De 7 onbekende nadelen van Facebook: zie ze niet over het hoofd!

0

Facebook is alom aanwezig, ook in Nederland. Het netwerk is razendsnel gegroeid. Dat lijkt ideaal voor je bedrijf, je komt via Facebook immers eenvoudig met je klant in contact. Toch zijn er belangrijke nadelen als je Facebook gebruikt voor je bedrijf. Nadelen die veel mensen, ook de professionals, over het hoofd zien.

De nadelen van Facebook, die je communicatiebureau je niet vertelt

Facebook is de afgelopen jaren enorm gegroeid, ook in Nederland. Daarmee biedt het volop kansen voor bedrijven, want waarschijnlijk zit ook een deel van jouw klanten op Facebook. Maar er is ook een aantal belangrijke nadelen verbonden aan het netwerk.

Het zijn nadelen die je communicatiebureau je waarschijnlijk niet zal vertellen: zij willen immers veel te graag die leuke Facebook-campagne aan je verkopen. Waarom is Facebook soms een wolf in schaapskleren? Wat zijn de nadelen van Facebook, die veel bedrijven over het hoofd zien?

1. Facebook is complex

Het eerste nadeel is heel banaal, maar wel heel belangrijk. Het probleem is namelijk dat Facebook behoorlijk complex is in gebruik. Het onderscheid tussen een zakelijke of een persoonlijke pagina is iets waar veel zelfstandigen in eerste instantie al de fout mee ingaan. Maar ook daarna zijn er volop kleinigheidjes die Facebook lastig maken, ook voor grotere organisaties. Denk aan de vinkjes die je handmatig uit moet zetten om te voorkomen dat relschoppers je feestje ontdekken.

complex Facebook

Belangrijke belemmeringen

Of denk aan de apps die je moet gebruiken om een wedstrijd te organiseren, iets wat officieel niet mag via de timeline. Het zijn allemaal kleine dingen, maar samen maken ze Facebook complex. Gebruik je Facebook als privé-persoon, dan is dit hoogstens hinderlijk. Bij het zakelijk gebruik van Facebook zijn het plots belangrijke belemmeringen. Je wilt immers niet dat je publiekelijk grote fouten maakt of dat je bedrijfspagina offline wordt gehaald doordat je een vinkje op Facebook niet precies begrepen hebt.

Ga je Facebook zakelijk gebruiken? Dan is het belangrijk om je goed te verdiepen in de ins en outs van het sociale netwerk. Bovendien verandert Facebook continu, dus is het zaak om dit steeds bij te houden. Zelf, of door een aantal specialistische medewerkers. Het is te belangrijk om dit niet uit te besteden aan de stagiair die een leuke pagina neerzet.

2. Een leuke actie of verkopen via Facebook mag zomaar niet!

Veel bedrijven willen hun fanbase vergroten met een leuke actie. Maar pas op: dat mag zomaar niet. Dit soort acties moet je buiten de timeline organiseren, via een aparte app. Nu is dit niet zo ingewikkeld, maar je moet het wel even weten. Het plaatsen van een sympathiek bericht om een product te promoten of te verkopen onder je fans? Dat mag zomaar niet. Er zijn volop regels, die regelmatig veranderen. Wil je Facebook gebruiken in je bedrijf, dan moet je zorgen voor specialisten die deze regels in detail kennen en op de voet blijven volgen.

3. Facebook toont lang niet al jouw berichten

Er is een essentieel onderscheid tussen Facebook en andere online netwerken, zoals Twitter. Bij Twitter bepaal je wie je volgt en zie je daarna alle berichten van die persoon in je tijdslijn. Facebook werkt zo niet. Bij Facebook is de zogenaamde ‘edgerank’ van belang, een formule die bepaalt hoe vaak jouw bericht wordt getoond op de timeline van anderen. Heb je 1.000 fans, dan kan het best zijn dat slechts 200 van hen je laatste update te zien krijgen. Dit is iets dat veel bedrijven niet weten en waardoor ze de mist in gaan.

Zo was ik recent bij een presentatie van een gerenommeerd marktonderzoeksbureau dat voor een A-merk had onderzocht hoe vaak jongeren een update van het merk op hun timeline willen zien. Dat bleek zo’n 2-3 keer per dag te zijn, dus ging het merk keurig met die frequentie berichten op Facebook plaatsen. Er daarbij niet aan denkend dat maar een klein deel van de geplaatste berichten ook werkelijk door Facebook wordt getoond. Als grote A-merken met online specialisten en dure adviseurs deze fouten al maken, wie dan nog meer?

4. Je hebt nooit direct toegang tot jouw fans

Via Facebook heb je, vanwege die edgerank, nooit direct contact met je fans of trouwe klanten. Ook al geven mensen je een ‘like’, dan nog loopt alle communicatie via die derde partij, Facebook. Dat is niet toevallig en Facebook beseft dat heel goed. Nu Facebook een beursnotering heeft, is de druk steeds groter om hogere omzetten en groeicijfers te laten zien. Facebook wil dus graag verdienen aan het contact tussen jouw bedrijf en je fans. Als bedrijf ben je voor Facebook een interessante melkkoe en Facebook wil graag aan jou verdienen, bijvoorbeeld door je meer te laten betalen voor de toegang tot jouw fans.

5. Facebook laat je betalen voor toegang tot jouw fans

Facebook I want my fans backHeb je vele volgers en fans op Facebook, dan word je van het beleid van Facebook afhankelijk voor het contact met je fans. Besef dat dit beleid regelmatig wijzigt en dat dat grote gevolgen voor jouw bedrijf kan hebben als je van het netwerk afhankelijk bent. Zo veranderde Facebook in 2012 haar beleid in het tonen van berichten. Je berichten werden plots aan veel minder mensen getoond.

Tegelijkertijd werd het mogelijk om te betalen voor gesponsorde berichten die vaker werden getoond. Sommige professionele bloggers en grote websites zagen hun Facebook verkeer met 80% afnemen en moesten gaan betalen voor een bereik dat ze tot dan toe gratis hadden. Sterker nog: ze moesten gaan betalen voor fans die zij zelf naar Facebook hadden gestuurd. Een mooie analyse van deze case vind je in het artikel ‘Facebook, I want my fans back‘.

6. Facebook maakt reclame voor concurrenten onder jouw fans

Heb je een Facebook-bedrijfspagina met veel likes? Besef dan dat jouw concurrenten daar hun voordeel mee kunnen doen. Ben je bijvoorbeeld goede kapper, fysiotherapeut of meubelzaak met veel fans? Facebook ziet dat jouw fans in jouw onderwerp of beroepsgroep interesse hebben. De kans is groot dat jouw volgers extra advertenties te zien krijgen van jouw concurrenten. Met het opbouwen van een fanbase bouw je zo ook aan een gerichte advertentie-doelgroep voor je concurrenten. Is dat wat je wilt?

7. Vertrouw jij op de wolf?

Moet je nu niets meer op Facebook doen? Zo erg is het gelukkig ook niet. Facebook biedt je geweldige kansen om snel met veel mensen in contact te komen. Maar besef goed dat er een flink aantal nadelen is verbonden aan Facebook. Besef dat je met Facebook de toegang tot je fans weggeeft aan een derde partij, die je daar voor gaat laten betalen.

Besef ook dat je die derde partij volop gelegenheid geeft om concurrenten te laten adverteren onder jouw fans. En besef dat de spelregels van die derde partij behoorlijk complex zijn en continu wijzigen. Even snel op een simpele manier je fanbase vergroten en extra verkopen scoren? Daarvoor moet je niet op Facebook zijn.

Gebruik Facebook als extra kanaal

WolfLaat Facebook daarom nooit de enige pijler worden onder je communicatie met je klanten of fans. Zorg voor alternatieven, zoals goede e-mailmarketing en directe contactgegevens van je fans. Heb je dat op orde? Snap je goed hoe Facebook werkt? Dan kun je Facebook prima gebruiken als extra kanaal, naast een goede online thuisbasis waar je zelf de volledige regie hebt.

Heb je geen direct contact tot je fans en vertrouw je vooral op de like-knop van Facebook? Dan ben je als een schaapje dat z’n nachtrust toevertrouwt aan de wolf. Dat is hét recept voor een kort en zorgelijk leven.