Onderzoek

Van ‘Virgin’ tot ‘Guru’: hoe social zijn Nederlandse bedrijven?

0

In februari 2010 wees de ‘Social Media Update 2010‘ uit dat de meeste organisaties nog aan het experimenteren waren met de organisatie en inzet van social media. Nu, 2,5 jaar later, is het tijd voor een update. Zijn social media activiteiten meer gemeengoed geworden en verder geprofessionaliseerd?

Meeste bedrijven zijn Social Juniors

Ons ‘Social Readiness’-model heeft als basis gediend voor dit onderzoek naar de organisatie van social media-activiteiten binnen bedrijven. Dit model bestaat uit vijf ‘volwassenheidsfases’ waarin bedrijven zich kunnen bevinden op social mediagebied.

Wat blijkt? De organisatie van social media-activiteiten binnen bedrijven is nog vrij onvolwassen: ruim de helft (56%) is namelijk te classificeren als Social Junior.

De ‘volwassenheid’ van organisaties volgens het Social Readiness Model

Dit houdt in dat de activiteiten vaak centraal gecoördineerd worden door één persoon of afdeling. De van oudsher bestaande afdeling ‘Marketing & Communicatie’ is hier over het algemeen verantwoordelijk voor. Om de social media-activiteiten te organiseren gebruiken de meeste bedrijven gratis tools.

 Social media vooral ingezet voor bereik en branding

Naast de organisatie van social media hebben we ook gekeken naar de inzet ervan. Oftewel: met welk doel zetten bedrijven social media en in hoeverre wordt het behalen van deze doelen gemeten?

Belangrijkste doelen

Doel van inzet social media in organisaties

Social media worden door 84% van de bedrijven ingezet voor ‘bereik’ of ‘branding’. Opvallend is dat ‘klantenservice’ (webcare) pas op de vijfde plaats staat. Zelfs bij bedrijven met servicegevoelige producten staat ‘klantenservice’ niet hoger op de ranglijst. Daarnaast heeft ‘verkoop’ via social media vaak nog geen prioriteit, andere doelen gaan voor.

Meerderheid van bedrijven meet niet of haar doelen worden behaald

57% van de bedrijven meet niet of haar doelen worden behaald. Maar hoe volwassener bedrijven worden in hun organisatie van social media-activiteiten, hoe vaker zij het effect van hun inspanningen meten. Toch blijft het opvallend dat nog steeds bijna de helft van de Social Guru’s niet meet of haar doelen behaalt.

Het meten van doelen social media-activiteiten

Download het rapport

Benieuwd naar het volledige onderzoek? De Social Media Update 2012: ‘Van ‘Virgin’ tot ‘Guru’ kun je hier downloaden:

>> Download Social Media Update 2012 (PDF)

Mocht je na het lezen willen weten hoe social jouw organisatie is, vul dan het ‘Social Readiness‘-model in en kijk waar jullie staan. Zit er een gap tussen waar jullie nu staan en waar jullie naartoe willen? Het artikel ‘Social business stappenplan’ geeft 20 tips om te veranderen richting een Social Guru.