie flink bekritiseerd:

Twitter kill tweet

Ook bekende ontwikkelaars laten van zich horen:

Ontwikkelaars tweet

Opvallend is dat Twitter het heeft over een ‘consitent twitter experience’ terwijl ze de redesign zelf nog niet volledig hebben doorgevoerd:

Consistent experience twitter

Sharing is caring

Het principe van ‘Sharing is caring’ lijkt Twitter niet helemaal te begrijpen. Wanneer Twitter de API-richtlijnen verder blijft aanscherpen, zal ze haar trouwe gebruikers en ontwikkelaars de rug toe keren. Uit de verschillende reacties blijkt zeer duidelijk dat de goodwill hiermee sterk daalt. Door de focus op korte termijn-verdiensten te leggen, moet Twitter uitkijken dat ze haar eigen koninkrijk niet om zeep helpt. Aangezien ik altijd erg gecharmeerd ben geweest van Twitter, hoop ik dat het managementteam zich zal realiseren dat dit niet de juiste manier is om een bedrijf op te bouwen.

Keerzijde

In augustus van vorig jaar kondigde Twitter nog enthousiast een samenwerking met Photobucket aan. “Met deze samenwerking heeft Twitter nu ook een eigen fotodienst waardoor gebruikers met één druk op de knop een foto kunnen toevoegen aan een bericht.” Nu is het foto-icoontje echter plotseling spoorloos verdwenen en is alleen de locatie button nog zichtbaar. (Op Tweetdeck is deze functie nog wel beschikbaar)

Photobucket ontbreekt op Twitter
Toevalligerwijs is deze verandering op het zelfde moment doorgevoerd als de afschaffing van de koppeling met LinkedIn. Zou Twitter Photobucket ook de deur gewezen hebben? Of heeft juist Photobucket – als gevolg van de nieuwe strategie van Twitter – besloten de samenwerking te beëindigen?  Ik heb hierover niets kunnen vinden en ook mijn tweet blijft hierover onbeantwoord….

Tweet photobucket

De nieuwe strategie legt Twitter dus voorlopig nog geen windeieren. Ik ben dan ook erg benieuwd waar deze ontwikkelingen heen gaan en blijf ze op de voet volgen.