How to

Prezi: standaard templates, theme wizard & 3D-achtergrond

0

In juli bereikte de teller bij Prezi de 12 miljoen! Zoveel gebruikers is een knappe prestatie voor een online presentatietool, die pas 3 jaar bestaat. In dit artikel blikken we kort terug op de afgelopen 3 jaar en bespreek ik de recente ontwikkelingen van Prezi.

Prezi, uhh…?

Het kan natuurlijk zijn dat je denkt; ‘Prezi, wat is dat?’. Prezi is een presentatietool waarmee je ‘dynamische’ presentaties maakt. In tegenstelling tot PowerPoint, waarbij je met slides lineair presenteert, werk je bij Prezi met één groot canvas. Op dit canvas plaats je al je onderdelen (tekst, foto’s, filmpjes, PDF’s, en nog veel meer) en zoom je in en uit van het ene onderdeel naar het andere onderdeel. Het voordeel hiervan is dat je altijd overzicht hebt in je presentatie en van je verhaallijn kan afwijken als dat wenselijk is.

Powerpoint versus Prezi

In het artikel ‘wat is nieuw in Prezi?’ werd er door een aantal bezoekers kritisch gekeken naar de vraag welke presentatietool er beter is. Zo gaf Remi van Beekum aan dat mensen conservatief zijn ingesteld:

“Ook al zou Prezi beter zijn dan Powerpoint, dan nog is het geen killer. Gmail is objectief gezien een stuk beter dan Hotmail. Toch is Hotmail nog steeds een stuk groter dan Gmail. Mensen zijn niet zo snel bereid over te stappen en dus blijft Powerpoint de aankomende 10 jaar sowieso de grootste presentatietool.”

Ik ben het er mee eens dat de ‘inburgering’ van Prezi nog wel even duurt. Omdat mensen nog niet weten hoe Prezi exact werkt en omdat bijna iedereen goed kan omgaan met Powerpoint. Wel biedt Prezi veel meer mogelijkheden om een uit het oog springende en visueel aantrekkelijke presentatie te maken. Want het oog wil natuurlijk ook wat.

Prezi; facts en figures

Prezi werd mei 2009 officieel gelanceerd in Budapest, een broedplaats voor start-ups in Centraal Europa. Andere bekende start-ups uit Budapest zijn Ustream (live videostreaming) en LogMeIn (remote desktop control-tool, genoteerd aan de Nasdaq). Ustream, LogMeIn en Prezi hebben gezamenlijk ruim 110 miljoen gebruikers, verspreid over de wereld.

Het is bijzonder dat dit soort online start-ups voortkomen uit een land met maar 10 miljoen inwoners. Omdat de markt vrij klein is in Hongarije, richten start-ups zich snel op het buitenland en komen de investeerders vaak ook uit het buitenland. Afgelopen jaar ontving Prezi maar liefst 14 miljoen dollar aan investeringen en ontvingen 44 andere Hongaarse start-ups 52 miljoen dollar aan investeringen.

In 2010 schreef ik mijn eerste artikel over Prezi. Op dat moment was het aantal gebruikers relatief laag, ongeveer één miljoen. Het afgelopen jaar was de groei explosief. In oktober 2011 had Prezi vijf miljoen gebruikers en in mei 2012 waren dit er 10 miljoen. Op het moment van schrijven is zelfs bekend geworden dat het gebruikersaantal de afgelopen twee maanden is doorgegroeid naar 12 miljoen gebruikers in juli 2012! Elke seconde wordt er ergens in de wereld een Prezi gemaakt.

De nieuwste ontwikkelingen

Prezi is een online tool (er is ook een offline editor beschikbaar). Een online tool is eenvoudig uit te breiden met nieuwe features. Vrijwel maandelijks is er een update van Prezi. Ben je een fantieke gebruiker van Prezi? Hieronder volgen de 8 belangrijkste updates van het afgelopen jaar. Ben je nog geen Prezi-gebruiker, maar wil je graag aan de slag? Lees dan eerst het artikel ‘8 tips om Prezi Pro te worden’.

1. Bekijken en bewerken op iPad

Vorig jaar werd de iPad-app van Prezi al gelanceerd, maar eindelijk kan je nu ook via de app Prezi’s maken en bewerken. Dit was niet mogelijk, omdat Prezi werkt met Flash en dat is op een iPad niet te gebruiken. Er zitten nog wel kleine kinderziektes in de app. Zo kun je op een iPad nog steeds geen Flash-animaties en PDF-files bekijken en bewerken.

2. Standaard templates

Een veel gehoord argument om Prezi niet te gebruiken is dat het veel tijd kost om een presentatie te maken. Dit is natuurlijk logisch, omdat veel mensen nog niet bekend zijn met het programma. Om dit probleem te ondervangen heeft Prezi de mogelijkheid gecreëerd om standaard templates te gebruiken. Hiermee is de vormgeving van de Prezi al ingevuld en hoef je alleen je content in het template te plaatsen. Wil je trouwens nog sneller Prezi’s maken, leer dan vooral de shortcuts op je toetsenbord uit je hoofd!

3. Theme wizard

Tot voor kort was het lastig om de kleuren van je lettertype aan te passen in Prezi. Je was gebonden aan een aantal standaard themes (dat wil zeggen kleuren en lettertypen) en afwijken hiervan was lastig. Nu is het mogelijk om via de theme wizard zelf achtergrondkleuren en -afbeeldingen in te stellen en andere lettertypen en kleuren te kiezen. Dit is een groot voordeel als je je Prezi aan wil laten sluiten bij je huisstijl. Overigens is het importeren van een lettertype nog steeds niet mogelijk, behalve als je een branded theme koopt.

Prezi Theme Wizard

4. PowerPoint importeren in Prezi

Aangezien een hoop mensen zich toch nog erg vertrouwd voelen met PowerPoint, maar wel graag de effecten van Prezi willen toevoegen aan hun presentatie, heeft Prezi een importeerfunctie gemaakt voor PowerPoint. Een handige functie, maar wat mij betreft een overbodige functie. Door het importeren van je Powerpoint blijf je een lineaire presentatie gebruiken, terwijl Prezi zoveel meer kan en de kracht juist zit in de niet-lineaire manier van presentaties maken. Het voordeel is natuurlijk wel dat je content snel in je Prezi zit.

5. Animatie toevoegen

Afgelopen week heeft Prezi een functionaliteit toegevoegd om niet alleen in en uit te zoomen, maar ook content items één voor één in beeld te laten verschijnen. Deze functionaliteit noemt Prezi ‘animatie’. Een goede toevoeging om zaken één voor één te laten zien tijdens je presentatie en hier extra aandacht op te vestigen.

6. 3D-achtergrond

Naast de nieuwe toevoeging van ‘animatie’ is er de afgelopen maand ook hard gewerkt aan het realiseren van de 3D-achtergrond-feature. Het is nu mogelijk om in je achtergrond drie verschillende lagen toe te voegen met achtergrondafbeeldingen. Het lijkt hierbij of de content items op het canvas zweven, waardoor er meer diepte in je presentatie komt. Niet helemaal duidelijk? Bekijk dan hieronder het voorbeeld met animatie en 3D-achtergrond.

 7. Schermratio aanpassen

Veel mensen geven hun presentatie met behulp van een beamer. Een beamer heeft vaak een schermratio van 4:3 in tegen stelling tot een computer/laptop,die vaak een schermresolutie heeft van 16:9. Het is in Prezi nu mogelijk om je presentatie te maken met een schermratio van 4:3 en deze ook zo te laten zien. Wel zo handig voor een belangrijke presentatie!

Ben je enthousiast over Prezi of blijf je toch bij het oude vertrouwde Powerpoint? Ik ben benieuwd!