How to

10 tips voor een goede corporate webvideo

0

Een goede corporate webvideo zorgt dat mensen een levendig beeld krijgen van wat jouw bedrijf doet, op welke manier en waarom dit bijzonder is. Met een video als onderscheidend visitekaartje zorg je dat meer mensen je website bekijken, een gevoel krijgen bij je bedrijf en graag klant of collega worden. Maar hoe bereik je dit? Kortom: hoe maak je een goede corporate webvideo? 10 tips!

1. Kies je doel en doelgroep

Bepaal eerst het doel van je webvideo: wil je deze gebruiken voor voorlichting, instructie of promotie? En wie wil je bereiken? Klanten of medewerkers? Of wil je nieuwe collega’s werven?

2. Kies je boodschap

Je kunt de neiging hebben om alle informatie over je bedrijf in je online video te proppen, omdat je er veel van af weet en erg enthousiast bent over je product of dienst. Probeer dit te vermijden. Neem maximaal 3 boodschappen, die je wilt overbrengen. Bij een overload aan informatie komt de boodschap niet over en wordt je video te lang.

Als je klanten wilt laten zien waarom ze voor jouw bedrijf moeten kiezen, beschrijf je de positieve kanten van het product en laat je bijvoorbeeld enthousiaste klanten aan het woord. Maar ingewikkelde bedrijfsprocessen laat je weg en je gaat ook niet elke afdeling apart belichten. Op je bedrijfswebsite kunnen mensen verder lezen over je diensten of producten. De webvideo geeft een impressie van je bedrijf, op de website vinden mensen verdieping.

3. Onderscheid je van je concurrent

Zorg dat de boodschappen in je film onderscheidend zijn. Wat maakt jouw bedrijf beter dan je concurrenten? Wat zijn je onderscheidende kernwaarden? Door deze zaken duidelijk te maken in je bedrijfsfilm, zullen kijkers eerder geneigd zijn voor jouw bedrijf te kiezen.

4. Gebruik emotie

Gebruik niet alleen feitelijke informatie in je webvideo, maar ook emotie. Zo neem je de afstand weg en zorg je ervoor dat de kijker echt betrokken wordt bij je bedrijf. Ook is het prettig om naar een video te kijken met speelse momenten. Laat plezier zien. Een bekroonde bedrijfsfilm van KPMG heeft als verhaallijn diversiteit en hoe het bedrijf hiermee omgaat. Een onderwerp dat KPMG onderscheidt van andere organisaties, de emotie aanspreekt en een zachtere kant laat zien. De video is tegelijkertijd speels en origineel:

Accepteer cookies

De bedrijfsfilm van Twitter om nieuwe collega’s mee te werven neemt slechte bedrijfsfilms op de hak, en laat tegelijkertijd de open, ongedwongen en informele bedrijfscultuur van Twitter zien:

Accepteer cookies

5. Maak je video tijdloos

Je wil niet na een jaar alweer een nieuwe bedrijfsfilm maken, omdat de oude niet meer actueel is. Zorg daarom dat je webvideo tijdloos is. Vermeld dus geen kortlopende projecten of transities, maar houd je vast aan de langetermijnvisie van je organisatie en aan de kernwaarden.

6. Keep it short

Maak je corporate video niet te lang, dan dwalen de gedachten van je kijker af en zal deze de video niet uitkijken. De video moet wel lang genoeg zijn om de boodschap goed over te brengen. Wij houden rond de 3 minuten aan. Zo dwing je jezelf ook het verhaal over je onderneming kort en krachtig neer te zetten.

7. Zorg voor goede sprekers

De sprekers in je film – medewerkers, directeuren, klanten – moeten prettig zijn om naar te kijken, passen bij de sfeer van je bedrijf en hun boodschap goed kunnen overbrengen. Ze moeten dus geen vlakke stem hebben of onduidelijk articuleren. Bovendien moeten ze ingewikkelde zaken op een eenvoudige manier kunnen uitleggen, zonder moeilijke woorden of jargon. Anders wekken sprekers al snel irritatie op en komt je boodschap niet uit de verf. Besteed hier, voor je gaat filmen, aandacht aan, bijvoorbeeld door voorgesprekken in te plannen. Zo kun je nagaan of de sprekers die je op het oog hebt geschikt zijn en kunnen de sprekers zich vast voorbereiden op de opnames.

8. Zorg voor een goede voice-over

Maak je gebruik van een voice-over? Ook dan zoek je een stem die past bij de sfeer, die je wilt uitstralen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zakelijke stem, een wervende stem of een informele stem. Bij een stemmenbureau kun je kiezen uit een groot aantal stemmen, daar vind je zeker de juiste ‘tone-of-voice’.

Hou bij het schrijven van een voice-overtekst in de gaten dat deze uitgesproken wordt. Het is dus anders dan geschreven taal. De kijker moet het verhaal direct begrijpen, hij kan de uitgesproken tekst namelijk niet teruglezen. Gebruik voor voice-overteksten dus korte en actieve zinnen en vermijd tussenzinnen, tangconstructies, vreemde woorden en jargon. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van hoe het niet moet, zoals onderstaande bedrijfsfilm met een slechte, houterige voice-over.

Accepteer cookies

9. Kies de juiste muziek

Laat muziek die je gebruikt aansluiten bij de sfeer van je bedrijf en zeker niet overheersend zijn, want dat leidt af.

Een voorbeeld van een corporate film, waarbij de muziek de plank volledig missloeg, is die van de Persgroep. Het bedrijf koos een langzaam, dramatisch, overheersend, wat ouderwets nummer, dat niet past bij de snelheid van nieuws en een persbureau. En zeker niet bij ‘een moderne, professionele en ambitieuze uitgever met passie voor media’, zoals het Persbureau zichzelf omschrijft. Op de bedrijfsfilm en de muziek kwam dan ook enorm veel kritiek, onder andere via Geenstijl.nl.

Accepteer cookies

Muziekdatabase Allmusic.nl zette bij wijze van experiment andere muziek onder de film. Deze muziek is minder opvallend en de bedrijfsfilm wordt er minder irritant door. De film is wel nog steeds aan de lange kant en wat saai, vooral omdat er alleen muziek gebruikt wordt en er veel mensen achter hun bureau te zien zijn. Maar het effect van muziek is wel goed te zien.

Accepteer cookies

10. Gebruik passende en afwisselende beelden

De uitstraling van je online bedrijfsvideo moet passen bij je bedrijf en je boodschap. Zorg dat de vormgeving goed aansluit op de huisstijl. Ook moet wat je ziet passen bij wat je in je webvideo vertelt, anders kunnen beelden heel afleidend werken en kan je kijker het verhaal moeilijk volgen. Zorg wel voor afwisselende beelden, een goede verhouding tussen quotes, andere beelden en voice-over, verschillende camerastandpunten en een goed beeldritme, zodat je webvideo niet saai wordt.

Een voorbeeld van een goede corporate webvideo, waarbij gebruik is gemaakt van mooie, afwisselende shots, een perfect beeldritme en muziek die naadloos aansluit bij de visuele kant:

Accepteer cookies

Wil je meer lezen over online corporate video’s? Dan is de masterscriptie van Hilde Mussche echt een aanrader. Heb je zelf nog tips voor goede corporate video’s? Deel ze dan zeker hieronder in een reactie.