Waarom bleef ‘Innocence of Muslims’ geen digitale muurbloem?

0

De tumult rondom de film ‘Innocence of Muslims’ bereikt momenteel z’n hoogtepunt. Boze moslims gaan de straat op om te laten merken dat ze het niet eens zijn met dit filmpje. Ambassades van de Verenigde Staten liggen onder vuur en het land waar de vrijheid op nummer één staat vraagt omzichtig of het filmpje wellicht inbreuk maakt op de gebruikersvoorwaarden van de filmpjesite. Inmiddels is er een Koptische Christen gearresteerd die schijnbaar achter de film zit. De Hollywood-acteurs die in de film figureerden wisten niet dat ze in een anti-moslim film speelden. Sterker nog, wanneer in de film het woord Mohammed wordt uitgesproken is het duidelijk in de namontage toegevoegd. Ondertussen ziet de hele Westerse wereld boze demonstrerende moslims die hun woede tonen aan de Amerikanen en andere Westerse landen.

De media berichten vooral over de symptomen: “er is een demonstratie op het Museumplein”, “de Amerikaanse ambassadeur in Libië is gedood“, “Hillary Clinton vraagt moslims om begrip”. Er blijft één grote vraag die onbeantwoord: waarom komt dit filmpje juist nu op dit moment online? Er zijn een aantal spannende momenten in de wereld. Allereerst zijn er in november de Amerikaanse presidentsverkiezingen waarin Obama aan kop staat. Daarnaast zijn Israël en Iran in een conflict over de Iraanse nucleaire ambities. Wie heeft er baat bij een grotere wig tussen de Westerse en Arabische wereld?

Digitale muurbloemen

Youtube viewsOp Youtube worden elke minuut uren aan video geüpload. De meeste filmpjes zien nooit het licht, worden niet gedeeld en nooit opgemerkt. Deze digitale muurbloemen hebben soms een hogere kwaliteit dan de plakbaarden productie van ‘Innocence of Muslims‘. Als communicatiespecialist heb ik dagelijks te maken met videocontent en de verwachtingen van klanten dat dit gaat ‘vliegen’ over het internet. Elk bedrijf wil tegenwoordig graag een filmpje die honderdduizenden mensen zien zonder ze het een cent kost aan zendtijd. Helaas is dit bijna onmogelijk.

Zelfs de beste videocontent, de zogenaamde ‘virals, hebben katalysatoren nodig. Hiervoor is budget en/of media-aandacht noodzakelijk. Mijn gedachte is dan ook dat er een zorgvuldige regie achter dit filmpje zit. De namontage in het Engels, de Arabische nasynchronisatie en de verspreiding over de grens en de uitgekiende timing geven te denken. Hier moet dan ook een grote professionele organisatie achter zitten. Met een belang.

Obama staat 2-0 achter

Welke organisatie dit is laat ik aan ieders eigen speculatie over, maar iedereen snapt dat de beelden van woedende extremisten, een dode Amerikaanse ambassadeur en verhoogd anti-Amerika sentiment in de Arabische wereld twee maanden voor de presidentsverkiezingen geen steun in de rug is van de zittende president. Obama is natuurlijk vooral geroemd vanwege zijn verzoeningsgezindheid, verbeterde buitenlandse politiek en het pakken van Osama Bin Laden. Maar met dit negatieve sentiment op een cruciaal moment staat hij 2-0 achter. Mochten de protesten aanhouden dan vraag ik mij af of hij nog ‘four more years’ krijgt. Ondertussen zorgen de moslimdemonstranten ervoor dat de geheime agenda van de maker van dit filmpje werkelijkheid wordt. Negeer het, dan krijgt niemand z’n zin.

Dit artikel werd tevens gedeeltelijk gepubliceerd in de Volkskrant van 18 september.