Innovatie

Pinterest in de klas: tips & voorbeelden

0

Pinterest wordt gebruikt om leuke plaatjes van kleding, woningdecoratie & lekker eten te delen, maar het kan ook gebruikt worden voor serieuzere doeleinden. Bijvoorbeeld voor een visueel CV, zoals Wanda Catsman maakte. Maar je kunt de visuele social networking site ook gebruiken in de klas. In deze video laat ik je een aantal voorbeelden zien.

Accepteer cookies

Studenten visueel & creatief laten nadenken

Martijn Kleppe is onderzoeker aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij gaf onlangs een gastcollege aan een groep van 30 Amerikaanse studenten en hij gebruikte Pinterest om de studenten visueel creatief na te laten denken. Martijn gaf de studenten de opdracht om *het* beeld te zoeken van 3 gebeurtenissen:

Nadat studenten onderling overlegden welk beeld in hun opkwam, moesten ze op zoek naar dat beeld – online. De les duurde maar twee uur, en Martijn wilde de plaatjes tijdens dezelfde les nog bespreken. Vroeger liet hij de studenten hun plaatjes aan hem mailen en plukte hij ze als een gek uit z’n mailbox om ze snel op Powerpoint te zetten. Maar dit was qua tijd erg lastig en bovendien kreeg hij niet zo snel een goed overzicht om de grote lijn te bespreken. Hij ging op zoek naar een beter platform en kwam uit bij Pinterest.

Tips: 1 account, namen in de omschrijving

Martijn maakte 1 account aan, omdat niet alle studenten op Pinterest zaten. Alle studenten konden zo tegelijk inloggen en hun keuzes op 3 bestaande boards plaatsen. Bij elke upload zetten de studenten hun naam, zodat je makkelijk kunt zien wie welke foto geplaatst heeft. Na een half uur waren de boards vol en konden de plaatjes makkelijk besproken worden: Martijn klikte een voor een op de foto’s en de studenten bespraken hun keuze’s.

De republikeinse conventie werd vooral gevisualiseerd met Clint Eastwood en zijn lege stoel, de Syrische opstand vooral met afbeeldingen waar mannen protesteerden, en de belangrijkste persoonlijke nieuwsgebeurtenis: 9/11, de val van de Berlijnse muur en de eerste man op de maan. Het gebruik van Pinterest is Martijn goed bevallen, zoals je kunt lezen in deze blog.

Meer manieren om Pinterest te gebruiken in de klas

Dit concept, een groepssamenwerking in de klas via Pinterest, kan op allerlei manieren en voor allerlei onderwerpen gebruikt worden: laat studenten bijvoorbeeld YouTube-filmpjes of muziek pinnen, of gebruik Pinterest om historische figuren en hun gebeurtenissen te visualiseren.

Een andere manier om Pinterest te gebruiken in de klas is een visuele verzameling van de literatuurlijst; alle boeken en artikelen die door studenten moeten worden. Dit is een mooi voorbeeld van Steven Bickmore, Engels professor aan de Louisiana State University. Het is erg makkelijk om de boeken en artikelen meteen te linken (naar bijvoorbeeld het boek in de universiteitsbibliotheek), zodat studenten alle content op 1 plek hebben en ook de juiste versie lezen.

In dit artikel vind je 10 manieren om Pinterest in de klas te gebruiken.

Nadelen van Pinterest

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om creatief gebruik te maken van Pinterest. Een van de grootste nadelen op dit moment, is dat je de plaatjes nog niet van volgorde kunt veranderen – het laatst gepinde plaatje verschijnt het eerst. Daarnaast zien de studenten de inzendingen van anderen en vindt er geen plagiaatcontrole plaats.

Abonneer je op onze video’s

Meer weten over Pinterest? Bekijk ook ‘Pinterest voor beginners‘, ‘Pinterest voor bedrijven‘, ‘Pinterest voor je bedrijf: 7 best practices!‘ en ‘Pinterest: blokkeer het pinnen van afbeeldingen‘. Wil je onze video’s elke week bekijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTube-kanaal. Volg Frankwatching ook op Pinterest! Tot volgende week woensdag!