Verdieping

Web 3.0: niet zonder ervaringsdeskundigen uit het internetloze tijdperk

0

Eerste constatering: Nederland heeft de hoogste internetdichtheid van Europa. Slechts 7% van de Nederlandse bevolking heeft nog nooit gebruik gemaakt van het internet, volgens cijfers van Eurostat. Constatering twee: op de site van het CBS is te zien hoe de bevolkingspiramide zich ontwikkelt.

Bevolkingspiramide van 2020

Was deze bevolkingspiramide in 1950 nog een spitse driehoek, in 2020 is het veel meer een gebouw in de vorm van een smal huis met vier verdiepingen waarvan de derde verdieping (50 tot 65 jaar) uitpuilt.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat aan het eind van dit decennium de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse internetter meer dan vijftig jaar is.

Omgekeerde overerving van vaardigheden

Deze toekomstige gebruikersgroep, deze meerderheid op het internet, heeft het allemaal meegemaakt, vanaf het internetloze tijdperk. Sommigen zagen hun kinderen iets doen waar zij nooit mee te maken hebben gehad en vervolgens zijn ze gevolgd. Een omgekeerde overerving van vaardigheden, de ouderen namen iets over van de jongeren, misschien niet zozeer de manier van gebruik dan wel het accepteren van het verschijnsel van het enorme netwerk.

De jongeren slaan de trom, de ouderen volgen de karavaan en beginnen steeds meer hun eigen invulling aan het ritme en de melodie te geven. Langzaam maar zeker wordt het evenwicht gevonden tussen het analoge verleden en de digitale monomane kramp waarin sommigen lijken te zijn geschoten. De geluiden om de dagelijkse dosis Facebook te minderen nemen toe, er wordt geklaagd over mailmoeheid. Het heeft allemaal te maken met de zoektocht naar het natuurlijke evenwicht waarin de mens het best gedijt. Het is voor ieder verschillend. Maar de constatering dat de gemiddelde leeftijd van de online mens ieder komend jaar zal stijgen gaat van betekenis zijn op het landschap, dat kan niet anders.

Schat aan ervaringsdeskundigen

Banken, verzekeraars, pensioenfondsen, onderwijsinstellingen, hulpverleners, zorginstellingen; het zijn allemaal domeinen waarmee de modale internetter van straks direct te maken heeft. En waar op dit moment – laten we het vriendelijk stellen – nog een enorme ruimte voor verbetering ligt. Een boekje kopen bij Bol.com, dat lukt. Je een paar enkellaarsjes laten aansmeren door de marktkopers van Zalando, geen probleem. Een autoverzekering afsluiten? Ook het volwassen kind kan de was doen. Maar als het gaat om de meer Geïntegreerde Grote Behoeften van het oudere (dikwijls kinderrijke) leven dan doemen de beperkingen op.

Er ligt een heel groot terrein aan online informatievoorziening braak. Tegelijkertijd is er een enorme schat aan ervaringsdeskundigen; namelijk al die volwassenen van nu die op zoek zijn naar de evenwichtige combinatie van gebruik van alle zintuigen die de mens ooit kreeg.

Kennis en ervaring van de digiloge groep

Iedere seconde die we niet besteden om de kennis en ervaring die in deze digiloge groep gestold is te pakken te krijgen is een verloren seconde. Wat banken, verzekeraars, pensioenfondsen, onderwijzers, verzorgers nu online laten zien is niet meer dan een heel twijfelende aanzet tot een informatiehuid die ons over tien jaar zal passen. De grote groep met ouderen zal over tien jaar meewarig terugkijken op nu. Was dat nu internet 3.0, sommigen zeggen 4.0? Semantisch? Het kwam nog niet in de buurt.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.