Columns

Dodenherdenking: waarom tweets inplannen op ’t hele uur niet slim is

0

Het is geen geheim dat veel bedrijven berichten als tweets van te voren inplannen, dat is natuurlijk hartstikke handig. Maar waarom plannen veel partijen deze berichten in op hele uren? Bol.com, National Geographic en Comedy Central ondervonden tijdens Dodenherdenking wat het nadeel is, toen ze tijdens de 2 minuten stilte een tweet verzonden.

Tweeten tijdens Dodenherdenking

Tijdens de Dodenherdenking afgelopen zaterdag om acht uur ’s avonds was het hele land stil. Helaas was een aantal grote bedrijven vergeten tweets te hebben ingepland om precies 20:00. Zonder slechte bedoelingen natuurlijk, maar het komt toch vervelend over.

Na de twee minuten stilte pakte ik mijn telefoon om te kijken of er nog nieuwe notificaties voor me waren (ook al wist ik het antwoord al door mijn Pebble). Toen ik door mijn newsfeed bladerde, merkte ik dat Comedy Central precies om 20:00 had getweet.
Het was meteen duidelijk dat het om een automatische tweet ging, maar de klunzigheid van het bericht viel me toch op.

Ik sloot mijn Twitter app met de gedachte dat er iemand door het stof moest. En jahoor, niet lang daar na was de tweet verwijderd en waren de volgende er voor in de plaats gekomen.

Accepteer cookies
Accepteer cookies

Al met al ging het natuurlijk om een niet zo gepast foutje, maar het geeft wel aan dat je ook als je alles automatiseert, actief moet blijven opletten. Comedy Central was niet de enige die per ongeluk de Twitter bot aan had laten staan. Ook National Geographic tweette door de stilte heen:

Accepteer cookies

National Geographic gaf later aan dat ze er wel aan hadden gedacht, maar dat er iets mis is gegaan met het instellen van de tijd. Slap excuus als je het mij vraagt:

Accepteer cookies

En ook Bol.com, zeker een grote naam, maakte deze fout. De e-tailer ging er echter, in mijn ogen, een stuk minder goed mee om. Bol verwijderden de tweet meteen, waarna de community managers iedereen die het had opgemerkt via een mention hetzelfde bericht stuurden. Een publiekelijke verontschuldiging kwam pas om half 10. Doordat het bericht naar alle followers pas zo laat verstuurd is, hebben heel veel mensen los van elkaar gereageerd en heeft bol.com heel veel dezelfde antwoorden verstuurd, waarvan dit de eerste is:

Accepteer cookies

Voordelen van inplannen

Het moge duidelijk zijn dat het inplannen van dit soort berichten vervelende gevolgen met zich mee kan brengen. Dat wil echter niet zeggen dat het inplannen van tweets en andere berichten voor je sociale kanalen per definitie slecht is.

Het klaarzetten van berichten kan erg handig en efficiënt zijn voor bedrijven, merken en community managers. Je zet al je berichten voor een bepaalde periode op één moment klaar, zodat je niet de hele week af en toe wat hoeft te posten. Als je weet wanneer welk deel van je volgers waar op klikt, kun je daar mooi op inspelen. Dat betekent natuurlijk niet dat je vervolgens je social media accounts de rest van de week links moet laten liggen.

Voor sommige doeleinden werkt het inplannen van posts op vaste tijden wél goed.
Zo kun je bijvoorbeeld altijd rekenen op de tijden dat Frankwatching nieuwe artikelen publiceert, zodat je in de tussentijd niet hoeft te kijken.

Nadelen van inplannen op een heel uur

Maar voor veel andere soorten posts zijn vaste tijden veel minder logisch. Zo zit niemand echt te wáchten op de foto’s van National Geographic, dat valt meer in de categorie ‘als het voorbij komt, kijk ik even’. Ik denk ook niet dat iemand het erg had gevonden als Comedy Central om 20:09 had aangekondigd dat ze zondagavond nieuwe afleveringen van Men at Work uit zouden zenden, in plaats van exact 20:00.

Sterker nog, ik denk dat er een aantal argumenten zijn om niet op vaste tijden en hele uren te tweeten. Allereerst komt een tweet die niet duidelijk ‘robotisch’ is veel persoonlijker over, een eigenschap die de ervaren lezer als zeer goed zal verstaan.

De spits mijden

Een ander belangrijk punt om niet op vaste tijden te tweeten, is dat iedereen dat al doet.
Als de notificatie met jouw bericht erin moet concurreren met notificaties van nog 10 andere bedrijven, weet je natuurlijk zeker dat niet al je volgers je post zullen zien. Stel je jouw bericht nu in op een totaal ander tijdstip, dan is de kans dat het niet zo druk is veel groter.

Als iedereen dat nou doet verdeelt de lading tweets die gebruikers over zich heen krijgen zich wat beter en heb je als organisatie bovendien een veel grotere kans dat je volgers je tweets zien. Kies met het oog op het vorige punt dan ook niet elke dag dezelfde tijden, maar zorg voor wat willekeur.

Inplannen van berichten is, als je nadenkt over wat je doet, een sterke en slimme zet, maar wel een die nog een stuk verbetering kan gebruiken.