How to

Verbeter je ROI met negatieve zoekwoorden

0

Iedereen weet wel dat het belangrijk is om negatieve zoekwoorden uit te sluiten. Niet alleen om ervoor te zorgen dat je bedrijf, product of dienst niet met bepaalde zoekwoorden geassocieerd worden, maar ook om onnodige kosten te besparen. Hoe je het ook wendt of keert: uitsluitingszoekwoorden zijn belangrijk bij het beheren van je online advertentiecampagnes.Je kunt uitsluitingszoekwoorden toepassen op zowel advertentiegroepen als campagnes. Je kunt ze los uitsluiten per advertentiegroep, per campagne of via een uitsluitingszoekwoordlijst. Maar welke manier van uitsluiten is nu het handigst en hoe vind je negatieve zoekwoorden voor jouw bedrijf, product en of dienst?

Negatieve zoekwoorden voor webwinkeliers

Er zijn ongetwijfeld woorden waarvan je niet wilt dat je bedrijf, product of dienst ermee geassocieerd worden. Zorg ervoor dat je deze zoekwoorden helder hebt en noteer ze, zodat je deze woorden mee kunt nemen. Negatieve zoekwoorden die je als webwinkelier al snel in je uitsluitingslijst hebt staan zijn:

  • vergelijken: bij deze zoekintentie is de doelgroep zich nog aan het oriënteren en heeft geen directe koopintentie;
  • gratis & tweedehands: waarschijnlijk zal je als webwinkelier geen gratis of tweedehands producten aanbieden;
  • reparatie: als men het woordje ‘reparatie’ voor of achter het zoekwoord  heeft staan, heeft het een totaal andere betekenis en zoekintentie gekregen.

Daarnaast zijn er negatieve zoekwoorden waar je niet direct aan denkt. Maar hoe vind je deze zoekwoorden?

Gebruik rapport ‘Zoektermen’

Bij actieve campagnes kun je in het tabblad ‘zoekwoorden’ via de functie ‘zoektermen weergeven’ de daadwerkelijk gebruikte zoekwoorden inzien waarmee je advertenties zijn weergegeven. Je kunt kiezen of je het rapport wilt zien van alle zoekwoorden of van een aantal zoekwoorden die je selecteert. Je kunt bijvoorbeeld alleen brede zoekwoorden of alleen zoekwoorden die veel impressies/klikken hebben ontvangen selecteren.

Selectie van zoekwoorden aanpassen

Je kunt het rapport op campagne- of advertentiegroepniveau raadplegen. Maar om een bulk met uitsluitingszoekwoorden te vinden kun je dit het snelst op campagneniveau doen. Dit rapport is ook uitermate geschikt om zoekwoordideeën op te doen voor uitbreiding van je advertentiegroepen.

Rapport raadplegen op campagneniveau

Op deze wijze kun je snel de zoekwoorden uitsluiten waarop je niet gevonden wilt worden. Je kunt bij het selecteren van negatieve zoekwoorden kiezen om de zoekwoorden uit te sluiten op advertentiegroepniveau, op campagneniveau of via een uitsluitingszoekwoordenlijst.

Zoekwoorden uitsluiten

Zoekwoorden uitsluiten op advertentiegroepniveau, op campagneniveau of via een uitsluitingszoekwoordenlijst.

Houd – naast het regelmatig uitvoeren van het zoekwoordrapport – ook het nieuws in de gaten. Stel je bent actief in de cruise-branche, dan wil je na de ramp met de Costa Concordia natuurlijk meteen zoekwoorden als: ‘concordia’, ‘gezonken’, ‘schipbreuk’, ‘ramp’, ‘ongeluk’, ‘ongeval’, ‘drenkeling’ et cetera uitsluiten.

Houd rekening met uitsluitingszoekwoord-type

Bij het uitsluiten van zoekwoorden dien je rekening te houden met het type uitlsuitingszoekwoord dat je gebruikt. Zo kun je een zoekwoord exact, op zinsdeel of breed uitsluiten.

  • [exact] uitsluiten: de advertentie wordt niet vertoond indien het uitsluitingszoekwoord de zoekopdracht is;
  • “zinsdeel” uitsluiten: de advertentie wordt niet vertoond indien het uitsluitingszoekwoord voorkomt ongeacht er nog andere woorden voor of na staan tot en met het 10e woord. Voorbeeld: “tweedehands”: is tweedehands het 11e woord dan wordt de advertentie toch vertoond;
  • breed uitsluiten: de advertentie wordt niet vertoond indien het uitsluitingszoekwoord voorkomt in de zoekopdracht. Voorbeeld: tweedehands: indien dit zoekwoord gebruikt wordt zal de advertentie niet vertoond worden.

In het algemeen sluit ik de zoekwoorden uit als “zinsdeel” op campagneniveau en als [exact] op advertentiegroepniveau. Hieronder gaan we dieper in op het uitsluiten van zoekwoorden via uitsluitingszoekwoordenlijsten.

Gebruik uitsluitingszoekwoordenlijsten

Met uitsluitingszoekwoordenlijsten wordt het eenvoudiger om negatieve zoekwoorden te beheren. Zeker met het beheren van grote accounts is het werken met uitsluitingszoekwoordenlijsten een aanrader. Met deze optie is het mogelijk om eenmalig een lijst met negatieve zoekwoorden aan te maken en deze te koppelen aan verschillende campagnes. Als je hier gebruik van maakt hoef je dus niet meer handmatig per campagne dezelfde uitsluitingen toe te voegen. De functie is wel enigszins verstopt en tot op heden vind je deze lijsten niet terug in Adwords Editor. Je vind de uitsluitingszoekwoordenlijsten in de interface linksboven in je bedieningspaneel in de bibliotheek. Hier kun je de lijst met uitsluitingszoekwoorden aanklikken.

Negative keywords

Campaign negative keywords

Vervolgens klik je op ‘nieuwe lijst met uitsluitingszoekwoorden’ toevoegen.

Nieuwe lijst toevoegen

Nieuwe lijst met uitsluitingszoekwoorden toevoegen

Hier geef je de lijst een naam en vul je de zoekwoorden in, waarop je niet gevonden wilt worden. Geef je zoekwoordlijst een duidelijke naam, zodat je met een blik op de lijst meteen weet wat voor soort zoekwoorden er in de lijst staan. Let er ook meteen op dat je de zoekwoorden een zoekwoordtype mee geef. Voorbeeld: als je actief bent in de reisbranche, maar niet voor alle bestemmingen reizen aanbiedt, dan wil je deze bestemmingen uitsluiten op alle relevante campagnes.

Zoekwoorden uitsluiten op meerdere campagnes

Zoekwoorden uitsluiten op meerdere campagnes

Uiteraard kun je je lijsten opslaan, aanpassen en verwijderen en kun je woorden toevoegen, verwijderen, et cetera. Je kunt zelf bepalen op welke campagnes je de uitsluitingslijsten wilt toepassen. Dit doe je door je uitsluitingszoekwoorden op te slaan en vervolgens opnieuw op de lijst te klikken. Je ziet dan je uitsluitingszoekwoorden staan met daaronder je campagnes. Selecteer hier de campagnes waarop je uitsluitingszoekwoordenlijst van toepassing is.

Specifieke campagnes

Zoekwoorden selecteren

Campagnes selecteren

Specifieke campagnes selecteren

Uiteraard zul je naast deze uitsluitingszoekwoordenlijsten ook nog zoekwoorden enkel in verschillende advertentiegroepen willen blijven uitsluiten. Blijf dit ook vooral doen. Het uitsluiten van zoekwoorden is een proces dat regelmatig gecontroleerd en herhaald dient te worden.

Conflicting negative keyword report

Een nieuwe innovatie van Google is de conflicting negative keyword report (de tegenstrijdige Uitsluitingszoekwoord rapport). Dit rapport laat zien welke uitsluitingszoekwoorden ervoor zorgen dat normale zoekwoorden niet vertoond worden.  Tot nu toe kon je ofwel handmatig je account controleren of Excel gebruiken om te zien welke mogelijk conflicterende negatieve zoekwoorden er zijn.  Vanaf heden kan je in de Interface van Google een conflicterend negatieve hulpprogramma voor zoekwoorden draaien, waarmee je deze zoekwoorden in de interface kunt zien en de problemen op kan lossen. Dit rapport is nu alleen nog maar beschikbaar in een aantal accounts in de interface van Adwords.

Voor welke uitsluitingsmethode ga jij? En heb je nog aanvullende tips op dit artikel? Laat dan je reactie achter.