Innovatie

7 inspirerende ideeën voor 2013

0

Na de laatste bewegingen van Nanine Linning’s buitengewone dansers op TEDxAmsterdamWomen 2012 joel ik vanaf de eerste rij en geef ik een daverend applaus. We hebben een inspirerende dag achter rug. Onderweg naar huis besluit ik geen ‘gewone’ reportage te maken, maar de boodschappen van de sprekers als inspiratie voor 2013 te gebruiken. Vrouwen én mannen: zet je schrap!

Idee 1: durf te kiezen

In de inleiding van het programmaboekje lees ik dat wij aan de vooravond van een stille revolutie staan. “Eén waarin zowel kracht als kwetsbaarheid verandering brengen in de manier waarop wij omgaan met de wereld en met elkaar. […] steken vrouwen met succesverhalen boven het maaiveld uit. Het is hun daadkracht, trots, passie en visie die langzaam de wereld om ons heen verandert.”

Dat er een hoop gaande is, is duidelijk. Breder getrokken spreken wij bijvoorbeeld over een transitie-economie. Schrijfster Elizabeth Gilbert legt in een voordracht uit: “De hedendaagse vrouwen zijn niet te vergelijken met de eerdere generaties. Er is geen vergelijkingsmateriaal. Het speelveld waar de hedendaagse vrouw zich in manoeuvreert, is niet hetzelfde als eerder in de geschiedenis. De hedendaagse moderne of westerse vrouw heeft meer keuzes dan ooit.”

Tegelijkertijd zijn wij er als hedendaagse generatie vrouwen nog lang niet. Simultaan aan onze vrijheid worden onze keuzes nog steeds beperkt door verouderde commissarisstructuren, het glazen plafond, de krabbenmand en misogynisten, oftewel vrouwenhaters om maar een aantal bekende slinkse factoren te noemen. “Die hele nieuwe situatie vraagt om andere vaardigheden en beslissingspatronen van de vrouw. Vaak moet zij het ondanks de steun van anderen helemaal uit zichzelf halen,” zegt Gilbert terecht.

Bij TEDxAmsterdamWomen lieten de sprekers aan de hand van hun talks zien hoe zij hebben gekozen. Soms moet je dat waar je bang voor bent juist durven te kiezen en je hart volgen.

Idee 2: open je ogen, pak de sleutel en volg jouw missie

Barbara Hofmann werkte tientallen jaren in de financiële sector en had ooit als doel een eigen bedrijf te starten, totdat zij haar ogen echt opende, de sleutel pakte en haar echte missie ging volgen. Zij bekommerde zich om weeskinderen en straatkinderen in Afrika, hielp mee aan een onderwijsprogramma en liet een wooncentrum door de UN bouwen. Dat ging niet zonder tegenslag. Het wooncentrum moest na vernieling weer worden neergezet, zij kwam in aanraking met de meest hartverscheurende verhalen en belandde door malaria een tijd in coma.

“Ik heb de privilege gehad om aan de belangrijkste universiteit van de wereld les te krijgen, namelijk de universiteit van de kinderen. Ik zou iedereen willen meegeven het hart te openen en de harde levenslessen in iets goeds om te zetten, in groeikansen en nieuwe mogelijkheden. Durf te leven en sta daarmee voor waarden, kracht, hoop en geluk.” Hofmann laat ons de handen van de bezoekers rechts en links van ons in de zaal vastpakken. Als wij gezamenlijk voor het leven staan, kunnen wij daar de focus op leggen in de wereld.

Accepteer cookies

Idee 3: compromissen sluiten met betrekking tot ambities is voor “pussies”. Doe wat je wilt doen.

Olivia Bee bewandelde haar eigen pad en besloot het niet zo nauw te nemen op school. Ooit wilde zij iets gaan doen wat als “conventioneel slim wordt gezien door de maatschappij”, maar in plaats daarvan kwam haar droom uit en nu fotografeert zij voor grote namen. Het begon allemaal toen zij op de middelbare school de kans kreeg om als fotograaf aan de slag te gaan, waar ze vervolgens helemaal voor is gegaan.

Belangrijk is om jezelf te waarderen. Je hebt de meeste waardering van jezelf nodig en niet van anderen. Daarnaast moet je andere dingen blijven doen naast de dingen die je moet doen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want in de praktijk raken de zaken die wij graag willen doen ondergesneeuwd door de zaken die moeten gebeuren. Zelfmotivatie en passie voor hetgene wat je het liefst wilt doen, zijn absolute musts. Vaak worden die ondermijnd door teleurstelling en angst, maar zolang je die twee zaken hebt, kan niemand datgene wat je zou willen doen, van je afpakken. “Sluit geen compromissen met betrekking tot jouw ambities. Dat is voor watjes. Doe wat je wilt doen,” zegt Bee.

Accepteer cookies

Idee 4: laat je leiden door je inner key, niet door de verwoestende externe geluiden

Model Kim Feenstra spreekt over het onrecht wat anderen je soms kunnen aandoen. Haar verhaal klinkt bekend in de oren. Zij spreekt over haar pad vol ups en downs. Als kind kwam zij erachter dat zij niet goed kon horen. Zij besloot vanaf dat moment naar haar innerlijke stem te luisteren die zij inner key noemde, ook in de moeilijkste situaties. Nadat zij bekend werd via het televisieprogramma Holland’s Next Top Model kwam haar schaduwverleden naar buiten. Iedereen had een mening over haar en het bleef niet bij beoordelingen. Mensen maakten het erger. Ook had het directe gevolgen voor haar carrière. Het bureau waar zij destijds aan verbonden was, vertelde haar dat zij de Italian Vogue wel kon vergeten. Haar liefde verloor zij aan de dood. Zij besloot zich niet te laten leiden door de verwoestende externe geluiden van anderen en het onrecht dat haar werd aangedaan, maar door haar inner key.

Accepteer cookies

Inmiddels is zij bij een ander agentschap aangesloten, eentje die in haar gelooft. Ook is ze getrouwd. En die Italian Vogue? Laat je nooit vertellen wat je wel en niet kan doen. Dit jaar is het haar gelukt. Zij staat eindelijk met een grote spread in het vooraanstaande magazine. “In het Nederlands hebben wij daar een gezegde voor,” zegt Sylvana Simons als zij het podium weer opkomt, die TEDxAmsterdamWomen host. “Dusch!”

Idee 5: heb veerkracht en zet door

Elke Geraerts, slimste Nederlandse – eigenlijk Belgische – vrouw en mijn VIVA400 co-winnares vertelt dat je je hersenen kunt trainen en bewuster in het leven kunt staan. Als je verliefd wordt, denk je dat dat in jouw hart gebeurt, maar het gebeurt eigenlijk allemaal in je hersenen. Zij deed onderzoek naar de factoren waardoor mensen in het leven slagen. De verwachting is dat depressie de grootste aandoening zal zijn in 2020. Niets nieuws onder de zon als je bedenkt dat een overgroot deel van ons land aan de antidepressiva zit, maar er meer aandacht aan besteden, is cruciaal.

Nu blijkt dat mensen met een moeilijke levensstart later in hun leven vaker een grote voorsprong hebben, omdat zij hun veerkracht hebben kunnen trainen. Anticipeer op de toekomst en durf knopen door te hakken. Daar wordt jouw veerkracht door versterkt en dat zorgt ervoor dat je doorzet.

Accepteer cookies

Idee 6: verander iedere dag iets, al is het iets kleins. Op den duur verandert je leven.

Sarah Britton lette vroeger nooit op gezond eten en at dat waar zij vol van raakte, totdat zij een jaar lang op een boerderij verbleef en verliefd werd op organisch eten. Ze wilde haar kennis verder verspreiden en begon een blog. Op TEDxAmsterdamWomen laat zij zien hoe je van noten melk maakt. Nieuwsgierig loop ik het podium op en neem een glaasje. Het smaakt prima. Met een beetje honing erbij zou het zelfs bijzonder smaakvol zijn. Via haar blog laat Sarah Britton zien dat als je dagelijks één verandering doorvoert – bijvoorbeeld in je eetpatroon – je leven op den duur verandert. Het maakt niet uit hoe langzaam of snel je gaat en hoe klein of groot die verandering precies is, als je er maar mee doorgaat. Stukje bij beetje ga je de juiste kant uit. Wanneer je dan terug kijkt, kun je bekijken hoe noemenswaardig die progressie is.

Accepteer cookies

Idee 7: wanneer wij cultuur steunen, steunt het ons. Zet door.

Tatiana Chevtchouk vertelt over Rusland, haar honger naar kunst en cultuur, de gevolgen van de oorlog en haar pad op weg naar vrijheid als pianist. Haar verhaal raakt mijn geschiedenis en ik word gelijk meegezogen. Ik herken haar expressie – enigszins typerend voor Russische vrouwen, pijn en strijd. Als je wilt weten wat pure drama of theater is, bekijk deze talk. Wil je iemand zien met een echte honger naar kunst en cultuur, bekijk deze talk. Wil je weten wat echte doorzettingsvermogen, zelfopoffering en pijn betekent? Wederom: bekijk deze talk.

Als klein meisje groeit Tatiana Chevtchouk op in het Russische woud, volledig in the middle of nowhere. Al gauw vormt muziek haar redding. In haar beleving kan zij haar omgeving via muziek ontvluchten. In het bos geeft zij zogenaamde privéconcerten. Zij verlaat haar ouderlijk huis om in barre omstandigheden toch nog een studie muziek te kunnen gaan doen. Op het moment dat zij uiteindelijk in Moscow het conservatorium afgerond en als pianist aan de slag kan gaan, moet zij noodgedwongen voor de familie zorgen. Zij kan haar eigen droom niet achterna en reist in plaats daarvan het land door om spullen te verkopen, zodat het gezin in ieder geval kan leven.

Jaren later beland zij in Nederland door de man waar zij een relatie mee heeft. Inmiddels geeft zij pianoles en organiseert zij concerten. Alle kinderen zijn welkom, niet alleen de beste van de beste zoals toen gebruikelijk was in Rusland. Tatiana probeert de lessen van haar pianolerares die noodgedwongen moest stoppen met spelen door te geven aan haar leerlingen. Omdat zij eindelijk kan doen wat zij altijd wilde doen, houdt zij zo van Nederland.

Accepteer cookies

Zij eindigt met een duidelijke boodschap. Bezuinig niet op kunst en cultuur. “Wanneer wij cultuur steunen, steunt het ons. Ik heb dat in levende lijve ondervonden door muziek,” zegt Tatiana Chevtchouk. Zij zegt haar heimat toch dankbaar te zijn voor wat zij heeft meegekregen. Het valt mij op hoeveel Russen dit zeggen en soms begrijp ik niet hoe zij dit kunnen vinden.