Social media

Huis verkopen via social media lastiger dan verwacht

0

Het is alweer een half jaar geleden dat ik verslag deed van een groep collega’s, die de uitdaging aanging om het huis van één van hen te verkopen via social media. Helaas is het Dick van Vliet, de betreffende huiseigenaar, nog niet gelukt om zijn huis te verkopen. Ik ben benieuwd naar zijn ervaringen en kijk samen met hem terug op een half jaar lang low-budget huis promoten.

Hoe is het bijhouden van de site en social media gegaan?

Het huis staat nog steeds te koop, dus de social media-campagne loopt ‘steady’ door. De afgelopen tijd heb ik met enige regelmaat updates geplaatst, die telkens verkeer naar de site opleveren. Het plaatsen van nieuwtjes op de site op zich is echter niet voldoende. Deze worden alleen door ‘vaste bezoekers’ opgemerkt. Daarom plaats ik elke update door op Twitter en Facebook, dat zorgt voor meer verkeer.

Onlangs heb ik ook de tekst op Funda afgestemd op de weblog; korter en meer puntsgewijs. Wat erg jammer is, is dat Funda niet bereid is een link naar de weblog in de tekst op te nemen. De blog is juist bedoeld als ‘extraatje’, naast Funda. Het vult elkaar in mijn ogen mooi aan. Maar de link naar de weblog werd helaas uit de tekst verwijderd.

Ik merk wel dat de nieuwigheid voor mensen er vanaf is. Het delen en retweeten van mijn berichtjes wordt minder. Nieuwe berichtjes en het taggen daarvan leveren overigens wel een mooie Google-ranking op: zoeken op ‘appartement + Gouda’ geeft als eerste hit mijn WordPressblog!”

Zijn er nog opvallende dingen gebleken uit de statistieken?

“Wat wel opmerkelijk is, is dat er af en toe een piek in de bezoekersaantallen te zien is, zonder een echt aanwijsbare reden. Het lijkt er op dat de site af en toe opgepikt wordt door deze of gene en ergens geciteerd wordt, wat vervolgens clicks naar de site oplevert. Zo werd het onderzoek bijvoorbeeld een aantal weken geleden opgepikt door de Telegraaf, die er een alinea aan wijdde in de Huizenspecial. Of door de blog Pink Lemonade, die er een blog aan wijdde met links naar mijn site. In totaal zijn er nu 3.066 personen op de site geweest, en op de drukste dag hadden we zelfs 631 bezoekers.”

Heb je belangrijke learnings voor andere huizenverkopers?

“Het blijkt dat verkeer naar de site genereren vrij makkelijk is. Na een tweet of een facebookbericht wordt de site duidelijk meer bezocht. Maar het bereiken van mensen die écht geïnteresseerd zijn en daadwerkelijk het huis willen bekijken, is veel lastiger. De actie met de iPad (zie het vorige artikel) heeft niet heel veel resultaat gehad. Een aantal mensen pikten het op en deden een retweet of een repost. Op die manier heb ik wel vrienden van vrienden bereikt, maar verder komt het bericht vervolgens niet. Wellicht is een iPad daar een iets te ‘kleine’ beloning voor en gaan onbekenden pas reposten als er een grotere beloning in het spel is.”

Hoe ga je nu verder?

“Onlangs hebben we de prijs laten zakken naar 124.500 euro. Een scherpe prijs blijkt toch het belangrijkste te zijn in deze tijden, daarmee krijg je geïnteresseerden ook daadwerkelijk naar je huis. Verder denken we na over iets spectaculairders, zoals: kijken hoeveel mensen er in ons huis passen, en daar een oproep voor doen. Of het huis natekenen in 3D en daar een mooie animatie mee maken. Daarnaast blijf ik trouw nieuwsberichtjes op de site zetten, om zo traffic proberen te genereren. Als die ene koper er tussen zit, is het het zeker waard geweest.”

Dick heeft alles nog eens mooi samengevat in onderstaande infographic. Klik erop voor een vergroting.

huizenverkoop social media 2

Bekijk Dicks huis hier. Heb je nog tips voor hem of weet je wellicht een koper? Laat het achter in de comments!