Onderzoek

Social media & MKB: B2B actiever dan B2C

0

Welke rol vervullen social media voor het MKB? In welke mate is het MKB actief? Wat is de werkwijze van deze organisaties? Wat zijn de beweegredenen om actief te zijn? En levert het resultaat op? Aan de hand van een enquête hebben een aantal van mijn collega’s deze vragen onderzocht. De uitkomsten zijn soms bijzonder, maar passen vooral in de lijn der verwachtingen.

80% van MKB actief

Het MKB in Nederland heeft een grote start gemaakt in 2012. Ruim 80% van de respondenten maakt gebruik social media. Onze enquête is via verschillende (online) kanalen verspreid, waaronder een aantal brancheorganisaties. De werkelijke cijfers liggen daarom waarschijnlijk lager. Het CBS presenteerde vorige week woensdag dat vier op de tien bedrijven actief zijn met social media. Wij gaan met ons onderzoek dieper in op de werkwijze van het MKB.

Verder is te zien dat de B2B-bedrijven meer gebruik maken van social media dan de B2C-bedrijven. De reden om niet te starten met social media is vooral gebrek aan kennis en tijd. Een vierde van deze bedrijven geeft aan dat de doelgroep niet aanwezig is op social media. Gezien de hoge social media penetratie onder de Nederlandse bevolking is dat opmerkelijk te noemen. Is de doelgroep niet aanwezig? Of blijkt hieruit dat het MKB over onvoldoende kennis beschikt? Dat zal per case waarschijnlijk verschillen.

Facebook, Twitter & LinkedIn populairst voor MKB

Onder de respondenten die gebruikmaken van social media blijken Facebook, Twitter en LinkedIn verreweg de populairste netwerken.  Daarnaast zien we niet verrassend dat bedrijven die actief zijn in B2B meer gebruik maken van LinkedIn en dat B2C-ondernemingen meer gebruik maken van Facebook.

Werkwijze: tijd, capaciteit & frequentie

Welke rol spelen sociale media in het MKB? En hoeveel tijd en prioriteit wordt eraan besteed? Ondanks de grote aanwezigheid van het MKB is de activiteit bijzonder laag. Bij 53,4% van de bedrijven is slechts 1 persoon verantwoordelijk voor social media. Daarnaast besteedt het MKB gemiddeld tussen de 0 en 5 uur in de week aan social media. Dit is niet veel.

Wanneer de vraag wordt gesteld hoe vaak zij een bericht plaatsen, blijkt dat gemiddeld 1 tot 3 keer in de week te zijn. Er is ook een grote groep die vrijwel nooit iets plaatst. Vooral luchtige berichten en vacatures worden vaak vergeten.

Ook het promoten van eigen social media wordt vaak vergeten. Een vierde van de respondenten geeft aan geen gebruik te maken van social media buttons. Met name de bedrijven in de B2C vergeten dit vaker.

Adverteren, managen & monitoren

De resultaten laten verder zien dat 30% adverteert op social media. Ongeveer evenveel bedrijven gebruiken daarnaast een social media monitoring tool. De werkwijze heeft verder ook betrekking op het aantal medewerkers. Deze is onder andere van invloed op de komst van een social media protocol. Hoe meer medewerkers, des te sneller er regels worden bepaald.

Waarom starten?

Wat zijn de belangrijkste beweegreden om te starten met social media? Volgens de respondenten draait het met name om naamsbekendheid en ‘in contact komen met de doelgroep’. Ook het promoten van producten of diensten en meer bezoekers naar de website trekken (traffic) worden gezien als belangrijke doelen. En het valt te betwijfelen of het een op zelf staand doel moet zijn, maar ook het aantal likers en volgers vindt het MKB belangrijk.

Het aantal ‘fans’ en het aantal bezoekers naar de website zijn dan ook de populairste graadmeters.  Zeer waarschijnlijk omdat deze doelen het makkelijkst te meten zijn. Het meten van de interactie volgt op de 3e plaats.

Omzetgroei?

Opmerkelijk is dat 43,3% van de respondenten meer omzet ‘belangrijk’ of zelfs ’heel belangrijk’ vindt. Er zijn weinig goede cases die aantonen dat social media leidt tot omzet. Social media worden door internetmarketeers niet snel gezien als e-commercekanalen, maar daar denkt het MKB duidelijk anders over. Het MKB is vaker positief gestemd, zo blijkt. Ruim 67% van de respondenten verwacht een omzetgroei te realiseren met behulp van social media.

Geïnteresseerd in de volledige onderzoeksresultaten? Download hier het rapport.