Cases, Trends

Brekend nieuws vanuit Boston door de Reddit-crowd

0

Eerder deze week schreef ik al over hoe het legioen achter Reddit en 4Chan de handen ineen sloeg om de daders van de twee aanslagen tijdens de Boston Marathon te traceren. Onder het mom van twee weten meer dan een, werden duizenden foto´s en video´s met elkaar vergeleken. In een online document werden netjes alle gegevens over de explosieven, de gewonden en de mogelijke daders bijgehouden.

Al snel wees het legioen twee mensen aan. De Bag Men werden ze genoemd. Dit waren de vermoedelijke daders. De New York Post nam  het voor waarheid aan en publiceerde een foto van de twee mannen op de voorpagina van de krant.

Grove fout van New York Post

Gisteren werd duidelijk dat de New York Post een grove fout had gemaakt. De twee mannen waren niet de daders. Het waren twee atleten die de wedstrijd niet hadden gehaald. Ze waren verdwaald en hadden met hun sporttassen op de rug rond gelopen om de wedstrijd te volgen. Geschrokken door alle commotie hadden de twee heren zich al gemeld bij de politie. De Wisdom of the Crowd had hier jammerlijk gefaald. Een duidelijk zwart kantje van sociale media.

bagmen

Persconferentie FBI

Gisterenavond gaf de FBI een persconferentie waarin een nog onbekende video werd getoond. De twee mogelijke daders zouden hierin te zien zijn. Ook werd er een aantal foto´s van deze twee mannen vrijgegeven. Speciaal agent Richard DesLauriers, de leider in het onderzoek van de FBI, zei op de persconferentie het volgende:

“The only official photos, which should be officially relied upon, are those you see today.”

De Reddit community reageerde hier vrijwel direct op:

“At this point in time the only photographs that are allowed to be posted in this [page] are images that may contain the FBI’s two suspects — all others will be deleted.”

Wederom ging de crowd aan de slag. Zouden ze er opnieuw in slagen om de twee daders aan te wijzen in de enorme stapelbeeldmateriaal? Al snel werd een van de daders getraceerd in onderstaande foto. Even werd nog getwijfeld aan de echtheid van de foto. Was de dader er niet voor de grap ingeplakt? Waren er niet wat al te veel rare pixels rondom zijn hoofd te zien? Maar de foto blijkt juist te zijn.

Kort daarna werd de naam van de man met de witte pet achterhaald door de crowd. Het zou gaan om ene S. T. (inmiddels niet meer verdacht, red.), een jongeman die sinds maart van dit jaar als vermist te boek stond. De blog die is opgezet om de vermiste  terug te vinden staat nog online.

sunil

Realtime kloppartij

Op het moment van schrijven vindt er een klopjacht plaats naar de daders. Eén van de verdachten is inmiddels overleden tijdens een schietpartij. De beoogde verdachte is nog voortvluchtig.

dodeverdachte

Bron: https://twitter.com/thetech/status/325087777211428865/photo/1

Volg realtime wat er in Watertown gebeurt

Op Reddit is momenteel realtime te volgen wat er zich afspeelt in Watertown, een voorstad van Boston. Er is zelfs via Google Maps een kaart aangemaakt waarop alle gebeurtenissen zijn uitgezet.

kaart_boston

Bron: https://maps.google.com/maps/ms?msid=200082141349599835237.0004daaf434ba5147dce8&msa=0&iwloc=A

Wilde Westen online

De crowd volgt verschillende Twitter-accounts (ziehet account van @Akitz voor een aantal opvallende foto’s van de schietpartij), luistert naar politiescanners, bekijkt televisie-kanalen en leest artikelen. De crowd is overal. Ziet alles en hoort alles. Werk dat een enkele journalist niet voor zijn rekening kan nemen. In de comments wordt dan ook hartelijk gelachen om de traditionele media. Zo is er bijvoorbeeld een thread met als titel ‘CNN is so incredibly behind…  – They still think the naked guy was a suspect‘. En ook de NBC wordt op de korrel genomen:

“NBC is showing a cat screaming NO! while being put into a tub…”

Het is fascinerend om mee te maken hoe het nieuws zich realtime ontwikkelt. Het is ongefilterd en rauw op je dak. Fouten worden gemaakt, maar ook weer razendsnel gecorrigeerd. Nieuws wordt als het ware een beleving. Je maakt het zelf mee. Je bent er als het ware bij.

Ik heb vandaag ook al meerdere mensen gesproken die sinds vanochtend 7 uur aan Reddit gekluisterd zitten. Ik doe nog maar even mee.