Verdieping

Instagram & voetbal: a match made in heaven?

0

Instagram is het nieuwe marketinglieverdje van veel bedrijven, dat is geen nieuws. Ook wordt het veel gebruikt in de Amerikaanse sportwereld, van de New York Yankees en Los Angeles Lakers tot aan het zeilteam van Puma in de Volvo Ocean Race. Waarom is het een geschikt platform voor de sportwereld? En hoe zit het met het gebruik van Instagram in de voetbalwereld?

Waarom Instagram in de voetbalwereld?

Laten we beginnen met een simpele vraag: waarom is Instagram een goed sociaal platform voor clubs en andere voetbalgerelateerde organisaties?

Het geeft fans een achter-de-schermen ervaring

Fans willen op Instagram beeldmateriaal zien wat ze niet op Facebook en de clubwebsite kunnen zien. Exclusieve foto’s van plekken waar fans niet kunnen komen: relaxtime voor de spelers, de kleedkamers, de spelerstunnel. Mensen moeten aangespoord worden om de club ook nog eens op Instagram te volgen.

Instagram kan het verhaal van een team vertellen

Voetbal is bij uitstek een visuele actiesport, waarbij veel naar verschillende plekken gereisd wordt. Het Instagram account kan gebruikt worden als een visueel dagboek van de persoonlijke ervaringen van het team.

Fans bouwen een meer persoonlijke band op met spelers.

Spelers zoals die uit het Nederlands elftal blijven voor de meeste mensen grote sterren die onbereikbaar zijn. Door foto’s op Instagram te plaatsen waarop spelers te zien zijn als ‘gewone’ mensen die normale dingen doen, worden ze op dit niveau bereikbaar.

Sportfotografen kunnen niet overal zijn

Fans kunnen eigen kwaliteitsfoto’s via smartphone uploaden (crowdsourcing) en voorzien van een hashtag die uniek is voor de club. Op deze manier kunnen clubs en supportersverenigingen foto’s verzamelen die door sportfotografen niet gemaakt worden. Zo bouwen zij op eenvoudige manier een veel grotere database van foto’s op.

Spelers

Natuurlijk zijn er voetballers die Instagram massaal omarmd hebben. Verschillende lijsten met namen van de meest populaire spelers die je kunt volgen doen op Google de rondte. En wie staat er op 1? Ricardo Kaka! De Braziliaan is een fervent Instagrammer en niet zonder resultaat: met meer dan 630.000 volgers is hij één van de meest gevolgde atleten.

kakaAndere spelers die het goed doen op het fotografieplatform zijn Cristiano Ronaldo (geen verrassing) en onze eigen Gregory van der Wiel en Wesley Sneijder. Maar als spelers zo goed op de hoogte zijn van nieuwe social media, dan moeten hun clubs dit toch ook weten?

Clubs 

lagalaxyVoetbalclubs op Instagram? Die zijn er zat. Zo is LA Galaxy redelijk actief, met een Instagram feed op hun website waarin foto’s vertoond worden die achter de schermen gemaakt worden. Zo zien we de fitnessruimte, het fitnessschema en trainende spelers op één van de foto’s. Ook maken ze gebruik van unieke hashtags die fans kunnen gebruiken om hun foto’s te taggen. Op deze manier betrekken ze hun volgers bij het team.

la galaxyManchester City doet veel aan fotowedstrijden. Elke maand wordt er een thema bekend gemaakt via Facebook en de officiële website. Fans kunnen via Instagram foto’s uploaden waarop zij uiting geven aan dit thema. Winnaars kunnen verschillende soorten prijzen winnen. Door wedstrijden te organiseren betrek je fans bij het team en door een prijs uit te reiken, worden ze aangespoord om foto’s te uploaden.

mancitA.S. Roma heeft de eigen ‘Romagram’. Een fan wilde zijn liefde voor de club combineren met zijn liefde voor Instagram, waarna al snel RomaGram.me was geboren. Op de website worden alle foto’s met de hashtag #ASRoma in een grid geladen. De site werd onder de aandacht gebracht van de club, waarna er een link werd geplaatst naar RomaGram op de officiële website. Ook werden foto’s geladen op een televisiescherm tijdens een wedstrijd van de club tegen Fiorentina.

romagramHoe zit het met Instagram en voetbal in Nederland?

Ook in Nederland beginnen we stilletjes met het gebruik van Instagram in de voetbalwereld. Zo is FC Twente recent gestart met een eigen account en Instagram tab op Facebook waarin de foto’s geladen worden.

OnsOranje, de officiële ontmoetingsplaats van de KNVB voor alle oranjefans, is nog verder gegaan. Voor de oefenwedstrijd tussen het Nederlands elftal en Italië op 6 februari in de ArenA is een Instagram-account gestart waarop exclusieve foto’s gepost werden (een idee van OnsOranje zelf, het concept en de uitvoering hebben mijn collega’s en ik verzorgd). Een invloedrijke Nederlandse Instagrammer kreeg onbeperkt toegang tot onder andere de zijlijnen van het veld, de persruimte en andere delen van het stadion die normaal niet vrij toegankelijk zijn. Overal mochten foto’s gemaakt worden, die tegelijkertijd op de Instagram-pagina van OnsOranje werden geplaatst.

ooigOok werden fans opgeroepen hun foto’s te voorzien van de hashtag #nedita (Nederland – Italië) en #onsoranje, om hun foto in de Instagram tab, genaamd #Oranjegram, op de Facebookpagina van OnsOranje te laten verschijnen. Ook werden tijdens de wedstrijd sjaals het publiek ingeschoten. Wanneer een sjaal werd gevangen, kon men er een foto van maken, deze plaatsen op Instagram of Facebook en zo een uniek wedstrijdshirt winnen.

oofbHet feit dat OnsOranje voorzichtig is gestart met het gebruik van Instagram en dat zij inzien dat we Instagram niet langer kunnen negeren, bewijst dat de Nederlandse sportwereld klaar is voor het fotografieplatform. Zowel Nederlandse als andere Europese clubs kunnen zeker meer gaan doen met het platform, wat geschikt is omdat het zorgt voor een rijkere, visuele ervaring voor de fan.

Wat vind jij? Moet de Nederlandse sportwereld vaker aan de slag gaan met Instagram?