Innovatie

Native apps: een unieke gebruikservaring per platform

0

Organisaties zitten steeds vaker met een mobiel vraagstuk: gaan ze voor een mobiele website of een app? Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat smartphone-gebruikers 95% van de bestede tijd in apps steken. Heb je de keus gemaakt om het mobiele pad te bewandelen? Dan is het belangrijk om de (on)mogelijkheden van mobiele applicaties duidelijk voor ogen te hebben. In dit artikel behandel ik de native app.

In het artikel Vind je weg in de mobiele chaos: dedicated of responsive site? noemde ik de voor- en nadelen van het ontwikkelen voor en het gebruiken van mobiele websites. Nu bepreek ik de veel gekozen native app: wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van de mobiele website en andere opties? Native apps zijn speciaal ontwikkeld voor de verschillende platformen, zoals iOS (Apple) en Android (Google). In veel gevallen is dit de duurste optie, maar mits goed uitgevoerd, betaalt het zich uit in een geroemde app met veel gebruikers die lovende woorden spreken.

Positievere beoordeling tegenover hogere kosten

Je app voorzien van een unieke gebruikerservaring per platform kan zorgen voor een positievere beoordeling van je merk of product. Maar native ontwikkelen is kostbaar. De app moet namelijk voor elk afzonderlijke platform ontworpen en ontwikkeld worden. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de app eerst voor een enkel platform te bouwen, maar hiermee bereik je logischerwijs minder mensen. Dit kan ook een bewuste keuze zijn, als uit eigen marktonderzoek bijvoorbeeld blijkt dat de doelgroep van je organisatie voornamelijk iPhone-gebruiker is.

Richtlijnen per platform

Ontwikkelaars van native apps hebben altijd te maken met de mogelijkheden en restricties per platform. Voor elk platform gelden namelijk richtlijnen die ervoor zorgen dat gebruikers het beste uit hun smartphone kunnen halen. Waar iPhone bekend staat om het design en het gebruik van een enkele home-toets, zijn de meeste Android-gebruikers gewend om ook een terug- en menutoets tot hun beschikking te hebben. Laatkomer Windows Phone begint langzaamaan faam te maken dankzij de vernieuwende Metro-interface, die ook terug te vinden is in het toekomstige Windows 8.

Vindbaarheid

Europeanen, en vooral wij Nederlanders, zijn gek op apps, dus de vindbaarheid ervan is van belang. Apps zijn te vinden in Apple’s AppStore (iPhone), Google’s Play Store (Android) en Microsofts Windows MarketPlace (Windows Phone). Hoewel een app doorgaans snel te vinden is met de zoekfunctie in de appstore, wil je natuurlijk liever dat deze in de top 100 van meest gedownloade apps terecht komt.

Zichtbaarheid kost geld: je app kan snel ondergesneeuwd raken door de grote hoeveelheid fart-apps, sudoku-apps of RSS-apps. Niet voor niets voeren bedrijven als Albert Heijn (Appie), ING en Rabobank meerdere keren per jaar grote marketingcampagnes om te zorgen dat consumenten hun app weten te vinden en gaan gebruiken. Die vindbaarheid is voor een mobiele website lastiger, omdat er geen gecentraliseerde plek is voor websites. Je bent dus aangewezen op zoekmachines. Met de verkoop van apps in appstores kun je ten slotte geld verdienen, bij websites is dit niet het geval.

Toegang tot geavanceerde smartphone-functies

Een native app heeft toegang tot de geavanceerde functies van een smartphone, zoals de camera en het kompas. Met de camera kun je foto’s maken en uploaden, maar je kunt deze in combinatie met het kompas ook gebruiken voor een augmented reality app, zoals Layar. De ‘near field communication’-chip (nfc) is op steeds meer smartphones te vinden. Met deze chip kun je bijvoorbeeld inchecken op locaties, net zoals de OV-chip, en eenvoudig betalingen doen. Ook versimpelt de chip het delen van elkaars contactinformatie.

De HelpMe-app van Mondial Assistance is een voorbeeld van een native app, waarvan de functionaliteiten niet te vergelijken zijn met de mogelijkheden van een mobiele website. Na het invullen van je polisgegevens vraag je met een druk op de knop pechhulp aan. Met behulp van GPS kunnen de bergers precies zien waar jij je bevindt, waarna ze binnen twintig minuten ter plaatse zijn. De app heeft ook een functie die je naar de dichtstbijzijnde tankstations, glasservices, bandenservices en autoverhuurzaken begeleidt.

   

De afgebeelde screenshots zijn van de iOS-versie van de HelpMe-app.

Evernote is een native app waarmee je to-do-lijsten, documenten, voice-notes en foto’s kunt beheren op verschillende apparaten. Ze worden automatisch gesynchroniseerd. Deze app haalt het beste uit zowel iOS als Android.

   

Evernote heeft daarnaast ook apps voor Windows Phone en BlackBerry ontwikkeld. Voor Android hebben de ontwikkelaars widgets gemaakt, die direct vanaf het hoofdscherm functies van de app aanroepen. In de iOS-app is een uitgebreide tekstverwerker verwerkt.

Hybride app: beperkt budget met grotere gebruikersgroep

Heb je een beperkt budget, wil je toch een grotere gebruikersgroep bedienen en valt de complexiteit van je wensen mee? Dan is de hybride app wellicht een optie. In het derde artikel van deze serie behandel ik binnenkort dit alternatief en geef ik een algehele conclusie als het gaat om de keuze van organisaties tussen mobiele websites en apps.