Innovatie

Prezi vs. PowerPoint: een goed verhaal is belangrijker. Of niet?

0

Sinds de opkomst van Prezi is er al menig discussie geweest over wat een betere tool zou zijn: PowerPoint of Prezi? Nu weten we allemaal (hoop ik dan toch) dat het eigenlijk helemaal niet om de tool gaat. Immers, voor een goede presentatie heb je vooral een goed verhaal nodig en welke tool je daarbij gebruikt maakt niet uit. Toch?

Prezi vs. PowerPoint?

Of ligt dat anders en heeft de tool wel degelijk invloed? Er zijn al veel discussies geweest over de presentatietools PowerPoint en Prezi en in juni 2011 werd zelfs een PowerPoint-Prezi-Battle georganiseerd door Jan Willem Alphenaar. De uitkomst van de battle gaf Prezi een lichte voorsprong, maar niet overtuigend.

Gelukkig worden dit soort zaken tegenwoordig ook wetenschappelijk onderzocht. Tijdens mijn studie heb ik geleerd: ‘meten is weten’, dus was ik benieuwd wat dit onderzoek ons kan leren. Voor wie niet precies weet wat Prezi is (PowerPoint ken je vast wel) hier een korte uitleg:

“Prezi is een nieuwe online presentatietool die werkt op basis van in- en uitzoomen. In Prezi maak je je presentatie op een groot (oneindig) canvas. Je kunt dit vergelijken met een heel groot vel papier. Hierop plaats je teksten, afbeeldingen en filmpjes. Boven dit vel papier hangt (als het ware) een camera die vrij kan bewegen, zowel horizontaal als verticaal. Als de camera naar beneden gaat, zoom je in op de presentatie en als de camera naar boven gaat zoom je uit. En dat is de kracht van Prezi. Je zoomt in voor detail en je zoomt uit voor overzicht.”

Onderzoek

Het onderzoek “Onthouden van informatie na een presentatie met PowerPoint, Prezi of zonder hulpmiddel” is uitgevoerd aan Tilburg University door Lisanne van Hal in opdracht van Presensatie®. Aan drie groepen middelbare scholieren werd een presentatie gegeven over een nieuw model. De presentatie werd steeds door dezelfde presentator gegeven. Alleen het hulpmiddel was anders: PowerPoint, Prezi en geen hulpmiddel. Direct na de presentatie en drie weken later werd onderzocht hoeveel informatie en welke informatie de leerlingen hadden onthouden van de presentatie en hoe ze die informatie weergaven. Ook werd de attitude van de leerlingen ten opzichte van de presentatie en de presentator onderzocht.

Verrassend resultaat

Het resultaat van het onderzoek is verrassend. De leerlingen konden het gepresenteerde model beter onthouden met de Prezi-presentatie, zowel op korte termijn (direct na de presentatie) als op langere termijn (na drie weken). Een andere opvallende conclusie is dat de leerlingen na de Prezi-presentatie creatiever waren. Er werd meer getekend, toen na de presentatie werd gevraagd het model te omschrijven. Blijkbaar werd de rechter hersenhelft (het creatieve brein) meer gestimuleerd met Prezi. De onderzochte attitude ten opzichte van presentatie en presentator gaf geen verschillen in het onderzoek.

Zo’n onderzoek is een mooi begin, maar er valt natuurlijk nog veel meer te onderzoeken. Er is nu een relatief jonge doelgroep onderzocht. Wat gebeurt er met de resultaten als er in leeftijd wordt gevarieerd? En hoe zijn de resultaten als een ander soort presentatie wordt onderzocht? En zo zijn er nog veel meer factoren die kunnen worden onderzocht.

Prezi is dus beter?

Ik, als Prezi-evangelist, ben natuurlijk blij met de uitkomsten van dit onderzoek, maar denk maar niet dat ik nu van de daken ga schreeuwen dat Prezi beter is dan PowerPoint. Mooi niet. Natuurlijk ben ik een groot voorstander van Prezi, maar tegelijkertijd heb ik niets tegen PowerPoint. Integendeel! Wel de manier waarop deze tool doorgaans wordt ingezet. Slides met rijen bulletpoints en lappen tekst, onduidelijke grafieken en lelijke graphics. En het ergste van alles is dat de presentator zijn of haar presentatie gebruikt als spiekbrief. Ik zal er verder niet over uitweiden, want je kent deze PowerPoint-horror vast wel.

En eigenlijk geldt dat ook voor Prezi. Want zoals er veel slechte powerpoints worden gemaakt, zo worden er ook veel slechte prezi’s gemaakt. Herken je dit? Prezi’s die alle kanten opdraaien en waarbij je als spreker maar beter een kotszakje onder elke stoel van je publiek kunt leggen. En als je de gehele prezi bekijkt, dan is het zo’n chaos dat er geen lijn of structuur in te ontdekken valt.

Gelukkig ben ik daarom voorlopig nog niet klaar met mijn missie en blijf ik mijn evangelie voorlopig nog verkondigen over hoe je Prezi op de juiste manier inzet; met een goed verhaal.

>> Download het onderzoeksrapport (PDF)