Inspiratie

Thuiswinkel Update: over grote namen en rijzende sterren

0

Afgelopen donderdag was het weer zover: een branche-event over groeicijfers, nieuwe innovaties, presentaties van echte Nederlandse ondernemers, of luisteren naar de successen van overgevlogen Amerikanen. Je raadt het al: de Thuiswinkel Update, met de jaarlijkse lancering van de Twinkle100, vond plaats.

Thuiswinkel Update

We kennen in Nederland verschillende evenementen voor e-commerce-geïnteresseerden. Deze zijn vaak óf bedoeld voor een enorm publiek, óf voor een specifiek onderwerp. De Thuiswinkel Update (TWU) is voor de gehele branche en inhoudelijk lekker breed, alleen mogelijk (mede) door het prijskaartje niet voor iedereen weggelegd.

Wat overblijft: een select gezelschapvan ongeveer vijf- à zeshonderd man die samen diep op de inhoud van het vak ingaan. Net als afgelopen jaar, was ik er weer bij.

Thuiswinkel Update 2011

Cijfers!

Zoals je zou verwachten begon de dag met enkele cijfers. Blauw Research presenteerde de cijfers uit de Thuiswinkel Markt Monitor die ze hebben verzameld in opdracht van Thuiswinkel.org. Hieruit blijkt dat de online consumentenbestedingen in de eerste zes maanden zijn uitgekomen op 4,61 miljard euro, 9 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Meer mensen bestelden gemiddeld vaker online, maar ze gaven per aankoop minder uit. Het onderzoeksbureau presenteerde op het scherm een verwachting van 9,8 miljard voor 2012. Na lichte druk van moderator Ronnie Overgoor durfde Frank Sibbel eigenlijk wel toe te geven dat – mogelijk mede door de lancering van Amazon – die tien miljard eigenlijk wel haalbaar zou moeten zijn. We gaan het zien!

Maar dan de dag zelf. Want die cijfers, die kennen we eigenlijk wel. Ze waren al sinds maandag bekend en uitgebreid in de media genoemd. Ronnie, die zijn rol als dagvoorzitter mijns inziens geniaal wist te vervullen, hield het cijferpraatje kort om snel over te gaan naar het CEO-debat.

CEO-debat met nieuwe gezichten

Het CEO-debat is altijd een hoogtepunt, want op vragen van een Ronnie Overgoor kun je je tenslotte niet voorbereiden. Dit jaar werden deze gesteld aan Daniel Ropers (Bol.com), Geert-Jan Smits (Flinders.nl) en Alon Ben Joseph (Ace Juweliers). Daniel zat er andere jaren ook, maar beide andere heren waren nieuw. Gelukkig wel lekker spraakzaam. Want waar Daniel positief reageert, maar licht geïrriteerd lijkt als hem weer de vraag wordt gesteld wat hij denkt van de komst van Amazon (hoe vaak zal hij die vraag nu hebben gehoord?), wilden de nieuwe gezichten hun mening er ook wel over geven.

Zo hebben ze een dubbel gevoel over Amazon. De komst van de gigant kan voor de branche werken als een dynamo. Zo kunnen ontwikkelingen versnellen en kan het consumentenvertrouwen in ‘online’ verbeteren. Aan de andere kant durven de ondernemers ook wel toe te geven dat Amazon op bepaalde terreinen wel bedreigend kan zijn. Geert-Jan gaf terecht aan dat Amazon nu eenmaal de power heeft om wereldwijd en voor enorme bedragen in te kopen. Dat zet prijzen en het assortiment van de kleinere spelers zeker wel onder druk. Er worden bijvoorbeeld alvast merken afgestoten omdat die waarschijnlijk meer zaken gaan doen met Amazon. Iets dat Alon ook bij Ace Juweliers ziet gebeuren. Alhoewel hij verwacht dat Amazon zich niet snel in zijn topsegment zal begeven.

Een andere interessante discussie uit het debat was de noodzaak van een crosschannel-aanwezigheid. Ondernemingen zoals Flinders of Ace Juweliers hebben bijvoorbeeld een vestiging nodig. Ze richten zich op een branche waarin een fysieke aanwezigheid van een winkel nou eenmaal essentieel is. Daniel Ropers heeft zelf nog geen concrete plannen voor het lanceren van eigen vestigingen.

Het CEO-debat gaf een aardig beeld van de gehele dag. De grote CEO’s leken minder aanwezig. Daniel Ropers vertrok snel na het debat. Bekende sprekers van andere jaren als Cor Molenaar, Pieter Zwart, Patrick Kerssemakers of Goossen Foppen die in het CEO-debat van afgelopen jaar of in eigen presentaties meestal duidelijk aanwezig waren op dit event, heb ik persoonlijk allemaal niet gezien. Mogelijk ben ik ze gewoon zelf misgelopen, maar de inspiratie kwam dit jaar vooral van een aantal minder bekende namen.

Nieuw succes volop aanwezig

“Ik praat eigenlijk nooit over een wijntje.” Derrick Neleman van By The Grape weet de zaal en zelfs Ronnie Overgoor stil te krijgen met zijn passie voor wijn.

“Ik hoop dat Bol.com ook wijn gaat verkopen. Dan stomen ze onze klanten voor de toekomst al klaar. Uiteindelijk willen die mensen meer. Ze willen passie zien voor het product en komen dan bij ons. Wij kunnen ze vertellen of de wijnboer verliefd is op de teler, of de druiven met liefde zijn gekoesterd, waar ze vandaan komen, hoe de grond eruit zag en waarom juist deze druif uitgekozen is. Dat wil de klant straks weten. Want als je dan ‘s avonds wijn drinkt, drink je niet alleen wat lekkers, maar waan je jezelf werkelijk in Zuid-Afrika.”

By the Grape

Ik kon me er niets bij voorstellen tot Derrick het vertelde. Ik geloofde het. Zelfs Ronnie, toch niet de makkelijkste, geloofde het ook. Tenminste, tot daar aan toe. Het ging misschien wat ver toen Derrick begon over de maandagochtendwijn. By The Grape dankt zijn succes aan de extra kennis rond het product, kennis die volop gedeeld wordt. Contentmarketing is het succes achter de webwinkel. Of achter de site, moet ik eigenlijk zeggen, want de winkel was voor ze ermee begonnen een van de grootste wijnblogs.

Jan Faber van Beef & Steak, een andere pionier, vertelde over het succes van zijn online vleeswinkel. Het succes zit hem hier overduidelijk in het assortiment, want online koop je vlees niet voor de prijs of het gemak; redenen die voor veel andere producten wel de motor voor de online verkoop zijn. Jan moet het dus anders doen, maar waar andere concurrenten van de supermarkt hard onderuit gaan, groeit Beef & Steak gestaag door. Als specialist, tegenwoordig ook in Duitsland en door een kwalitatief assortiment in combinatie met snelle verzending.

Andere leuke gesprekken? Ik vond ‘Start me up..’ verfrissend. Twee dames die nog maar net actief zijn in de e-commerce, maar beiden al een prijs in de wacht hadden gesleept. De een heeft een webwinkel waar je zelf je eigen chocola kunt samenstellen, de ander is eigenaresse van Giftsbybeel.nl en wil de beste kadowinkel worden.

Twinkle100! Wehkamp wéér nummer 1

Tijdens de lunch was, net als andere jaren, de officiële lancering van de Twinkle100. Abonnees moeten wachten tot 8 oktober, maar genodigden wisten nu al hun handen te leggen op het eerste exemplaar. Wehkamp wist weer de nummer één te bemachtigen, maar zag Bol.com wel op nummer twee en diens nieuwe eigenaar Ahold daar niet eens zo ver achter. Het zou daarmee wel eens de laatste keer kunnen zijn voor Wehkamp. Snelle groeier Zalando stelt mij persoonlijk nog licht teleur met “maar” zestig miljoen. Toch nog fors minder dan een H&M of Hema.

In totaal wisten de spelers uit de Twinkle100 (reis- en retailspelers samen) gezamenlijk ten opzichte van afgelopen jaar met een miljard te groeien naar ruim zeven miljard en hebben deze een nog groter deel van de totale online omzet in handen gekregen. Verder is de Twinkle100 dikker dan ooit, een Gouden Gids is er niets bij. Ook staat hij boordevol extra feitjes over de genoemde bedrijven, zoals social media-accounts, bezoekersstatistieken, bezorgkosten et cetera. De speciale editie is een mooi voorbeeld van uitgaven die juist prachtig zijn om in print te ontvangen.

Nieuwe garde webwinkeliers opvallend aanwezig

De grote namen zijn het afgelopen jaar verder gegroeid en bij de lancering van Amazon zal er zeker weer het één en ander worden opgeschud. Maar dat we nieuw, eigen talent zeker niet mogen onderschatten bleek uit enkele leuke presentaties van namen die de Twinkle100 dit jaar nog niet gehaald hebben. Leuke presentaties met tussendoor uiteraard volop ruimte om te netwerken. Ik heb veel leuke gesprekken gehad en de dag wist mij prima te boeien tot en met de afsluitende borrel. Een prima succes dus voor de organisatie dankzij – in mijn ogen – vooral de nieuwe garde webwinkeliers.

Tenslotte nog even over de keynote van Brian Kalba. Deze ‘user experience’-specialist van o.a. Zappos, Gilt Groupe en tegenwoordig Gemvara, presenteerde zijn ervaringen met Pinterest. Inmiddels komt 18% van de traffic (daarmee is het de grootste ‘free traffic source’ van Gemvara) via Pinterest en blijkt dat deze groep ook nog eens 20% beter converteert dan de gemiddelde bezoeker. Pinterest moet in Nederland zijn opmars nog maken, maar als Amerika ook hiermee iets voorloopt op Europa, belooft dit ons een mooie toekomst!