Reportages

Weg met onzin-content, craft is king!

0

11-12-2012, dé grote dag op de spiksplinternieuwe ‘Inspire Conference’ in de prachtige stadsgehoorzaal in Leiden. De dag begint vroeger dan vroeg, om de (uiteraard) vertraagde trein op Rotterdam Centraal te kunnen halen. Slaperig, maar klaar voor een dag bomvol inspiratie, webdesign, interessante online ontwikkelingen en bovenal grote sprekers van all-over-the-world, stap ik de inderdaad vertraagde trein in. Ik heb er (alleen al om de ijskoude winterterreur te kunnen ontsnappen) reuzeveel zin in.

Levend bevroren maar ready to be inspired, kom ik aan in de Stadsgehoorzaal en kan ik nog net op tijd een warme bak koffie halen. Het is tijd om de grote zaal binnen te gaan en mijzelf vol te proppen met verfrissende ideeën. Genietend van de sterke koffie en de voelbaar inspirerende atmosfeer in de zaal, word ik van koude buitensferen direct naar warmere, creatieve sferen gezongen door een artistiek meisje met bijpassend hoedje. Wat een leuke ambiance!

Inspirazend interessante presentaties

Het meisje maakt plaats voor Robert Eerhart, de organisator van het evenement. Na een korte introductie en het noemen van de sponsoren, wordt de eerste spreker aangekondigd. Samen met mijn collega’s van Level Level, mijn op volle toeren krakende hersens en mijn digitale notitieblok in de aanslag, ben ik er helemaal klaar voor; let the sprekers begin!

Simon Collison: Crafting the Progressive Web

Simon Collison komt op en zet de toon met zijn duidelijk eigenwijze, maar vooruitstrevende blik op design. Hij vertelt over zijn grote inspiratiebron Bauhaus en hoe industriële, non-digitale revoluties van vroeger hem hebben gevormd tot de digitale innovator die hij vandaag de dag is. Mooi om te zien is hoe de passie van zijn gezicht druipt, terwijl hij de zaal inspireert met voorbeelden van hoe het wel en niet moet.

Naast inspireren, zet Simon ons ook aan het denken: wat hebben we met z’n allen als creative community bereikt? Hij geeft ons een voorzet (webstandaarden, grids, CSS, integraties met software, etc.) en inspireert ons deze zelf om te toveren in een doelpunt: we mogen trots op onszelf zijn voor wat we hebben bereikt!

Shelly Bowen: How Content Strategy Makes Design Shine

De eerste vrouw, een verfrissing tussen de met mannen gevulde zaal en de meerderheid aan mannelijke sprekers. Shelly Bowen, contentstrategist, schetst ons een ideaal scenario: één waarbij je als graphic designer / developer aan de slag kunt op basis van de aangeleverde content. Immers; “content is king!’’ Maar de praktijk is vaak anders, weten wij.

Natuurlijk is er bij veel projecten geen contentstrategist betrokken, maar dankzij Shelly weten we nu precies wat die rol inhoudt en hoe je die optimaal voor een project kunt inzetten.

Bovendien maakt haar verhaal veel sense: het is extreem belangrijk een contentstrategie te hebben voor je aan de code of het design begint. Zeker nu we de dramatische voorbeelden zien die Shelly aandraagt: websites die na een wijziging in de contentstrategie, volledig moeten worden omgegooid. De boodschap is helder: als je geen content hebt en toch begint met het design, loop je dikke kans je ontwerp binnen de kortste keren in de prullenbak te moeten gooien.

Chris Shiflett: On Purpose

Het is tijd voor een revolutie en All-American-Chris vertelt ons welke dat zou moeten zijn: die van programmeur naar ‘craftsman’. De zaal is stil en juicht tegelijk. Terecht ook in onze ogen en zeker in die van Chris Shiflett. We zouden onszelf dus geen ‘programmeur’, maar ‘ambachtsman’ moeten noemen. Want, “als wij programmeurs zijn, dan zijn onze managers e-mailers’’.

Chris is all about inspiratie met een dit geval helemaal niet irritant over the top Amerikaans smaakje. Een aantal prachtige voorbeelden (Cardigan Jeans, Pictorial Websters) maken ons duidelijk dat mensen geen product kopen, maar een verhaal. Geen dienst, maar een idee. Als we passie hebben voor wat we doen en dit tot op het bot verwerken in wat wij als ambachtslieden maken, dan komt succes vanzelf.

Ik zou nu natuurlijk kunnen zeggen dat de praktijk anders werkt en dat de rest van de wereld geen Amerika heet, maar dat ga ik niet doen. Ik voel me geïnspireerd en enthousiast om lekker ambachtelijk aan de gang te gaan. Hulde aan meneer Shiflett!

Derek Featherstone: Thinking Beyond the Device

Zeker één van de meest interessante verhalen op deze conference. Derek Featherstone houdt zijn betoog over ultieme responsiveness en op maat gemaakte content. Zijn boodschap is kraakhelder: content is niet KING, context is niet KING, maar content in context is KING. Zijn vraag luidt: “what defines context?’’ en zijn antwoord is: “time, location, proximity, device, state of mind, capabilities, activity en interests.” Op het moment dat je deze dingen van de gebruiker weet ben jíj de KING, want dan ben je in staat de ultieme gebruikerservaring te creëren.

Als klap op de vuurpijl vertelt Derek ons ook nog even wat de ultieme gebruikerservaring precies is of zou moeten zijn. Hij noemt hier o.a. het voorbeeld van de website van de Inspire Conference. Deze website zou op verschillende momenten een andere rangorde in content moeten bieden, want: wat willen bezoekers weten voordat de conferentie plaatsvindt? En wat willen zij weten tijdens de Conferentie? En daarna? Stem je content en context daarop af, is zijn punt.

Maar het kan nog veel beter, volgens Derek. Je Gmail-account zou je mailtjes moeten weergeven aan de hand van je mood en een evenement zou informatie kunnen bieden op basis van je locatie. Hij laat zichzelf nog een tijdje gaan in deze mooie-maar-extreme-voorbeelden-modus, maar het verhaal is duidelijk: denk heel goed na over welke informatie je de gebruiker biedt.

Brad Frost: Death to Bullshit

Een leuke titel en een nog veel leuker betoog. Brad Frost heeft duidelijk ervaring met cabaret en weet de volledige zaal op een diep niveau mee te sleuren in zijn briljante verhaal. En dat zonder ook maar een woord te zeggen in de eerste minuut: op een groot scherm zie je een aantal tellers lopen die aangeven hoeveel content er wereldwijd in die ene minuut op internet wordt geknald. Na een minuut stil zijn (en met open mond naar het scherm staren), staan er een aantal schrikbarend en onuitspreekbaar grote getallen op het scherm.

Na een paar goede grappen, verschijnt er een nieuw getal op het scherm: 24. Daarmee is Brad’s moraal van het verhaal meteen helder: de hoeveelheid informatie groeit met de snelheid van het licht, terwijl de hoeveelheid tijd die we op een dag hebben om deze overload aan informatie te verwerken gelijk blijft. Wat Brad betreft, zijn er twee dingen die we moeten doen: ophouden met bullshit uploaden en de nu al aanwezige content filteren om genoeg te kunnen hebben aan die 24 uur.

Met bullshit bedoelt Brad overigens (een overdaad aan) advertenties, de compleet overbodige teksten op de meeste websites, QR codes, spam, en alle andere zaken die van de inhoud afleiden.

Een geweldig verhaal, maar wat mij betreft een ietwat idealistische insteek; zonder advertenties geen (of minder) inkomsten en zonder inkomsten geen ‘craftmanship’. Trouwens leuk om te weten: 10% van alle foto’s ooit gemaakt, is in 2011 gemaakt.

Jeffrey Zeldman: The New Craft of Web Design

Jeffrey Zeldman is een bekende levende legende. Hij was betrokken bij het Blogger-project (voordat het werd overgenomen door Google), is grondlegger van ‘A list Apart’ en een guru op het gebied van webdesign. Bovendien blijkt hij ook nu weer een bijzonder sterke spreker. Zijn verhaal is inhoudelijk sterk, maar lijkt veel op het verhaal van eerdere sprekers, met name dat van Brad Frost.

Maar voor Zeldman is het niet moeilijk zich te onderscheiden wat vorm betreft; zijn verhaal is doordrenkt met sarcasme, humoristische voorbeelden en gewaagde statements. Een goed voorbeeld hiervan is het typische gebruik van verwarring tussen ‘echte’ download links en links die verwijzen naar externe sites met de intentie je van alles en nog wat aan te smeren.

Als ‘nerd’ of ‘internetjunk’ vergeten we volgens Zeldman vaak dat het voor de meeste mensen veel moeilijker is om hun weg te vinden naar de juiste informatie. Houd het design daarom clean en je informatie overzichtelijk en duidelijk.

8 sprekers en bijna 9 uur verder, sluit Zeldman de conferentie af met zijn statement: ‘’in het geval van responsive design: mobile first!’’ Wat mij en mijn collega’s van Level Level betreft: we couldn’t agree more.

Volgend jaar weer!

Ik kan er lang en kort over praten (en volgens mij heb ik in dit artikel al lang genoeg gepraat), maar ik kan na deze inspirerende dag maar één conclusie trekken: volgend jaar weer! Same date, same place.

Om het artikel leesbaar te houden, komen niet alle sprekers aan bod, maar heb ik een selectie van 6 sprekers gemaakt.