Apps & Tools, How to

Voorkom verrassingen: zo kies je een e-commerce oplossing die bij jou past

0

Het starten van een webshop staat tegenwoordig niet meer garant voor online succes. Vroeger kon je al vrij snel geld verdienen als je het een beetje slim aanpakte met je webwinkel. Tegenwoordig moet je echt met iets nieuws komen en het starten van je webshop gedegen aanpakken.

Weten wat je wilt: de basis van een succesvolle webshop

Aan de basis van een succesvolle webshop ligt een goed doordachte structuur voor zowel je frontend als backend. In dit artikel staat deze basis centraal. Hoe maak je een weloverwogen keuze voor passende e-commerce oplossing die aansluit bij wat jij met je webwinkel wilt? En welke opties zijn er? Maak een weloverwogen keuze, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Over webshops, platforms en andere e-commerce oplossingen wordt online veel geschreven en gediscussieerd. Er zijn meer artikelen te vinden over e-commerce oplossingen, maar veel van deze stukken blijken echter alweer een paar jaar oud te zijn. Dit terwijl de ontwikkelingen op dit gebied ontzettend snel gaan. In dit artikel bied ik (voor met name startende online ondernemers) inzicht in de verschillende soorten oplossingen die er zijn. Daarnaast laat ik zien op welke vragen je een antwoord moet hebben om een weloverwogen keuze voor een e-commercepakket te maken. In een volgend artikel zal ik twee oplossingen die op dit moment populair zijn vergelijken: Magento en WordPress e-commerce plugins.

Ruime keuzemogelijkheden

De grote vlucht die e-commerce de afgelopen jaren heeft genomen, zorgt ervoor dat er een groot en divers aanbod aan webshopsoftware en -platforms beschikbaar is. Er is voor elk wat wils. Er zijn verschillende categorieën te onderscheiden waarin de webshopsoftware onderverdeeld kan worden. Je kunt gratis mogelijkheden vinden via open source-platforms en content management systemen. Dit ‘gratis’ is wel relatief, omdat je altijd tijd kwijt bent aan het ontwikkelen van de website en dat kost ook geld. Daarnaast zijn er oplossingen waarbij je betaalt om toegang te krijgen tot de software. Je gaat dan meestal in zee met een partij die het technische gedeelte voor een groot deel voor je onderhoudt. Dan betaal je een vast bedrag voor de software, maar ben je vaak minder kwijt aan ontwikkelkosten.

Mogelijkheden via open source platforms

Dedicated open source platforms

Er zijn verschillende open source platforms die specifiek op e-commerce gerichte software vrij beschikbaar stellen, meestal zonder bijkomende licentiekosten. Dit maakt het onder online ondernemers een populaire oplossing. Vaak kun je out-of-the-box aan de slag met het inrichten van je webshop met behulp van standaard webshop templates. Meestal zijn er templates die dicht in de buurt van je huisstijl komen tegen betaling beschikbaar. Ook kun je vaak (betaalde) modules gebruiken voor extra functionaliteit (zoals een fotogalerij). Zodra je je webshop echt op maat wilt vormgeven volgens je eigen huisstijl, is er veel tijd en dus geld nodig voor het ontwikkelen hiervan. In de regel geldt dat hoe meer je aan de out-of-the-box mogelijkheden wilt aanpassen, hoe meer geld er in het ontwikkelen van je webshop gaat zitten.

Bij open source software wordt de broncode gepubliceerd en vrij beschikbaar gesteld voor het publiek. Iedereen kan het vrij kopiëren, aanpassen en verspreiden, zolang ze zich houden aan de open source licentie. Zo ontstaan grote online communities van programmeurs en developers die samen de software verder ontwikkelen en elkaar helpen met het oplossen van problemen. Voorbeelden van populaire open source platforms zijn het hierboven genoemde Magento en bijvoorbeeld OpenCart.

Open Cart

E-commerce plugins voor CMS

Er is nog een ‘open’ mogelijkheid om je webshop te starten en dat is via een e-commerce plugin voor een content management systeem (CMS). De hierboven genoemde open source platforms zijn specifiek ontwikkeld voor e-commerce. Je kunt dus ook in een CMS, waar je bijvoorbeeld al een blog hebt, een e-commerce extensie installeren en zo bepaalde e-commerce functionaliteiten toevoegen aan je website. Dit zijn vaak basic functionaliteiten. De laatste tijd worden de e-commerce plugins die beschikbaar zijn voor een CMS steeds uitgebreider. Zo ontstaan er steeds uitgebreidere mogelijkheden voor een webshop. Joomla en Drupal zijn voorbeelden van een CMS. De laatste tijd is WordPress erg in opmars op e-commerce gebied; er zijn steeds meer geschikte plugins beschikbaar waarmee je een goede webwinkel kunt opzetten in een WordPress-website.

Mogelijkheden via betaalde platforms

Online aanbieders van ready-to-go webshops

Er is ook een groot aantal aanbieders dat je de mogelijkheid geeft om via hun online platform een webwinkel te openen. Je hoeft dan alleen een account aan te maken en je kunt beginnen met het inrichten van je shop. In Nederland zijn er partijen als SEOshop, One Stop Webshop en MijnWinkel die een dergelijke e-commerce oplossing bieden. Als je geen technische achtergrond hebt, kan dit een mooie manier zijn om direct aan de slag te gaan. Er is namelijk weinig technische kennis vereist, omdat je meestal werkt met eenvoudig aan te passen templates. Je besteedt het IT-beheer van je webshop uit aan de aanbieder. Het biedt veel gemak om je webwinkel zo te (laten) beheren, maar het is mogelijk dat je tegen bepaalde grenzen aanloopt wat betreft de mogelijkheden. Je betaalt een vast maandbedrag en vaak draag je ook een percentage van je omzet af aan de aanbieder.

Licentiesoftware

Licensiesoftware is speciaal voor e-commerce ontwikkelde software, die te vinden is op gesloten platforms waar je tegen betaling toegang tot kunt krijgen. Voorbeelden van dit soort platforms zijn CubeCart (V. 5) en X-Cart. De platforms worden beheerd door commerciële softwarebedrijven die uitgebreide opties in functionaliteit en professionele ondersteuning bieden. Je werkt nauw samen met de leverancier bij het ontwikkelen van je webwinkel. De kosten hiervoor liggen relatief hoog en deze optie is daarom vooral geschikt voor bedrijven die deze kosten kunnen dragen. Bij veel van deze platforms zijn ook instapmodellen beschikbaar voor de ondernemers met een wat kleiner budget.

Belangrijke vragen om bij stil te staan

Hoe maak je nu een goede keuze uit bovenstaande mogelijkheden voor jouw webshop? Het is allereerst een kwestie van goed weten wat je wilt en wat je daarvoor nodig hebt, nu en in de toekomst. Pas als jij precies weet wat je wilt kun je, met of zonder hulp van een technische partij, de best passende oplossing voor je webshop vinden en gaan inrichten zoals jij voor ogen hebt. Om al je ideeën, wensen en obstakels in kaart te brengen, is het van belang om jezelf de juiste vragen te stellen en hierop een duidelijk antwoord te formuleren.

Zorg allereerst dat je een businessplan heb opgesteld met een goed uitgewerkte korte en lange termijnplanning. Op basis van deze plannen kun je kijken wat je nu nodig hebt en waar je in de toekomst behoefte aan krijgt. Op die manier kun je veel belangrijke vragen beantwoorden en een oplossing kiezen die met je webwinkel kan meegroeien. Let dus bij je keuze op de flexibiliteit en mogelijkheden die een e-commerce oplossing biedt.

Less is more: de benodigde functionaliteiten voor je webshop

Vervolgens kun je op basis van je businessplan bedenken welke functies je straks wilt inzetten in je webshop. Welke services wil jij je klanten bieden en wat heb je zelf nodig in je backend? Verdiep je in de mogelijkheden, kijk eens rond bij andere webwinkels en inventariseer wat jij nodig hebt om je producten of diensten goed te kunnen verkopen. Je kunt hierbij natuurlijk denken aan de soorten online betaalmethoden en het tonen van gerelateerde producten, maar bijvoorbeeld ook aan de mogelijkheid om een cadeaubon aan te schaffen of reviews achter te laten. De kunst is om de versterkende functionaliteiten voor jouw webshop in te zetten en geen overkill aan functies te gebruiken. Zo houd je het overzichtelijk voor je zelf en nog belangrijker, voor je klanten. Hieronder vind je zes gebieden waarvoor de meeste webshopplatforms tools aanbieden, met daarbij de vragen die je jezelf kunt stellen.

1. Marketingtools: hoe zorg ik dat klanten met een aankoop mijn winkel verlaten?

Je online business levert je niets op (behalve misschien een boel frustratie) als je geen klanten in je winkel krijgt die ook daadwerkelijk iets kopen. Zorg dus voor een goede marketingstrategie om je conversie te verhogen en weet welke instrumenten je hiervoor kunt en wilt inzetten. Kies dan voor een webwinkel software-oplossing die de mogelijkheid biedt om verschillende marketingtechnieken (zoals e-mailmarketing, kortingscoupons en social mediakoppelingen) eenvoudig in je webshop te integreren.

2. Administratie: hoe voorkom ik overbodige administratieve rompslomp?

De administratieve werkzaamheden voor een webshop kunnen veel tijd in beslag nemen. Zorg dus dat je dit zo slim mogelijk regelt. Er zijn veel platforms die goede features bieden voor het beheren van de administratie. Er zijn soms zelfs plugins beschikbaar om je eigen administrati software te koppelen met de webshopsoftware.

3. Online betalen: Welke betaalmethoden sluiten aan bij de betaalbehoefte van mijn klant?

Hou bij het uitzoeken van de betaalmethoden rekening met de betaalbehoeften van je (toekomstige) klanten en met je plannen op de lange termijn. Als je bijvoorbeeld wilt uitbreiden naar het buitenland, heb je meer nodig dan alleen iDEAL. Het kan dan een idee zijn om met een Payment Services Provider (PSP – Lees meer over PSP’s in het artikel ‘Online betalen in je webshop: hoe regel je het beheer?’) in zee te gaan, omdat je dan eenvoudig je betaalaanbod kunt uitbreiden. Bij de keuze voor je e-commerce oplossing is het dan belangrijk dat de PSP waarmee je wilt gaan werken plugins biedt voor jouw e-commerce oplossing. Deze informatie kun je vaak snel vinden op de website van een PSP.

4. Hulp bij problemen: sluit de service & support van het pakket aan bij mijn behoeften?

De mate waarin service en support voor je webshop beschikbaar is, hangt af van de soort oplossing die je kiest. Veel populaire e-commercepakketten worden aangeboden via open source platforms. Dit biedt voordelen, zoals veelal gratis gebruik van het platform en een continue doorontwikkeling van de software. Hier staat tegenover dat een open sourceplatform vaak geen customer support of een dergelijke service biedt. Er is meestal wel een uitgebreide community waar je je vragen kunt stellen. Je hebt dan wel enige technische basiskennis nodig en het kan een paar dagen duren voor je antwoord krijgt. Je kunt dus ook een developer inschakelen voor het bouwen van je webshop of met een andere partij die je webwinkel kan verzorgen in zee gaan. Bij de betaalde platforms is vaak directe support beschikbaar, dit kan prettig zijn, maar er hangt dus een prijskaartje aan.

5. Gemak voor jezelf en je klant: hoe gebruiksvriendelijk is mijn webshop oplossing?

Je wilt natuurlijk zelf makkelijk te werk kunnen gaan met je backend én je wilt je klant op al zijn wenken bedienen. De gebruiksvriendelijkheid in je webshop is dus tweeledig. Kies daarom een pakket kiest dat mogelijkheden biedt om je backend op een overzichtelijke en eenvoudige manier te beheren. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat je de voorkant van je webshop zo kunt inrichten dat deze optimaal inspeelt op de behoefte van je klanten. Zorg daarom dat je een helder beeld hebt van je toekomstige klanten en wat ze prettig vinden tijdens hun online winkelervaring.

6. Budget: hoeveel heb ik over voor een passende e-commerce oplossing?

Hierboven beschreef ik vier soorten oplossingen om een webshop te bouwen. Aan elke oplossing hangt een ander prijskaartje. Waarvoor je kiest hangt af van wat je wilt, wat je zelf kunt en natuurlijk van je budget. Zo biedt een open sourceplatform vaak uitgebreide mogelijkheden, maar het ontwikkelen kost veel tijd en dus geld. Een overeenkomst aangaan met een online aanbieder brengt hoge vaste kosten met zich mee, maar biedt het gemak dat je weinig zelf hoeft te doen qua development.

Maak van je webshop geen verrassingspakket

Uiteindelijk is het verstandig om alle hierboven genoemde facetten in overweging te nemen bij je keuze. Je zorgt zo dat je tijdens de bouw van je webshop tegen zo min mogelijk onprettige verrassingen aanloopt. Natuurlijk verschilt het per onderneming welke onderwerpen extra aandacht verdienen en het kan ook zijn dat je voor jouw webshop nog andere punten in overweging moet nemen. Als je weet wat je wilt en waar je naar toe wilt groeien, heb je hier goed zicht op. Verdiep je vervolgens de webshopsoftware-oplossingen die beschikbaar zijn en je kunt een weloverwogen keuze maken, zodat je een webshop kunt inrichten waar je nog lang plezier van zult hebben.

Omdat er ongelooflijk veel mogelijkheden zijn voor webshopsoftware, is het niet te doen om elke oplossing te bespreken. Daarom richt ik me in mijn vervolgartikel twee populaire webshop oplossingen die op verschillende manieren zijn opgebouwd: Magento en e-commerce plugins voor WordPress.