Reportages

Facebook vernieuwt nieuwsfeed: prominente foto’s, mobile first & introductie filters

0

Wow! Dat was het eerste wat ik dacht toen ik gisteravond de livestream zat te bekijken waarin Facebook de wijzigingen aan haar nieuwsfeed aankondigde. Facebook heeft goed geluisterd naar de kritiek van de laatste maanden en zet met deze vernieuwingen de gebruiker weer centraal. Vaarwel warboel. Hallo heldere, prachtige verslagen.

Facebook, I want my friends back

De kritiek op Facebook is de laatste maanden erg toegenomen. Gebruikers klaagden erover dat Facebook onoverzichtelijk was geworden en dat ze niet snel meer bij de informatie konden komen die ze zochten. Veel gebruikers vonden het ook vervelend dat ze de updates van hun vrienden misten en veel te veel updates (lees: advertenties) van bedrijven te zien kregen. En dat is pijnlijk voor een site die gebouwd is op het principe van social discovery.

Zuck34_fbblue2

Facebook heeft goed geluisterd naar deze kritiek van gebruikers en hoopt een hoop van deze negatieve kritiek goed te maken met deze update van de newsfeed – nieuwsoverzicht in correct Nederlands. Het doel van Facebook zelf was om het weer minder over Facebook te laten gaan en weer meer over de berichten die gebruikers met elkaar delen. Terug naar de roots van Facebook dus. Ik denk in ieder geval dat zij daar aardig in geslaagd zijn. Ik zet de belangrijkste veranderingen op een rij.

 

1. I want a bigger photo

Wat gelijk opvalt als we kijken naar de vernieuwde nieuwsfeed is dat alles veel visueler is geworden. Foto(-albums), muziek, artikelen, vrienden, locaties: alles heeft een visuele make-over gehad en is veel prominenter geworden in de nieuwsfeed. Je kunt dus ook al veel meer informatie zien van deze objecten zonder er daadwerkelijk op te klikken. Ook de kwaliteit van foto’s en afbeeldingen, voor veel gebruikers al langer een punt van irritatie, zal toenemen met deze update aan de nieuwsfeed.

Menu’s en interface krijgen een make-over

Wat ook gelijk opvalt is dat de menu’s en interface van Facebook zelf een make-over krijgen. De blauwe balk bovenin – waar nu nog je notificaties, berichten en de links naar je profiel staan – wordt geheel een zoekbalk voor het eveneens recentelijk geintroduceerde Graph Search. Alle andere functionaliteiten heeft Facebook nu mooi samengebracht in 1 balk aan de linker zijkant. Links naar je profiel, events, veelgebruikte apps en je vrienden met wie je aan het chatten bent in Facebook Messenger, komen hier allemaal in terecht.

Facebook nieuwsoverzicht

2. Mobile first

Het tweede wat gelijk opvalt is dat deze veranderingen gelijk allemaal multi-divice zijn. Voorheen verschilde de look & feel, beleving en functionaliteiten van de desktop, tablet en mobiele apps van Facebook nogal. Dit kwam doordat de tablet en mobiele apps pas veel later werden geintroduceerd dan de desktop versie. Ze zijn dus nooit vanuit hetzelfde uitgangspunt ontworpen. Met de vernieuwde nieuwsfeed heeft Facebook dit anders aangepakt.

Chris Cox, vice-president product bij Facebook, vertelde in zijn deel van de presentatie mooi hoe de mobiele versie eigenlijk model heeft gestaan voor het design op alle devices. Kortom: mobile first. Hiermee heeft Facebook een consistente look & feel en interface gecreëerd over alle devices.

A-New-Look-for-News-Feed

3. Vrienden, pagina’s, muziek of foto’s

De derde belangrijke vernieuwing is de introductie van filters. Eén van de belangrijkste kritiekpunten op Facebook de laatste tijd was dat de nieuwsfeed veels te druk was geworden. Door middel van vier handige voorgedefineerde filters is het nu mogelijk om je nieuwsfeed te filteren. Je kunt filteren op:

  • Vrienden: een feed van alle berichten die je vrienden delen
  • Foto’s: een feed met alleen maar foto’s van je vrienden en de pagina’s waar je fan van bent.
  • Muziek: een feed met berichten over de muziek waar jij naar luistert
  • Volgend (following): een feed met het laatste nieuws van de pagina’s waar je fan van bent en de (bekende) personen die jij volgt.

Deze filter is dus een hele belangrijke verandering, voor zowel gebruikers als merken op Facebook. Mensen kunnen er nu voor kiezen om met name de updates van hun vrienden te bekijken en de updates van fanpagina’s links te laten liggen.

Nieuwsfeed filters

4. Edgerank, advertenties en bereik

Als marketeer met een fanpagina op Facebook vraag je je natuurlijk gelijk af: wat gaat dit betekenen voor de edgerank, advertenties en het bereik van mijn postings? Voorlopig kun je nog even gerust zijn, de vernieuwing van de nieuwsfeed is met name een cosmetische ingreep. Onder de motorkap blijft alles hetzelfde. De visuele wijzigingen aan de nieuwsfeed hebben op de korte termijn geen direct effect op de Facebook edgerank of het bereik van je postings.

Wat in de praktijk het effect en de impact van de filters op het bereik van postings van fanpagina’s zal zijn is echter nog niet bekend. Een positief punt is dat de advertenties aan de rechterzijde ook een visuele make-over krijgen en een prominentere plek. Ook de advertenties in de nieuwsfeed zelf – zoals gesponsorde verslagen en gesponsorde postings – krijgen met deze vernieuwingen een prominentere plek.

De huidige Facebook-advertenties versus de nieuwe advertenties na de update:

Gsponsorde verslagen

Gesponsorde verslagen

Ik wil het ook!

Dan moet je helaas nog even wachten.  Facebook heeft geleerd van de introducties van nieuwe functionaliteiten uit het verleden en zal de vernieuwde nieuwsfeed rustig gaan uitrollen, wereldwijd. Eerst krijgt een beperkte groep gebruikers toegang zodat Facebook hun gebruik van de vernieuwde nieuwsfeed kan bestuderen en bijschaven waar nodig. Pas dan zal de vernieuwde nieuwsfeed wereldwijd worden uitgerold.

Je kunt wel alvast een kijkje nemen op Facebook zelf en jezelf opgeven voor die eerste groep gebruikers. De rest van de wereld zal dus nog even geduld moeten hebben.

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over de vernieuwde nieuwsfeed!