How to, Verdieping

Viraal verhaal: de opmars van visuele content

0

De enorme hoeveelheid Instagram-gebruikers, de verslavingsgevoeligheid van Pinterest en het bizarre gemak van het rebloggen van beelden op Tumblr, ik zie een trend: de opmars van visuele content. Ik heb er het afgelopen half jaar artikelen over geschreven en presentaties over gegeven. Eén ervan, the rise of visual content, is viral gegaan dankzij Slideshare. Hun slogan ‘We make your content go viral’ klopt in mijn geval. Hier is mijn verhaal in tekst.

Lekker groot beeld

Bloggers gebruiken al jaren groot beeld, maar waarom doen bestaande merken dat zo weinig, vroeg ik mij af? Slechts nieuwe concepten en startups, meestal sites met een doel of functionaliteit zoals Twitter, Peerindex en Wetransfer ,weten dat lekkere beeld-gevoel precies te pakken. Old-skool papieren magazines zijn daar (nog) niet toe in staat geweest, een concept als Flipboard heeft ervoor moeten zorgen dat hun content er digitaal echt mooi uit ging zien op de iPad en iPhone. Tot ik het Pitchfork interview en Snowfall-project van de New York Times onder ogen kreeg. Bekijk ze zeker eens om te zien hoe mooi digitaal (bewegend) beeld en tekst elkaar kunnen versterken.

Visuele content: waarom nu?

Voor het congres webredactie in november 2012 heb ik er een presentatie van gemaakt: ‘De opmars van visuele content‘. Omdat het onderwerp visuele content was, moest het ook een visuele presentatie worden. In de loop van de tijd heb ik gelukkig al een heleboel mooie visuele voorbeelden bewaard. Dat doe ik met Pinterest, de superhandige social tool voor het bewaren, categoriseren en delen van beeld.

Minamoka illustratie

Illustratie gemaakt nav ‘the rise of visual content’ door Duitse blogger Minamoka

Ik heb mooie CV’s bewaard, mijn visueel gemaakte LinkedIn-contacten, de leukste infographics en het bijzondere dynamic content interview met de band ‘Bat for Lashes’ van Pitchfork. Bij het zien van al deze mooie voorbeelden dacht ik: maar hoe deden we dat eerst dan? Hoe zag de meeste content er een paar jaar geleden uit? Toen kwam ik op het idee om een WORD-cv, functionele streams van Twitter en iTunes en wat staaf- en taart diagrammen erbij te zetten als voorbeelden van hoe we ‘vroeger’ werkten. Ik vroeg me daarbij ook af wat er veranderd is, zodat we het nu allemaal zoveel visueler kunnen en willen maken.

En daar kwam een rijtje ontwikkelingen uit voort:

  • Iedereen heeft een smartphone met camera en deelt naar lieve lust
  • Visueel gedreven apps, aplicaties, sites en communities zijn enorm in opkomst
  • De snelheid van internet is geen issue meer
  • Iedereen is een designer met betere tools, apps en voorbeeldtemplates
  • We mogen weer experimenteren, o.a. dankzij de komst van html5
  • Foto’s en video’s krijgen meer likes en worden meer gedeeld op social media
  • Er is teveel data, visualitie is nodig om op te vallen en om het beeld helder te krijgen en te begrijpen

In mijn presentatie op Slideshare vind je allerlei voorbeelden van deze tools, apps en applicaties om je content visueler te maken.


Presentatie delen op Slideshare

Voor het internationale bloggerevent ‘Meet the blogger’ in Stockholm heb ik dezelfde presentatie geüpdatet en vertaald in het Engels. Een aantal bloggers dat aanwezig was op dit event heeft mijn presentatie gedeeld via social media. De volgende dag had ik een mail in mijn inbox:

“Your presentation has been chosen as one of SlideShare’s Top Presentations of The Day. We’ve showcased it on the top of the SlideShare homepage. Kudos from our editorial team for your effort. Your presentation was chosen from the thousands uploaded to SlideShare everyday from across the world.”

En toen ging het los…

Wat gebeurt er als je presentatie viral gaat?

Na drie dagen is mijn presentatie meer dan 100.000 keer bekeken. Viraal gegaan.
Ik vind het zelf ook een goede presentatie, maar zo goed, dat had ik niet voorzien! Misschien wordt de presentatie wel zoveel gedeeld omdat ik veel aansprekende visuele voorbeelden gebruik, zoals ik zelf beweer bij de tips voor het gebruik van visuele content. Misschien had niemand deze visuele trend al zo duidelijk omschreven en vormgegeven. Of misschien was het gewoon geluk.

Ik heb er in ieder geval (nog) niet veel profijt van. Een 20-tal extra Slideshare- en Twitter-volgers, wat complimenten op social media en op mijn werk en een stel trotse ouders. Daar ben ik heel blij mee natuurlijk, maar waar blijft die lading aanvragen voor presentaties en workshops? Ik heb mezelf (met presentatie) meteen aangemeld bij het congres South by Southwest Interactive. Daar ga ik begin maart heen, maar dat programma zit helaas al dichtgetimmerd. Gelukkig sta ik wel op de Mediaparade van 16 tot en met 18 april, dus mocht je interesse hebben, kun je de presentatie ook live zien.

Portretschets Kirsten Jassies

Portretschets Kirsten Jassies tijdens haar presentatie. gemaakt door blogger CEZ van mechantstudio.com

In de praktijk

Van de mensen die bij mijn presentatie waren, krijg ik zo nu en dan feedback: ik zet ze aan het denken. Ik kreeg de vraag van een marketeer van kidsmagazines hoe beeld optimaal in te zetten. Van een verwarmingsinstallatie-bedrijf hoe storytelling toe te passen. Van een gemeente hoe zij dat op hun site kunnen doen. En echt overal zijn mooie, relevante voorbeelden voor te bedenken. Het is leuk als mensen iets opsteken van je presentatie, maar nog mooier als ze er echt iets mee doen. Daarom zie je bij dit artikel twee illustraties van mensen die geïnspireerd zijn door mijn presentatie.