Innovatie

Tablets in het basisonderwijs: ontneem kinderen hun handschrift niet

0

Steeds meer basisscholen gebruiken tablets. Toen ik het item op het NOS-journaal hoorde wilde ik meer weten van deze school. Googlen dus, op zoek naar de openbare basisschool De Delta uit Assendelft. Op de site kwam ik al snel het organogram tegen. In het midden een heel grote cirkel, met heel grote letters ‘Directie’ er in.

De directie: het epicentrum van de wereld

Kijk, da’s heldere taal van De Delta, het epicentrum van de wereld is de directie immers. Er omheen hangen wat aandachtsgebieden als ‘zorg’, ‘taal’, ‘kunst/cultuur’, ‘ICT’ en ‘rekenen’. Daaromheen weer een laagje met coördinatoren, en helemaal aan de buitenkant is ook nog een plaatsje ingeruimd voor de ‘Ouders en leerlingen’. Ieder zijn plaats.

dedirectie

Werkboek als rieten stokje voor stoute kinderen

Het begon dus allemaal met dat korte fragment in het NOS-journaal, vorige week zaterdag. Het ging over het gebruik van tablets binnen het basisonderwijs. Hoe tablets kunnen helpen om kinderen zich sneller en speelser het lesmateriaal eigen te maken. De tablet die meteen aangeeft of een keuze goed of fout was, sneller door de oefenstof gaat, die zich aanpast aan het tempo van het kind. Allemaal voordelen.

En ook (het afpakken van) de tablet als sanctie, want als de kinderen vervelend zijn moeten ze ouderwets weer met het werkboek aan de slag. Het werkboekje als rieten stokje voor stoute kinderen. Tot zover goed nieuws. Tablets kunnen het leren heel veel sneller, interactiever, speelser en uitdagender maken.

Hoe belangrijk gaat dat handschrift nog worden?

Maar je kunt ook doorslaan. Dat gebeurde toen werd verteld dat op basisschool De Delta de kinderen alleen nog maar leren schrijven in blokletters. “Ik verwacht dat deze generatie kinderen over vijf jaar niet meer met een handgeschreven boodschappenbriefje naar de winkel gaat maar dat gewoon echt in hun smartphone doet, dus de vraag is hoe belangrijk dat handschrift uiteindelijk nog gaat worden, voor deze leerlingen’. Aan het woord is Babs Schipper, directeur van De Delta. Die grote cirkel in het midden van dat organogram, dus.

handschrift

Alles online, zonder boodschappenbriefje

Een paar kanttekeningen. Deze generatie kinderen van de basisschool doet over een paar jaar nog helemaal geen boodschappen. En als ze het doet en we redeneren consequent dan kopen ze alles direct online, zonder boodschappenbriefje. Het andere wat intrigeert is het leren schrijven met blokletters. De bedoeling zal zijn dat de kinderen leren om met hun vinger blokletters op het scherm te tekenen zodat de tablet ze herkent als letter, neem ik aan.

Maar stel nu dat de computer over pakweg vijf jaar perfect in staat is om gesproken tekst te begrijpen, wat heb je dan nog aan blokletters? Laat die ook maar zitten. Spraakherkenning neemt alle aansturing van apparaten over. Het nieuwe schrijven heet ar-ti-cu-leren en is gestoeld op een onvoorwaardelijk geloof in spraakherkenning. Zo zal het echter allemaal niet zijn. Er is nog een lange weg te gaan.

Neem ze het handschrift niet af

Nee, ik ben geen bok. Bedelf de kinderen onder tablets, maar neem ze het handschrift niet af. Het is een stuk van hun karakter. Dat je jezelf plaatst in het middenste midden van het organogram betekent nog niet dat je kinderen het schrijfrecht mag ontzeggen. Er is vast wel een schrijf-app. En zo niet, dan mag ie er komen.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.