Innovatie

Top 5 web & tech trends 2013

0

South By Southwest Interactive; een ontzettend groot evenement dat draait om de laatste internettrends en innovaties op het gebied van technologie. In deze video doe ik verslag van de top 5 trends die te zien waren op SXSW: een goede voorspelling voor de rest van dit jaar!

Accepteer cookies

1. Meer focus op hardware en gadgets dan ooit.

Op de expo floor van South by Southwest was meer focus op hardware en gadgets dan de vorige jaren. Net als elk jaar waren er allerlei grote merken aanwezig om hun nieuwste gadgets te laten zien, maar nu ook veel kleinere uitvinders en start-ups.

Zo ontmoette ik de man achter de Go Puck, een batterijoplader die 5x je iPhone (of andere smartphone) kan opladen en kleiner en lichter is dan ik ze ken. En de Ollo: een lensclip voor je mobiele camera. In de video geven de uitvinders een demonstratie.

2. Privé sociale netwerken

Facebook is niet privé genoeg… blijkbaar! Er waren veel start-ups aanwezig dit jaar die het mogelijk maken om je online content privé te delen met vrienden en familie. Start-up Light.ws, bijvoorbeeld, is een soort Facebook Dropbox. Het is een nieuwe manier om je video’s en foto’s met je vrienden en familie privé te delen. Light.ws maakt daarnaast ook een ‘life file’ met al je video’s en foto’s van je leven: iets dat je kunt meegeven aan je kinderen of andere familieleden/vrienden. Dat is nog eens wat anders dan oude fotoboeken!

Screenshots van de Android-app Between

Screenshots van de Android-app Between

Nog een voorbeeld is ‘Between,’ een app die ontzettend populair is in Azië en nu ook meer in Amerika. Between is een sociaal netwerk voor 2 mensen: jou en je partner. Deel foto’s, memo’s en berichten helemaal privé! Zie wat de start-ups zelf te zeggen hebben over hun apps in de video.

3. Video blogging

Een andere trend: video, digitale TV en video blogging. In plaats van apps voor foto’s, zag ik dit jaar veel apps en websites voor video recording en sharing. Recood, bijvoorbeeld, is een iPhone-app waarmee je heel makkelijk mooie effecten over je mobiele video’s kunt zetten: een soort Instagram voor video.

Ook populair is de kleine Memoto life blogging camera die je makkelijk op een shirt of jas kunt clippen en die elke 30 seconden een foto maakt. Als je de start-ups op SXSW mag geloven, ruilen we straks massaal onze Instagram snapshots in voor korte Vines en andere stop-motion video’s.

4. 3D-printing

Een ander erg populair onderwerp dit jaar op South By Southwest: 3D-printing.
Je kon zien hoe 3D-printing al gebruikt wordt en in panels werd besproken wat het potentieel is van 3D-printing en diverse prototypes. De uitvinders achter deze technologie beweren dat over een aantal jaar iedereen een 3D-printer in huis heeft staan. De tijd zal het leren.

5. Katten blijven de baas!

grumpy catEr waren allerlei celebrities op South By Southwest, op een gegeven moment liep Shaquille o’Neil langs me op de expo floor (een voormalig Amerikaans basketbalspeler), maar de grootste ster van allemaal: viral web star Grumpy Cat! De wachtrij om een foto te maken met Grumpy Cat was ontzettend lang. Dus zo zie je maar: je kunt de slimste app ter wereld maken: cats rule the internet!

Tot volgende week!

Wat denk jij van deze trends? Verwacht je er hier in Nederland dit jaar meer over te horen en zien? Ik hoor het graag in een reactie hieronder. Wil je meer lezen over South By Southwest Interactive? Hier vind je alle artikelen over dit evenement. En vergeet je je niet te abonneren op het Frankwatching YouTube-kanaal? Tot volgende week woensdag!